RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невідома Буковина: природні катаклізми минулого в Чернівцях

Нещодавно на Буковині лютувала негода, яка завдала чимало шкоди: поламала дерева, знесла покрівлю на будинках. Виявляється, колись у Чернівцях теж відбувалися природні катаклізми, річка Прут часто виходила з берегів.

Згідно з повідомленням керівника військової адміністрації Буковини барона Карла фон Енценберга, у 1782 році дощ падав безперервно з першого вересня до кінця листопада. Були знищені всі поля, розмиті дороги. Річка Прут знесла на правому березі частину міської території, отож дорога, що проходила біля мосту, почала зсуватися, а місцями була розмита на відстані 20 сажнів. У зв’язку з цим довелося переносити переправу в інше місце. Священик Кунц у хроніці римо-католицької церкви писав, що ця повінь сталася внаслідок злив у районі Руського Довгопілля на Черемоші. Вода заповнила всю долину річки Прут і в Чернівцях піднялася до рівня місцевості, де був розташований цегляний завод. До Садигури можна було дістатися лише на човні.



Дослідник Чернівців Раймунд Фрідріх Кайдль у своїй книзі "Історія Чернівців" згадує про жахливий град, який випав о третій годині дня 21 серпня 1839 року.

Протягом шести хвилин було розбито тисячі віконних шибок. Лише в парохіальному будинку і католицькій церкві не стало 86 шибок. Місцями град лежав більше ніж три дні. Втрати обчислювалися в 3000 флоринів. Були побиті кури, гуси, качки, навіть вівці. Знищені фруктові дерева, а капуста і картопля вивернуті з грунту.

Сильний град випав також 6 серпня 1851 року. Він був величиною з волоський горіх. У садах і на городах повністю було знищено всі фрукти та овочі.

А літо 1848 року видалося надзвичайно спекотним. У Чернівцях неможливо було доторкнутися до стін будинків, що знаходилися на сонячному боці.

Наприкінці серпня 1889 року через сильні дощі вода у Пруті біля Чернівців піднялася до 5,5 метра. Це було на 1,2 метра вище найвищого рівня води, яка спостерігалася досі. Понад 50 людей довелося евакуювати з будинків, яким загрожувало затоплення, проте п’ять осель вода все-таки забрала. На щастя, людських жертв не було. Найбільших збитків зазнав лісопильний завод. Із міських околиць особливо постраждали Ленківці та Нова Жучка.

Цікаві факти про катаклізми у Чернівцях

*Понад сто років тому в Чернівцях уже спостерігали за погодою і робили прогнози, а результати публікували щоденно у місцевій пресі. На метеостанції могли передбачити напрям та силу вітру, опади, туман і температуру повітря

* В Австро-Угорській імперії (до її складу входила і Буковина) всі поштамти у другій половині дня отримували прогноз погоди на два наступні дні й були зобов’язані донести їх до громадян монархії вісьмома мовами.

*У жовтні 1852 року в Чернівцях розпочали регулярні метеорологічні спостереження із використанням спеціального обладнання. Проводив їх учитель гімназії доктор Йозеф Колбе.

*19 січня 1870 року прийнято рішення про створення метеорологічної обсерваторії і розташування її у приміщенні православної вищої реальної школи. На її облаштування виділили 800 гульденів.

* У лютому 1909-го розпочали роботи по створенню університетської метеостанції. Всю інформацію відправляли до Центральної установи з метеорології і геодинаміки у Відні.

* За даними дослідниці Тетяни Сергєєвої, метеорологічні спостереження проводили тричі на день за температурою повітря, вологістю, атмосферним тиском, кількістю опадів, хмарністю, вітром, атмосферними явищами. Прогнози погоди публікували регулярно у міській газеті "Сzernowitzer Zeitung" від 16 січня 1907 року до вересня 1914-го. Для прикладу: "мінлива хмарність, відчутний помірний вітер, нестійке падіння температури", або ж "хороший прогноз, помірний вітер, вранці місцями туман" чи "серпанок, гроза, південно-західний помірний вітер".

*Про незвичайні природні явища у Чернівцях та на Буковині є згадки в автора молдавських літописів Іоана Когельнічану. Зокрема посуха 1748, 1749 років; сильні зливи у липні 1762 року; повені 1779 (через сильні безперервні дощі упродовж чотирьох місяців), 1782, 1783 років.

*Також у хроніках розповідають про сильні зливи і повінь 1837 року, бурю з градом 1839-го, посушливе літо 1848-го, жахливий град у серпні 1851-го.

* Протягом 1886-1887 років була створена гідрографічна служба на Буковині. 1914 року вона налічувала 59 станцій. Під час Першої світової війни багато з них були зруйновані та розграбовані.

* Метеостанція у Чернівцях запрацювала 1920 року. Регулярно випускали щотижневі та щомісячні агрометеорологічні бюлетені з інформацією про погоду, стан посівів, садів і тваринництва.

* 29 квітня 1944 року відкрили авіаційну метеорологічну станцію.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
19-08-2019, 08:38
Коментарів 0 Переглядів 3 533


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!