RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

20 серпня
Прмч. Дометія Персянина. Прпп. Пімена і Меркурія.

Дометія Персянина

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Дометій жив в IV столітті, був родом перс. В молоді роки він був звернений до віри християнином Уаром. Покинувши Персію, він пішов в прикордонне місто Нізібії (в Месопотамії), де прийняв Хрещення в одному з монастирів і був пострижений в чернечий образ. Уникаючи заздрості насельників монастиря, преподобний Дометій пішов у монастир святих Сергія і Вакха в місті Феодосіополь під керівництво архімандрита Нурвела, суворого аскета, про який розповідається, що протягом 60 років він не куштував вареної їжі, не лягав для сну, а відпочивав стоячи, спираючись на свій жезл.



У цьому монастирі преподобний Дометій був присвячений в сан диякона, але коли архімандрит Нурвел вирішив поставити його на пресвітера, святий, вважаючи себе негідним, усамітнився на пустельній горі в Сирії, в межах Кіра. Там він жив під відкритим небом, терплячи довгий час спеку і холод, а згодом став жити в печері разом з двома учнями. Поступово чутка про нього поширилася серед навколишнього населення. До нього почали приходити за зціленнями і допомогою. Багатьох язичників Дометій привів до віри в Христа. Одного разу в місцевість, де трудився святий Дометій з учнями, прибув, прямуючи в похід на персів, імператор Юліан Відступник (361-363). За його наказом воїни, знайшовши святого Дометія моляться з учнями у печери, закидали їх камінням († 363).

Преподобний Пимен Багатохворобливий

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Пимен народився хворим. Коли підріс, то попросив батьків віддати його в монастир.
Коли Пимена привели до Печерського монастиря, щоб ченці помолилися за нього, він почав просити батьків залишили його в монастирі. Хлопець не просив в Господа собі здоров’я, а щиро молився, щоб хвороба продовжувалась і мрія здійснилася.
Якось уночі, коли слуга і батьки спали, до нього прийшли світлі ангели, одні в образі молодих юнаків, інші — в образі ігумена і братії, несучи в руках свічки, Євангеліє, волосяницю, мантію, кухоль і все, що необхідне для постригу, і сказали йому: "Бажаєш, щоб ми постригли тебе?" Блаженний з радістю відповів: "Дуже хочу! Бог послав мені вас, виконуйте бажання серця мого". Тоді вони почали задавати йому запитання і творити все по порядку так, як вимагає чин постриження в монахи. Ангели постригли його, одягли на нього мантію і кухоль, назвавши іменем Пимен, дали йому запалену свічку, сказавши: "Сорок днів і ночей буде горіти ця свіча". Разом з тим вони повідали, що все життя він буде хворіти, а якщо й прийде виздоровлення, то це буде знак смерті. Здійснивши це, вони поцілували його і зникли. Взявши волосся Пимена, ангели загорнули його в хустину і поклали в труну преподобного Феодосія.
Братія, яка знаходилася поблизу у своїх келіях, чула спів, розбудила інших, вважаючи, що ігумен з іншими монахами постриг хворого або що він упокоївся. Всі прийшли в келію, де лежав блаженний, але побачили, що батько, мати і слуги сплять.
Проте монахи чули запах ладану; хворий не спав, був веселий і одягнений в чернечий одяг. Преподобний Пимен розповів про все, що з ним трапилося, на підтвердження, показавши свічку, сказав, що його волосся забрали і понесли в церкву. Вони відправилися в церкву, розбудили паламарів, але ті сказали, що в церкву ніхто не заходив; розбудили ключника. Коли ключник відкрив церкву, то побачили, що волосся знаходиться в труні преподобного Феодосія. Ігумен не знайшов нікого, хто стриг блаженного Пимена. Всім стало ясно, що це сталося за волею Божею святими ангелами Господніми. Ігумен це постриження прийняв, а преподобний Пимен дуже довго хворів. Ті, хто його обслуговував, знущалися над ним і декілька днів не заходили до нього, не давали їсти й пити. Все це він приймав із радістю і ні на кого не сердився, а тільки дякував Господу.
Понад двадцять років Пимен пробув у монастирі, постійно хворіючи, але ніколи не нарікав. За свою терплячість отримав від Господа дар зцілення. Перед смертю він видужав, обійшов усіх ченців, попрощався і показав, де його поховати. Упокоївся в 1110 р. Його мощі знаходяться в Ближніх печерах. В акафісті всім Печерським преподобним про нього сказано: "Радуйся, Пимене багатохворобливий, бо на Бога ти завжди надію покладав". Пам’ять преподобного Пимена вшановується 20 серпня (7 серпня за ст. ст.).

Преподобний Пимен, постник Печерський
Преподобний Пимен жив у XIV ст., відбував подвиг у Печерському монастирі при ігуменах Никоні та Іоанні. Він мав таку благодать, що їв один раз на тиждень і то дуже мало, безперестанно виконував різні чернечі доручення, ніколи не хворів від посту і роботи. Удень Пимен молов на жорнах зерно на борошно, носив дрова для братії, а вночі молився. За такі труди отримав вічне блаженство. Упокоївся в монастирі. Його нетлінні мощі знаходяться в Дальніх печерах. В акафісті всім Печерським преподобним про нього сказано: "Радуйся, Пимене, бо як тисниця з ниви Христової у житницю небесну ти забраний". Пам’ять преподобного Пимена вшановується 21 травня (8 травня за ст. ст.).
У Києво-Печерському патерику розповідається про Пимена, який жив в XII ст. Дата пам’яті 7 серпня. В календарі за 7 серпня написано: "Преподобного Пимена, постника Печерського, у Дальніх печерах ХІІІ-ХІV ст.".
Очевидно, у "Патерику" розповідається про Пимена, який жив в XII ст. і пам’ять його вшановується 8 травня.

Преподобний Меркурій, єпископ Смоленський
Преподобний Меркурій став ченцем Печерського монастиря наприкінці XII ст. Де і коли він народився, хто його батьки — невідомо. Меркурій чесно ніс чернечий подвиг, імовірно знав грамоту, бо був висвячений на єпископа Смоленського. Деякі історики в цьому сумніваються, бо імені Меркурій немає в списках Смоленських єпископів. Могло статися так, що Смоленським єпископом він був під іншим іменем, а тоді повернувся в Печерський монастир і прийняв схиму з іменем Меркурій. Упокоївся в 1239 р., більше правдоподібно був замучений татарами. Його мощі знаходяться в Печерському монастирі в Ближніх печерах. В акафісті всім Печерським преподобним про нього сказано: "Радуйся, Меркурію, бо життя безплотних наслідував ти". Пам’ять преподобного Меркурія вшановується 20 серпня (7 серпня за ст. ст.).

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
20-08-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 122

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!