RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як відеоспостереження допомагає виявляти порушників у Чернівцях

На центральних вулицях Чернівців встановлено 270 відеокамер. Всі хуліганства у центрі міста фіксують.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Впродовж двох тижнів на вулиці Кобилянської розкидали термочаші з вазонами. Порушників вдалося виявити завдяки відеокамерам, які встановлені на цій вулиці.

У Головному управлінні Нацполіції в області вже понад рік працює ситуаційний відділ. Завдяки його роботі у місті вдається виявити чимало правопорушень.
У відділі працює цілодобово по сім людей. Тут найбільше знають про всі пограбування, ДТП, хуліганства тощо.

Допомогли затримати шахрая

Ситуаційний відділ знаходиться у приміщенні Головного управління Нацполіції в області, що на вулиці Головній. На стіні у відділі висить дев’ять великих плазмових екранів, біля кожного працівника – по три монітори.

На одному великому екрані чітко видно дорогу та тротуар біля поліції, Центральну площу. На іншому – десятки малих зображень, переважно доріг, де інтенсивно рухається транспорт.

– Ми аналізуємо оперативну обстановку в області та в Чернівцях і здійснюємо координацію нарядів поліції. Ще здійснюємо нагляд за системою відеоспостереження, – пояснює старший інспектор з моніторингу системи електронного контролю ситуаційного відділу ГУ НП в області Едгар Обертун.

На території області встановлена 731 камера спостереження, у місті працює 270 відеокамер. Крім того, маємо доступ до відеокамер, які встановлені мерією. Найбільше відеокамер – у центрі міста на вулиці Головній, Центральній площі, Соборній площі, на проспекті Незалежності.

– У нас є камери, які працюють за системою "Гарпун". За їхньою допомогою можна побачити номер автомобіля і встановити його власника, – каже Едгар Обертун. – Ми бачимо правопорушення й оперативно на нього реагуємо, скеровуючи наряд патрульних. Наприклад, саме камери дозволили нам побачити, як двічі розкидали теромочаші на вулиці Кобилянської. Наші працівники відрядили туди наряди поліції, коли побачили, що відбувається. Ми змогли за допомогою відеокамер побачити обличчя порушників. Їх знайшли, і вони за вчинене понесли покарання.

– За допомогою відеокамер і системи "Гарпун" нам вдалося затримати шахрая у травні, – розповідає поліцейський. – Отримали виклик, що постраждала людина, яка продавала через інтернет насос, вартістю 420 тисяч гривень. Чоловіку відправили повідомлення, що надійшли кошти, тому він передав насос водію одного з автомобілів. За годину кошти так і не надійшли. Тоді він звернувся до поліції і впродовж десяти хвилин нам вдалося встановити номери та власника авто. Поліція затримала його вже на виїзді з області.

Також матеріали з камер відеоспостереження допомагають регулярно розглядати справи по ДТП.

Працюють цілодобово

У ситуаційному відділ цілодобово працює сім людей. Вони здійснюють управління нарядами, приймають виклики та стежать за відеокамерами.

"На екрані, де виведено велике зображення із камер відеоспостереження, місця, де найчастіше скоюють правопорушення. Якщо отримуємо повідомлення, що на якійсь вулиці сталося правопорушення, а у нас там є відеокамера, вмикаємо перегляд, щоби побачити деталі", – пояснюють працівники.

На іншому екрані – карта міста – тут зафіксовані всі оперативні події в цей момент. Туди відряджають наряд патрульних, бачать, скільки часу потрібно їхати і коли прибувають поліцейській.

Як відеоспостереження допомагає виявляти порушників у Чернівцях


У сусідній кімнаті працює четверо диспетчерів, які з області приймають виклики за номером "102". Дзвінки надходять кожні три-чотири хвилини.

Тут найкраще знають про всю оперативну обстановку в області та Чернівцях.

На одного працівника припадає сто викликів на добу. Загалом поліцейські отримують 400-600 викликів на добу. Щоправда, не всі з них варті уваги. Є й такі "клієнти", які просто хочуть порозмовляти.

– У нас є постійний "додзвонювач", який починає обурюватися щодо ситуації у країні, щодо цін. Ігнорувати його повідомлення не маємо права. Пояснюємо, що це не в нашій компетенції. Найбільше телефонують із 22.00 до 02.00, особливо у вихідні чи святкові дні, а ось найспокійніший час – у неділю до опівдня, – розповідає один із операторів ситуаційного відділу.

У поліції запевняють, що немає таких випадків, коли неможливо додзвонитися на лінію "102". Телефони – багатоканальні, операторів – четверо. Навіть якщо був пропущений виклик, оператор передзвонить, щоби з’ясувати ситуацію.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
3-08-2019, 09:26
Коментарів 0 Переглядів 2 904

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.