RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Лише медичного обладнання купили на десятки мільйонів»: нардеп від Чернівців Микола Федорук знову балотується до парламенту*

* – матеріал розміщено на правах передвиборчої агітації

Народний депутат від Чернівців Микола Федорук на позачергових виборах 21 липня 2019 року знову балотується до Верховної Ради. В інтерв’ю він розповів, чого вдалося досягти і чим реальні завдання та робота нардепа відрізняються від уявлень більшості про цю діяльність.

"Політика і влада – це пекельна сковорідка"



- Миколо Трохимовичу, у багатьох людей уявлення про роботу народного депутата таке, що це такий собі "Санта Клаус", який має засипати округи подарунками і грошима.

– Тут нічого дивного нема. Усі ми, як той казав, вийшли з однієї шинелі – радянської. І, на жаль, так само вже виховали пострадянське покоління. У політичній науці це явище називається патерналізмом. Тобто, в уявленні багатьох людей той, хто перебуває при владі, має за все і за всіх відповідати і бути таким собі благодійником для всіх – від великого до малого. Насправді це не так. Політика і влада в сучасній Україні, особливо якщо ти відповідально ставишся до своїх обов’язків і повноважень, це – пекельна сковорідка. І чим далі, тим вона ставатиме пекельнішою. Тому той, хто зібрався на неї ступити чи вже й ступив, розраховуючи на те, що це пісні і танці в соцмережах та відеоролики, жорстоко помиляється.

– Порівняно з каденцією 2012-2014 років, Вам вдалося зробити для міста набагато більше.

- У 2012-2013 роках у парламенті наша фракція перебувала в опозиції до режиму Януковича та його більшості у Верховні Раді. Тоді Україна фінансово вже поступово сповзала до колапсу. Саме це змусило Януковича відмовитися від асоціації з Євросоюзом в обмін на обіцянки фінансової допомоги від Путіна. Що, зрештою, привело Януковича і його режим до повного краху. У 2012-2013 роках Янукович і регіонали засипали грошима свої регіони на Сході – ремонтували дороги, адмінбудівлі, соціальні об’єкти, храми, взагалі все, що можна було поштукатурити, пофарбувати і заасфальтувати. Щоправда, потім виявилося, що тим людям нічого цього не треба було. Вони хотіли "Путін пріді!". От він і прийшов. Чернівцям же тоді дісталися лише гроші на дві дороги, куди мав їхати глава РПЦ Кирил. А оскільки не знали, куди саме, то зробили шматок Руської і Винниченка.

Все змінилося вже в 2015-2016 роках завдяки реформі децентралізації бюджетних відносин, яку успішно провів уряд Яценюка. Тоді й у місцевої влади, і в депутатів-мажоритарників з’явилася можливість залучати великі додаткові ресурси для соціально-економічного розвитку на місцях. І це, незважаючи на те, що країна вела й досі веде важку війну на Сході.

"Без аеропорту Чернівці стануть селом"

– Які саме проблеми вдалося допомогти вирішити місту?


– У 2016-17 роках, коли працював законно обраний громадою міський голова, який розумів потреби міста, а органи влади вчасно подавали необхідну документацію, нам вдалося зробити чимало. Так, в 2016-2017 роках лише на будівництво дитсадка в Ленківцях, за мого сприяння, урядом було виділено 5 млн грн. На реконструкцію дитячого садочка на Авангардній – 3 млн грн. На реконструкцію кінотеатру імені Івана Миколайчука – 7 млн грн. На будівництво стадіону на вулиці Головній – 4 млн грн. На захист нового житлового мікрорайону на Лукіяновича від підтоплення – 3 млн грн. Також вдалося добудувати корпус університету на вулиці Сторожинецькій. Такі кошти раніше місто отримало хіба що на підготовку до 600-річчя, коли я був міським головою. А тут чималі ресурси – і це під час війни. Тому той, хто дорікає, що уряд чи народний депутат Федорук нічим місту не допомагали, або перевертень, або має чернівчан за невігласів. Чернівчани ж мудрі й в усьому розберуться. Вони чудово знають, "хто є ху".

– Ви неодноразово добивалися виділення фінансової допомоги для аеропорту "Чернівці", хоча дехто каже, мовляв, кошти туди закопують.

– Зажди допомагав і допомагатиму, скільки буде моїх сил, знань, політичного й управлінського досвіду, Чернівецькому аеропорту. Це є державницька позиція, і я від неї не відступлю. Аеропорт – по-перше, стратегічний об’єкт, який потребує не лише збереження, а й серйозної модернізації. Це відомо кожному солдату, але чомусь невідомо більшості депутатів міськради. По-друге, аеропорт – це важливий для міста транспортний інфраструктурний вузол. Без аеропорту місто Чернівці перетвориться за півроку в село, як це вже сталося з декотрими обласними центрами, що втратили свої аеропорти. Відновити ж їх у нинішніх економічних реаліях фактично неможливо. До того ж, ми не завжди будемо такими бідними, як є зараз. І ми будемо літати. Все частіше і більше. Україна відкриває світ, а світ відкриває Україну. А Чернівці – одне з найкрасивіших міст України. Ось для чого нам потрібен аеропорт. Тому спільно з народним депутатом Максимом Бурбаком ми добилися виділення на капітальний ремонт злітно-посадкової смуги аеропорту "Чернівці" 24 млн грн, а пізніше ще 3 млн грн для виготовлення проекту модернізації аеропорту. Реконструкція аеропорту могла би вже бути завершена за кошти уряду, якби до влади у місті не дорвалася купка місцевих політичних шкідників. Вони так і не спромоглися передати злітно-посадкову смугу аеропорту у власність держави. А в уряду вже давно є зарезервовані кошти на реконструкцію злітно-посадкових смуг регіональних аеропортів. Адже там розуміють, наскільки це важливі військові, економічні і транспортні об’єкти. Не розуміють лише різні місцеві "продани". Видно, для них і для їх патронів, які зараз страждають у фешенебельних готелях Відня в очікуванні американського правосуддя, чим гірше в Чернівцях і в Україні, тим їм краще. Як і для їхнього хазяїна в Кремлі. Та, всупереч усьому, аеропорт в Чернівцях буде розвиватися і нарощувати транспортну потужність. І я робитиму надалі все, щоби йому допомогти.

