RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

2 серпня
Прор. Іллі. Прп. Авраамія Галицького.

Святого пророка Іллі


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Після смерті царя Соломона, коли царство поділялося на Ізраїль та Іудею, царі Ізраїлю боялися втратити владу, і хотіли відірвати народ від Єрусалимського храму, щоб замінити істинного Бога язичницькими богами. Пророк Ілля вийшов на служіння Богу під час крайнього розбещення ізраїльтян. Він передрік царю Ахаву, у покарання за культ достатку дні без дощу і роси на землі. Посуха могла припинитися тільки по молитві самого пророка. Народ страждав від нестерпної сонячної спеки і голоду. Сам пророк за велінням Господа пішов у потаємне місце в потоку Хораф, де ворони приносили йому їжу.



Через рік потік Хораф висох і Ілля вирушив за межі Ізраїлю до бідної вдови, яка була приречена з дітьми на голодну смерть. Щоб нагодувати пророка, Сарептська вдова віддала йому свій останній шматок хліба. Пророк Ілля зробив два дива: запаси хліба і масла в будинку вдови зробилися невичерпними, а її померлий син воскрес. Після трьох з половиною років посухи пророк Ілля, на подив царя Ахава, який шукав його весь цей час, прийшов у палац і наказав зібрати весь ізраїльський народ і служителів Ваала на горі. Пророк Ілля запропонував принести Господу дві жертви: одну від себе, а іншу від пророків Ваала.

Першими приступили до жертвопринесення пророки Ваала: вони волали до ідола з ранку до вечора, але марно - небо мовчало. Коли підійшов час вечірнього жертвопринесення, пророк Ілля спорудив жертовник Господній з 12 каменів за числом колін Ізраїлевих, оточив його ровом, поклав жертву на дрова і, знаменуючи таємницю Пресвятої Трійці, наказав тричі лити на жертовник воду, принесену до нього чотирма водоносами. Коли потекла вода навколо жертівника, звідусіль оточивши його, святий пророк промовив: "Господи, Боже Авраама, Ісака та Якова! Почуй мене, Господи, почуй мене нині у вогні! Так пізнають всі ці люди, що Ти Єдиний Бог Ізраїля і що я раб Твій і зробив все по слову Твоєму". Народ, побачив, що вогонь Господній спалив не тільки жертву, а й дрова, каміння і навіть рови, наповнені водою, розкаявся і сказав: "Воістину Господь є Бог".

Тоді пророк Ілля наказав схопити всіх служителів Ваала, вбив їх і кинув у річку, очистивши землю від скверни нечестивого культу. Після чого по молитві пророка пішов сильний дощ. Цар Ахав усвідомив свою помилку і оплакав гріхи, але його дружина, дізнавшись про те, що сталося, почала добиватися смерті пророка. Ілії довелося знову залишити Ізраїль. Святий Ілля перебував у пості і молитві та 40 днів і ночей ішов до гори Хорив. На священній горі Господь явився пророку у віянні тихого вітру. При цьому Бог відкрив Своєму пророкові, що Він зберіг в Ізраїлі сім тисяч людей, які не вклонилися Ваалові, і наказав Іллі призначити на ізраїльське царство гідного чоловіка і'мям Ііуя, а юнака Єлисея помазати в пророка - наступника собі.

Пророче служіння святого Іллі тривало ще кілька років, після чого Господь забрав його на Небо у вогненній колісниці. Пророк Єлисей, бачачи вогняне вознесіння Іллі, вигукнув: "Батьку мій, колісниця Ізраїля і кіннота його!" Переказ свідчить, що з колісниці Ілля скинув верхній одяг - накидку (плащ), своєму учню і послідовнику пророка Єлисея, який разом з нею прийняв дар пророцтва. За переказами Святої Церкви, пророк Ілля буде Предтечею Страшного Другого Пришестя Христа на землю і, взявши під час проповіді тілесну смерть, вже не тільки як пророк, але і як мученик, удостоїться в лику святих ще більшої чести й слави від Бога.

Перша церква, побудована в Києві, була в ім'я пророка Іллі. Раніше в цей день відбувалися молебні в полі і в церквах і каплицях, присвячених Іллі-пророку; люди постили всю попередню тиждень; обкурювали будинок і споруди ладаном. З Іл'їна дня, за народними прикметами, починалася негода, і люди припиняли купатися. Іл'їн день вважався календарним кордоном сезонів, коли в природі з'являлися перші ознаки осені і змінювалася поведінка звірів і птахів.

Преподобний Авраамій Галицький, Чухломський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Авраамій Галицький, Чухломської, жив і трудився в ХIV столітті в обителі преподобного Сергія Радонезького. Після довгих років проби він був удостоєний священного сану. Прагнучи до скоєного безмовності, він попросив благословення Преподобного Сергія і віддалився в 1350 році в Галицьку країну, населену Чудським племенами. Поселившись в пустельному місці, преподобний Авраамій за одкровенням перейшов на гору, де знайшов сяючу невимовним світлом ікону Божої Матері. Про явище святої ікони стало відомо Галицькому князю Димитрію, який і просив преподобного принести його в місто. Преподобний Авраамій прийшов з іконою в Галич, де був зустрінутий князем і сонмом духовенства. Від ікони Божої Матері здійснилися численні зцілення. Князь Димитрій дав Преподобному кошти на спорудження храму і монастиря біля Чухломського озера, на місці явлення ікони Пресвятої Богородиці. Храм був побудований і освячений на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Збудованому обитель преподобного Авраамия стала джерелом духовної просвіти місцевого чудського населення. Коли обитель зміцнилася, він поставив замість себе настоятелем свого учня Порфирія, а сам пішов за 30 верст в пошуках відокремленого місця, але й там його знайшли учні. Так виникла ще одна обитель з храмом на честь Положення Ризи Божої Матері, названа "великою пустелею авраамлю". Преподобний Авраамій двічі віддалявся в глухі місця, після того як до нього знову збиралися безмовник. Так були засновані ще два монастирі - один на честь Собору Пресвятої Богородиці, настоятелем якого преподобний Авраамій поставив ігумена Пафнутія, і інший - в честь Покрова Пресвятої Богородиці. У Покровському монастирі преподобний Авраамій закінчив своє земне життя. Він преставився в 1375 році, передавши за рік до своєї блаженної кончини настоятельство своєму учневі Інокентію. Преподобний Авраамій з'явився просвітителем Галицької країни, заснувавши в ній чотири монастиря, присвячені Божої Матері, явівшей йому Свою ікону на початку його молитовних подвигів.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
2-08-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 221

Теги -

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.