RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Художник із Чернівців Андрій Холоменюк створює картини українських битв

Митець до Дня Незалежності представив три картини, які присвятив героям, які загибли борючись за незалежність України в різні часи. Це картини "Крути", "Гетьман Іван Виговський на шанцях під Конотопом" та "Прапор над блокпостом". Остання робота – про наших бійців. Цей триптих зараз представлений на виставці у центрі культури "Вернісаж", що на вулиці Франка.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua




Людей, які позували, вдягав у військову амуніцію

Андрій Холоменюк – заслужений художник України, син народного художника України Івана Холоменюка, працює над українською військовою тематикою із 2005 року. Він є одним із найвидатніших баталістів України. Відтворюючи певну тему, завжди заздалегідь спілкується з істориками.

Над триптихом "Крути", "Гетьман Іван Виговський на шанцях під Конотопом" та "Прапор над блокпостом" працював рік.
– Про Івана Виговського і битву під Конотопом є багато відомостей у різних джерелах – розповідає Андрій Холоменюк. – Картина "Гетьман Іван Виговський на шанцях під Конотопом" є центральною у цьому триптиху. Конотопська битва 1659 року – один із головних епізодів українсько-російської війни. У 1659 році гетьман Іван Виговський розбив війська князя Трубецького під Конотопом.

Художник із Чернівців Андрій Холоменюк створює картини українських битв



Друга картина "Крути" розкриває іншу нашу героїчну та трагічну сторінку – хлопці на станції "Крути" тримають український прапор.


Художник із Чернівців Андрій Холоменюк створює картини українських битв



А картина "Прапор над блокпостом" – про події 2014 року, коли наші прикордонники ціною власного життя зупинили ворожі танки.

Художник розповідає, що коли працював над картиною "Прапор над блокпостом", прикордонники принесли йому в студію військову амуніцію. У неї він одягав людей, які йому позували.


Художник із Чернівців Андрій Холоменюк створює картини українських битв


– А ви що думали? – пояснює Холоменюк. – Я так завжди працюю. Навіть якщо малюю, до прикладу, руку, змальовую її з людини. До одного великого полотна творяться етюди частин картини, а вже з них можна робити виставку.

Усі полотна – великі – розміром два на три та два на 1,5 метри. Однак у творчому доробку Холоменюка на військову історичну тематику є й дуже великі картини – три на п’ять метрів.

– У 1992 році, коли у Чернівцях розвалився художньо-виробничий комбінат, всі художники були відправлені у так звані "творчі відпустки", – каже Андрій Холоменюк. – Тоді виник вакуум… А теми, які стосувалися української історії, ніколи не розкривалися, тому працювати було над чим. Наша історія – і трагічна, і героїчна водночас. Але я намагаюся відтворювати героїчну, бо це виховує націю. Всі ці картини – серйозні, доки буду жити, буду їх писати. Нещодавно до мене телефонували із одного львівського видавництва, де видають дитячу книжку про героїчні битви українців і просили дозволу використати мої картини. Звісно, я не відмовив, бо це читатимуть діти, і це дуже важливо, аби вони знали свою історію.

Зараз у своїй студії у Чернівцях Андрій Холоменюк працює над створенням пам’ятника для братства морської піхоти України, він стоятиме у Києві, на Оболоні. Розмір монумента – 12 на 8 метрів, висота – 4 метри. Митець каже, історія морської піхоти починається від князя Святослава. Це із серії тих робіт, які митець присвячує історії українського народу.

Починав працювати над цієї темою ще із покійним батьком, художником Іваном Холоменюком.

Художник із Чернівців Андрій Холоменюк створює картини українських битв


Із батьком створили студію військово-історичного мистецтва

– У 2005 році ми з батьком створили у Києві студію військово-історичного мистецтва, – каже Андрій Холоменюк. – Там зосереджувалася основна моя діяльність, там є галерея, яку створив наш земляк Микола Проданчук, він є головою піклувальної ради студії. Створювали студія саме для того, аби відкрити до того приховані сторінки славної української військової історії, яка показує боротьбу за незалежність. Починали із короля Данила Галицького (1238 рік), і ось зараз я дійшов до цього триптиха. Береться кожна доба.

Наступний етап – битва на Синіх водах за часів Київської Русі, коли ми звільнили свою землю від татаро-монголів. Є робота про нашу Шипинську землю, коли східні землі брали участь у Грюнвальдській битві під прапорами польського короля і князя литовського Вітольда (1410 рік). Далі – битва при Орші (1514 рік). Князь Костянтин Острозький тоді розбив московське військо. Наші тоді воювали у союзі з поляками та литовцями. Взяли у полон всіх московських воєвод і тримали їх у полоні 50 років, тому ця орда далі не могла рухатися і оцих 50 років сиділа тихенько. Потім малював 1621 рік – битва під Хотином, коли запорізькі козаки зупинили турків. Наступна битва теж з Московією пов’язана – гетьман Іван Виговський 1659 року розбив війська воєводи князя Трубецького під Конотопом.
Митець каже, цей триптих об’єднує головний символ – український прапор.

Художника каже, що після виставки у "Вернісажі" всі три картини будуть у музеї Чернівецького прикордонного загону. У військовій частині, що на вулиці Герцена, створено музей, який 14 жовтня, на Покрову, буде відкрито. Цей музей показує прикордонну службу різних часів – від княжої доби до сьогодення. І на цю тему Андрій Холоменюк намалював п’ять картин.

Зберігаються картини у Києві, і вони будуть продаватися лише разом і лише державі, а не у приватні руки.

– Якщо держава не викупить, – зауважує художник, – коли помру, картини й так перейдуть державі, вже безкоштовно…

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Наталка Фещук
27-08-2019, 21:16
Коментарів 0 Переглядів 3 508

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.