– Вам вдалося допомогти й міським комунальним підприємствам.

– Допомагав, як тільки з’являлася можливість виділити хоч трохи коштів на придбання нової техніки. Власних обігових коштів на купівлю сучасної дороговартісної техніки та обладнання вони не мають. Завдяки допомозі уряду вдалося придбати для "Чернівціводоканалу" мулососну машину за 2,6 млн грн та дві каналопромивальні машини майже за 6 млн грн. Також для інших комунальних підприємств було закуплено техніки за державний кошт на 6,5 млн грн. Не думайте, що ці мільйони сипалися на Чернівці, як із рога достатку. За усім цим – наполеглива праця і міського голови, і керівників комунальних підприємств, і установ, і міських управлінців, і активна робота народних депутатів з урядом. Адже в Україні багато обласних центрів і 225 мажоритарних округів. Тому, коли сьогодні перед виборами одна пані-депутатка обіцяє десятки мільйонів на дороги, то запитайте її, де вона була перед цим п’ять років, і чому ніхто її не бачив в урядових коридорах із документами на виділення коштів Чернівцям? Тим більше тоді, коли її чоловік тут усі бюджетні кошти за півроку витратив на два шматки дороги на Проспекті і Героїв Майдану – дешевої слави хотів за рахунок платників податків.

На перинатальний центр "вибили" 101 мільйон

– У 2018-2019 роках Ви багато уваги приділяли медичним міським та обласним закладам, які працюють у Чернівцях. Кажуть, саме завдяки Вашим зусиллям їм вдалося придбати чимало сучасного медичного обладнання.

– По-перше, поставив собі таку мету – максимально допомогти і з придбанням медичного обладнання для лікувальних закладів, бо лише руками і знаннями, але без обладнання, сьогодні пацієнта не врятуєш. Добре знав, що більшість медзакладів мають застаріле обладнання, власних ресурсів на придбання нового у них немає. Це може ускладнити їх входження в реформу, що дає шанс отримати нову якість медичних послуг для чернівчан. Тому, якщо тільки виникала така можливість, то допомагав, допомагаю і буду допомагати міській медицині.

По-друге, до влади в місті в 2018 році прийшла групка неадекватів, стало небезпечно виділяти кошти на міські об’єкти, де гроші почали шаленими темпами "випаровуватися". Кошти ж на медичне обладнання – цільові. До того ж, багатьох керівників обласних і міських медичних установ знаю особисто і не сумніваюся в їхній порядності. На придбання медичного обладнання в 2018-2019 роках вдалося залучити з держбюджету майже 30 млн грн. Зокрема, на обладнання для міської лікарні № 3 - 3,5 млн грн, на лапароскопічну стійку для пологового будинку № 2 - 1,7 млн грн, на обладнання для поліклініки № 2 - 2,1 млн грн, для міської лікарні – 3,85 млн грн, на цифровий рентгенапарат для пологового будинку № 2 – майже мільйон гривень, на обладнання для обласного діагностичного центру – 7 млн грн, для лікарні швидкої допомоги – майже 6 млн грн. Міській дитячій лікарні закупили інгаляційний наркозно-дихальний апарат, гемоаналізатор, ЛОР-діагностичну стійку, спірометр, загалом обладнання на 2,2 млн грн.

– Як на Вашу думку, епопея з перинатальним довгобудом колись закінчиться?

– Все, що від нас залежне, ми з народним депутатом Максимом Бурбаком робили, робимо і будемо робити. Аж поки цей довгобуд імені колишнього губернатора Папієва не буде здано в експлуатацію і поки там не з’явиться на світ перший новонароджений. За два попередні роки ми добилися виділення на його добудову 101 млн грн – 58 млн в 2017 році й 43 млн грн – в 2018-му. Тепер ще необхідно завершити окремі внутрішні роботи, упорядкувати територію, докупити і встановити нове обладнання. Гадаю, ми знайдемо ці кошти, і перинатальний центр буде завершено.

– Чому знову йдете на вибори? Ви ж чудово розумієте, яка складна ситуація в країні, і політикам буде несолодко.

– По-перше, в мене з чернівчанами є ще чимало незавершених справ. А по-друге, ви ж самі сказали, що ситуація складна. Саме тому й треба йти на вибори, щоб підставити плече місту в цих непростих умовах. На відміну від інших учасників перегонів, знаю, що на мене очікує і чим буду займатися в парламенті. Але про це згодом.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
2-07-2019, 12:24
Коментарів 0 Переглядів 2 805


За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!