RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

1 липня
Мчч. Леонтія, Іпатія і Феодула. Прп. Леонтія.


Святі мученики Леонтій, Іпатій і Феодул

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святі мученики Леонтій, Іпатій і Феодул були римськими воїнами. Святий мученик Леонтій, грек за походженням, у часі правління Веспасіана (70 - 79) служив воєначальником в імператорських військах в фінікійською місті Тріполі. Християнин Леонтій відрізнявся хоробрістю та розумом, до нього з глибокою повагою ставилися воїни і громадяни Тріполі за його чесноти.



Імператор призначив римського сенатора Адріана правителем Фінікійської області, з повноваженнями переслідувати християн і у разі відмови принести жертви римським божествам передавати їх на тортури і смерть. По дорозі в Фінікію Адріану донесли, що святий Леонтій відвернув багатьох від поклоніння язичницьким богам. Правитель послав трибуна Іпатія із загоном воїнів у Тріполі, щоб знайти і затримати християнина Леонтія.

По дорозі трибун Іпатій сильно захворів і, перебуваючи при смерті, побачив уві сні Ангела, який сказав: "Якщо хочеш бути здоровим, заклич тричі разом зі своїми воїнами: "Боже Леонтія, допоможи мені". Розплющивши очі, Іпатій побачив Ангела і сказав: "Я посланий затримати Леонтія, як же я покличу його Бога?" У цей час Ангел Став невидимий. Іпатій розповів воїнам, в числі яких був і його друг Феодул, про свій сон, всі вони разом тричі призвали на допомогу Бога, Ім'я якого визнавав святої Леонтій. Іпатій відразу зцілився на спільну радість воїнів, і тільки Феодул сидів осторонь, розмірковуючи про диво. Душа його перейнялася любов'ю до Бога, і він умовив Іпатія негайно піти удвох до міста на пошуки святого Леонтія.

При вході в місто їх зустрів невідомий чоловік і запросив до себе в будинок, де щедро пригостив подорожніх. Дізнавшись, що гостинний господар і є святий Леонтій, вони впали на коліна і просили його просвітити їх вірою в Істинного Бога. Тут же відбулося Хрещення, а коли святий Леонтій виголосив над ними молитовне Закликання в Ім'я Пресвятої Трійці, новохрещених осінила світла хмара і пролився благодатний дощ. Решта воїни в пошуках свого начальника прийшли в Тріполі, куди прибув і правитель Адріан. Дізнавшись про подію, він наказав привести до себе святого Леонтія, трибуна Іпатія і Феодула і, погрожуючи їм муками і смертю, зажадав зречення від Христа і жертвопринесення римським богам. Всі мученики твердо сповідав віру в Христа.

Святого Іпатія підвісили на стовпі і стругали залізними кігтями, а святого Феодула нещадно били палицями. Бачачи непохитність мучеників, їм відрубали голови мечем. Святого Леонтія після катувань відправили до в'язниці. Вранці він постав перед правителем. Адріан намагався спокусити святого сповідника почестями і нагородами і, нічого не досягши, віддав на катування: святий мученик цілий день висів вниз головою на стовпі з важким каменем на шиї, але ніщо не могло змусити його відректися від Христа. Правитель наказав бити палицями страждальця до тих пір, поки він не помре. Тіло святого мученика Леонтія викинули за місто, але християни з честю поховали його поблизу Тріполі. Спочинок святих мучеників стався близько 70 - 79 років.
Допит святого Леонтія, його страждання і смерть записав на олов'яних дощечках присутній на суді писар (коментарисій). Ці дощечки були покладені в труну святого мученика.

Преподобний Леонтій, канонах Києво-Печерський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Леонтій, канонарх Печерський, був родом з Волині, з юних років прийшов у Києво—Печерську обитель, де прийняв постриг. Він мав прекрасний голос і, коли навчився грамоті, виконував послух канонарха. Преподобний Леонтій помер молодим в XIV столітті й за самовідданий подвиг спасіння прославлений Господом благодатним даром чудотворним. Його прославлення почалося незабаром після смерті й уже наприкінці XIV століття зустрічається кондак преподобному Леонтію. Мощі святого подвижника перебувають у Дальних печерах, пам’ять його також 28 серпня, у Соборі Києво—Печерських святих, та у 2-у Неділю Великого посту.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
1-07-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 259


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!