RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Пів життя мені відтяли»: сьогодні Івану Миколайчуку виповнилося б 78 років

15 червня виповнюється 78 років від дня народження Івана Миколайчука. Він прожив 47 років, залишив у спадок 34 кіноролі, дев’ять сценаріїв, дві режисерські роботи.

Люди любили його і називали душею українського ліричного кіно, сільським самородком. Владники вважали націоналістом. За життя йому так і не присвоїли звання народного артиста. Вже посмертно дали Шевченківську премію, пише molbuk.ua.



Іван Миколайчук казав: "Рятувати треба душу народу, душу своєї нації. Всі найбільші цінності – в серці народному. Якщо збережемо духовне здоров’я, то не загубиться і його традиційна культура".

Ми вибрали найцікавіші факти з життя актора.

- Іван Миколайчук народився 15 червня 1941 року в селі Чортория на Буковині в родині, де було 12 дітей.

- Він ріс дуже допитливим хлопчиком, любив співати, грав на багатьох музичних інструментах: скрипці, цимбалах, баяні, сопілці, трубі, арфі. Любив спостерігати за людьми. Показував, як шкандибав сусідський дідусь, як сварилися між собою баба Маруся і баба Катерина.

- У 1960-70-х роках його запрошували на зйомки багатьох фільмів. Серед найвідоміших стрічок: "Тіні забутих предків", "Пропала грамота", "Вавилон ХХ", "Гадюка", "Повернення Батерфляй", "Біла птаха з чорною ознакою", "Така пізня, така тепла осінь!", "На вістрі меча" та інші.

- У 1962 році Іван одружився з Марією Карп’юк, з якою познайомився під час роботи у Чернівецькому драмтеатрі. Зйомки фільму "Тіні забутих предків" стали для них медовим місяцем.

- Фільм "Тіні забутих предків", де у головній ролі знявся Іван Миколайчук, отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів різних кінофестивалів, з яких 24 гран-прі, занесений до Книги рекордів Гіннеса, входить до 20 кращих кінострічок світу.

- У Франції фільм "Тіні забутих предків" був відомим під назвою "Les Chevaux de Feu", що перекладається як "Вогняні коні". Щоби потрапити на нього, парижани стояли всю ніч у черзі за квитками.

- Івана Миколайчука запрошували зніматися до Голлівуду. Коли актор перебував на зйомках у Болгарії, до нього у гримерку зайшов відомий французький актор Жан-Поль Бельмондо і висловив захоплення його майстерною грою.

- Миколайчук був надзвичайно добрим. Він із дружиною прожив 10 років в однокімнатній квартирі у Києві, бо кілька разів поступався чергою на отримання квартири друзям. Більшу частину зароблених грошей актор віддавав рідним, збудував у селі новий будинок для батьків.

- Якось Іван на останні гроші купив 100-літрову бочку пива і запросив усіх односельців. Він мріяв накрити столи від свого села Чортория до райцентру (а це – п’ять кілометрів), щоби кожен перехожий міг поласувати. Улюбленими стравами актора були борщ, печеня, мамалига.

- Івана Миколайчука звинуватили в націоналізмі, відсторонили від роботи. Він дуже переймався тим, що йому забороняли зніматися у кіно, не показували фільмів за його участю. Після чергової відмови скаржився сестрі Фрозині: "Пів життя мені відтяли". А одного разу обурився: "І це Україна? Де ви тут бачите Україну?.." Вона заспокоювала брата: "Ти ще життя не знаєш. Я за румунських часів жила, тоді не можна було й слова українського сказати. А зараз – хочеш, то читай, хочеш – співай". А він відповів: "Румуни тиснули тіло, а москалі вбивають душу України".

- Іван передбачав свою смерть. "Я найпершим помру, – сказав якось рідним. – Ви всі живете кожне своїм життям, а я живу різними життями, й у кожному з них є Україна".

- Коли Іван захворів, дуже схуд і вже не міг ходити, дружина Марія носила його на руках. Третього серпня 1987 року актор помер.

- Похований Іван Миколайчук на Байковому кладовищі в Києві. У 1988 році актору посмертно присвоїли Шевченківську премію. Його іменем назвали астероїд.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
15-06-2019, 10:09
Коментарів 0 Переглядів 2 105

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.