Оксана Скиталінська, відомий український дієтолог, на своїй сторінці у Фейсбук окремий пост присвятила кашам. І, як завжди, опублікувала фото, як і що їсть сама. Вона наголошує: каші треба їсти завжди, але треба і багато рухатися.
-Каші корисні, бо є джерелом наступних речовин: складних вуглеводів, які повільно розщеплюючись на глюкозу, вивільняють енергію, тому "тримають" досить довго без відчуття голоду; клітковини, причому в кожній каші, різною і в різному співвідношенні; мінералів, зокрема, магнію, фосфору та калію; вітамінів групи В у різному співвідношенні, - пише Оксана Скиталінська. - Кожна каша має щось цінне, тому їх потрібно вживати різні. Особливо цінні -- гречана, вівсяна, перлова, пшоняна. Каші незамінні в лікувальному харчуванні, особливо при запальних захворюваннях органів травлення, бо вони обволікають слизові, зменшують подразнюючу дію шлункового соку чи жовчі на слизові, є хорошою профілактикою атеросклерозу, дають енергію і роблять лікувальну дієту смачною, що також важливо для швидшого одужання.
Чи правда, що від каш товстішають? Правда, якщо ви навалите собі три черпаки каші, зверху полиєте підливою або покладете велику "катлєту", або накладете багато масла і зверху джему чи варення, або ложку меду. І ще й весь день сидите в офісі і рухаєтеся лише до туалету, ліфта, кухні, холодильника, ванни та ліжка. Тоді -- так. І все одно каші тут ні при чому.
При малорухливому способі життя енергії потрібно дуже мало і, як правило, ми її непомітно все ж переїдаємо, ніж недоїдаїмо.
То їсти каші чи ні? Їсти. І багато рухатися. Але кашу добре чимось збагачувати.
#Висівками вівсяними -- мають жовтогінну, антисклеротичну, антиканцерогенну та антитоксичну дію; одним словом, виводить все шкідливе і непотрібне.
#Насінням льону розмоченим -- там багато лігнанів, рослинних омега3 жирних кслот, які також антиканцерогенні, та мають протизапальну дію, позитивно впливають на роботу нервової та гормональної систем.
#Горіхами -- корисні жири, фітонутрієнти, особливо цінні для серця, судин та мозку.
#Ягодами -- вітамін С, поліфеноли, пектин -- так само радість для мозку і кишечних бактерій, а ще здорові судини.
#Бобовими, грибами та вареними до стану аль денте овочами.
Ось мій прийом їжі поки що за весь день. "Нічого собі, ікорка, лосось, жирно ця дієтолог їсть", - -- може хтось собі подумає. Так от. Краще не їжте м'ясо, а замість нього -- рибу, інколи -- ікру. Це по-перше. Я сьогодні так настрибалася в спортзалі, наробила вправ з гантелями і багато накидалася важким м'ячем (медболом) в стіну, набоксувала грушу, тому я спокійно можу їсти кашу.
На фото:
Каша вівсяна із крупи (замочила на ніч, вранці проварила), додала столову ложку розмоченого насіння льону. Без олії.
Листя зелене, бажано не забувати про особливо цінну петрушку.
Помідорчики два маленькі свіжі і половинка запеченого вчора на грилі, посипаного сухими травами, і трошки в‘ялених, привезених із Сицилії.
Ікра (1 чайна ложка) і риба лосось (теж приблизно стільки ж).
Часник (бо я його завжди їм:))
Ягоди.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram