RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

8 липня
Прмц. Февронії.

Свята преподобномучениця Февронія, діва

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобномучениця Февронія діва постраждала в часі царювання Діоклитіана (284 - 305). Вона виховувалася у монастирі в місті Сіваполі (Асирійська область). Настоятелькою обителі була ігуменя Врієнна, тітка святої Февронії. Ігуменія, піклуючись про спасіння святої Февронії, призначила їй більш суворий спосіб життя, аніж іншим черниця. За уставом обителі по п'ятницях сестри залишали свої послухи та весь день проводили в молитві і читанні Святого Письма. Зазвичай ігуменя доручала читання святій Февронії.



Слава про її благочестиве життя поширилася по місту. Знатна молода вдова Ієрія, язичниця, стала відвідувати святу Февронію. Під впливом її повчань і молитов вона прийняла святе Хрещення і привела до Христової віри своїх батьків і родичів.

Діоклитіан направив до Асирії для винищування християн загін воїнів на чолі з Лисимахом, Селином і Примом. Селин, дядько Лисимаха, відрізнявся жорстокістю щодо християн, а Лисимах був розташований до них, оскільки його мати намагалася вселити синові любов до християнської віри і померла християнкою. Лисимах домовився зі своїм родичем Примом в міру можливості рятувати християн від рук мучителів. Коли загін воїнів наблизився до обителі, насельниці зникли. У монастирі залишилися тільки ігуменія Врієнна, її помічниця Фомаїда і свята Февронія, яка в той час важко хворіла. Ігуменя сильно журилася, що її племінниця потрапить до рук мучителів, які могли поглумитися над нею, і гаряче молилася, щоб Господь зберіг її і зміцнив в сповіданні Христа Спасителя. Селин наказав привести до нього всіх черниць обителі. Прим із загоном воїнів не знайшов нікого, крім двох стариць і святий Февронії. Він жалкував, щоб і вони не сховалися, і запропонував черницям утекти. Але черниці вирішили не залишати місця своїх подвигів і покластися на волю Господню.
Прим розповів Лисимаху про незвичайну красу святої Февронії і радив взяти її собі за дружину. Лисимах відповів, що не бажає спокушати дів, присвячених Богу, і просив Прима укрити де-небудь, черниць, що залишилися, щоб вони не потрапили до рук Селина. Один із солдатів підслухав розмову і доніс Селину. Святу Февронію зі зв'язаними руками і ланцюгом на шиї привели до воєначальника. Селин запропонував їй відмовитися від віри в Христа і принести жертву язичницьким богам, він обіцяв почесті, нагороди і шлюб із Лисимахом. Свята діва твердо і безстрашно відповіла, що має Безсмертного Нареченого і не проміняє Його ні на які земні блага. Селин піддав її жорстоким мукам. Свята молилися: "Спасителю мій, не покинь мене в цей страшний час!". Мученицю довго били, кров струмками текла з ран. Щоб збільшити страждання святої Февронії, її повісили на дереві і розпалили під нею вогонь. Муки були настільки нелюдські, що народ став криком вимагати припинення катування ні в чому не винної дівчини. Але Селин продовжував знущатися і насміхатися над мученицею. Свята Февронія мовчала. Від слабкості вона не могла говорити жодного слова. У люті Селин наказав вирвати їй язика, вибити зуби, відрізати груди і, нарешті, відсікти обидві руки і ноги. Люди не виносили жахливого видовища і йшли з місця муки, проклинаючи Діоклитіана і його богів.
Серед натовпу була присутня черниця Фомаїда, учениця святої діви Ієрії, яка згодом докладно описала мученицький подвиг святої Февронії. Вона вийшла з натовпу і привселюдно докоряла Селина за безмірну жорстокість. Він наказав схопити її, але, дізнавшись, що Ієрію як знатну жінку небезпечно піддавати катуванням, залишив її, сказавши: "Своїми промовами ти накликаєш на Февронію ще більші муки". Нарешті, святій мучениці Февронії відсікли голову.
Йдучи з місця страти, Лисимах плакав і зачинився у своєму приміщенні. Селин збирався обідати, але не міг прийняти їжі і ходив по покоях свого палацу. Раптом, подивившись вгору, він вмить позбувся мови, замичав подібно волові, впав і, вдарившись об мармурову колону, розбив собі голову й тут же помер. Коли Лисимах дізнався про подію, то промовив: "Великий Бог християнський, Він гідний шанування, тому що помстився за невинну кров!" Він приготував ковчег, вклав у нього розітнуте тіло мучениці і відніс в монастир. Ігуменія Врієнна впала без почуттів, побачивши знівечені останки святої Февронії. До вечора вона прийшла до тями і повеліла відкрити монастирські ворота, щоб всі могли прийти поклонитися святій мучениці і прославити Бога, що дарував їй таке терпіння в стражданнях за Христа Спасителя. Лисимах і Прим тоді ж відреклися від ідолопоклонства, прийняли Хрещення і чернецтво. Ієрія передала своє багатство в монастир і просила ігуменю Врієнну прийняти її до обителі замість святої Февронії.
Щорічно, в день упокоєння святої мучениці Февронії, в обителі відбувалося торжество. Під час всенічного бдіння сестри обителі завжди бачили святу Февронію, яка займала своє звичне місце в храмі. Від мощей святої мучениці здійснювалися численні чудеса і зцілення. Житіє святої Февронії було написане свідком її подвигу черницею Фомаїдою.

У 363 році мощі святої Февронії були перенесені до Константинополя.
Незабаром після упокоєння святої Февронії святий Яків, єпископ Низибійський (пам'ять 13 січня), збудував церкву та переніс до неї частинку мощей святої мучениці.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
8-07-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 972

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.