RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

10 липня
Прпп. Сампсона, Севіра і Георгія. Прав. Іоанни Мироносиці


Преподобний Сампсон

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий Самсон жив в VI ст. Він походив із знатної римської сім'ї, ймовірно, була у родинних стосунках з нащадками святого Костянтина Великого. Він збагнув всю премудрість свого часу, особливо багато займався медициною, до якої його вабила схильність до співчуття. Самсон було байдуже дивитися на страждання і злидні, тому в своєму будинку приймав усіх зустрічалися йому хворих і бідних, милосердно надаючи їм необхідний догляд, а також розраду в молитві і вірі.



По смерті батьків він роздав своє величезне багатство. Будучи, нарешті, вільний від усіх земних уподобань і бажаючи уникнути похвал від людей, він відправився в Константинополь. Там він оселився в бідному домі і в тиші віддавався молитві. При цьому Самсон не залишив благодійної діяльності: він збирав хворих і лікував їх безоплатно [1]. Особливо він дбав про стражденних невиліковними недугами і про тих, кого відмовлялися лікувати інші лікарі: про прокажених, паралізованих, сліпих, одержимих.

Слава про преподобного Самсона поширилася по всьому місту, і його будинок став притулком для зневірених.

У тридцять років Самсон був висвячений на священика святим патріархом Міною [25 Серпня.] [2], який високо цінував його богоугодні справи. Святий вилікував від важкої хвороби імператора Юстиніана (527-565), що вже втратив будь-яку надію на лікарів. Юстиніан отримав уві сні веління закликати до палацу святого. Тому було досить покласти руку на хворе місце, щоб імператор негайно зцілився. Але преподобний бажав уникнути похвал, і тому наклав трохи мазі, щоб це дива не приписали його чесноти. Імператор не знав, як віддячити прп. Самсона, і хотів обсипати його золотом, але святий відіслав дари назад зі словами: "Навіщо ти даруєш мені те, що я відкинув з любові до Христа?" Замість цього він запропонував Юстиніану використовувати ці гроші для будівництва лікарні поруч зі своєю хатиною, щоб гідно приймати хворих і бідних. Імператор з радістю погодився і доручив робочим, тільки що завершив зведення Святої Софії, побудувати на північ від Великої Церкви велике прекрасна будівля, яке здобуло популярність як прочан будинок Самсона.

Згодом святий з нечуваною самовідданістю керував цією лікарнею. Він служив стражденним братам з готовністю Ангела, майбутнього Всевишньому. У лікарні працювали численні професійні лікарі, а доглядом за хворими займалися монахи. Цьому чудовому установі імператор дарував рясні пожертвування не тільки на утримання працівників, а й для того, щоб тут щедро роздавали їжу і одяг мандрівникам і нужденним.

Прп. Самсон багато років присвятив цим апостольських праць і мирно помер у вельми похилому віці. Його святі мощі були поховані в церкві святого Мокія. Тут в день пам'яті преподобного Самсона константинопольські лікарі, що почитали його своїм святим покровителем, влаштовували урочистий хресний хід. В прочан будинку шанували його посох, епітрахиль і священицькі облачення.

Згодом, завдяки невидимої допомоги святого або його явищ, в прочан будинку сталося безліч чудес і зцілень. Незабаром після смерті преподобного страшна пожежа, що почалася у Святій Софії, зруйнував всі навколишні будинки і перекинувся на дах лікарні.

Здавалося, що служителі установи і добровольці марно намагаються загасити вогонь, що раптом вони побачили преподобного, що йде по даху і владно велить вогню відійти. Так притулок був врятований від руйнування.

Хворі приходили до могили преподобного Самсона, щоб провести там ніч; вони прикладалися до його іконі і помазувалися маслом з свічники, що горіла над могилою. Нерідко преподобний Самсон був їм один або в супроводі святих безсрібників Косми і Даміана і подавав зцілення.

Праведної Іоанни Мироносиці


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Ім'я цієї святої стоїть в одній ланці з іменами Марії Магдалини, Марії Клеопової, Саломії, Марфи і Марії - святих жінок-мироносиць. Праведна Іоанна, дружина Хузи, домоправителя царя Ірода, була однією з тих жінок, які слідували за Господом Ісусом під час Його проповіді, і служили Йому.

Після хресної смерті Спасителя разом з іншими жінками вона приходила до Гробу, щоб помазати миром Тіло Христа, і чула від Ангелів радісну звістку про Його Воскресіння. Жінок-мироносиць за їх віру, любов і твердість Церква прославили в лику святих.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
10-07-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 687

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.