RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

18 червня
Сщмч. Дорофея. Блж. Костянтина. Св. Ігора.


18 червня, Священномученик Дорофей, Єпископ Тирський (близько 362).

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Священномученик Дорофей в період гонінь на християн при імператорі Диоклитіані (284 - 305) був єпископом міста Тира Фінікійського. За словом Євангелія (Мт. 10, 23), святитель віддалився з Тиру, і сховався від мучителів.



У часі царювання святого Костянтина Великого (306 - 337, пам'ять 21 травня) він повернувся в Тир, знову зайняв єпископський престол і управляв паствою більше 50 років, навернувши в християнство безліч язичників. Коли Юліан Відступник (361 - 363) почав відкрито переслідувати християн, святителю Дорофею було вже більше 100 років. Він пішов з Тиру в Мізійске місто Уд (нині Варна). Там його схопили придворні імператора. За відмову принести жертву ідолам святого старця стали жорстоко катувати, і під тортурами він віддав душу свою Господеві (+ близько 362 року у віці 107 років).

Священномученику Дорофею деякі приписують складання "Синопсиса" - зібрання повістей, а також житій святих пророків і апостолів.

18 червня, Блаженний Костянтин, митрополит Київський і всієї Руси (1159).

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем

Блаженний Костянтин, митрополит Київський і всієї Руси.

У 1155 Ростово-Суздальський князь Юрій Довгорукий вступив в першопрестольній град Київ і став великим князем. Об'єднавши майже всю Руську землю, Юрій Довгорукий приступив до вирішення церковних справ, які вимагали улаштування з 1145, коли митрополит Київський Михайло залишив кафедру і пішов у Константинополь (в 1147 році великий князь Ізяслав Мстиславич і Собор руських єпископів поставили митрополитом Київським Климента Смолятича без участі Константинопольського Патріарха, але не всі єпископи погодилися з цим, і в Руській Церкві почалася смута).

З ініціативи князя Юрія Довгорукого були проведені успішні переговори з Константинополем. У січні 1156 в Константинополі отримав посвячення на Київську кафедру митрополит Костянтин, який в тому ж році приїхав до Києва. Перед відправленням у свою північну митрополію він у січні того ж року брав участь в Константинопольському Соборі, де обговорювали питання про Євхаристійну Жертву. Церковний Собор Руської Церкви у складі митрополита Костянтина і єпископів Косьми Полоцького і Мануїла Смоленського приступив до відновлення канонічних норм церковного життя: священнодійства митрополита Климента були "уневажнені", а князь Ізяслав Мстиславович підданий суворому соборному осуду.

Митрополит Костянтин заміщав архієрейські кафедри єпископами-греками, прагнучи тим самим зробити неможливим повторення Собору 1147. У Суздаль на місце позбавленого кафедри Нестора був призначений грек Леон, до Чернігова - грек Антоній. По всій імовірності, греком був і Косьма, поставлений єпископом на знову засновану кафедру в Галичі. У Переяславль-Заліський був поставлений єпископ Василь. У Новгороді Великому на віче був обраний єпископом Аркадій.

Князь Юрій Довгорукий прислухався до думки митрополита в державних питаннях. Так, наприклад, блаженний Костянтин і київські ігумени просили Юрія не видавати князя Івана Берладника в руки князя Галицького Ярослава.

15 травня 1158 Юрій Довгорукий помер. Кияни, які не любили його, почали грабувати князівське майно та "бити" суздальців по містах і селах. Смерть Юрія Довгорукого дозволила захопити великокнязівський престіл Ізяславу Давидовичу, але в кінці 1158 він був вигнаний з Києва Ярославом Галицьким і Мстиславом Ізяславовичем, що вирішили передати столицю князеві Смоленському Ростиславу.

Митрополит Костянтин, прагнучи уникнути помсти Мстислава, сина відданого при ньому анафемі Ізяслава, пішов до Чернігова, де княжив Святослав Ольгович, друг і союзник Юрія Довгорукого, а єпископом був грек Антоній. Тут митрополит Костянтин раптово захворів. Передчуваючи свій спочинок, він закликав єпископа Антонія і вручив йому грамоту запечатану, взявши з клятвою обіцянку виконати все, що в ній написано. Коли після смерті митрополита Костянтина єпископ Антоній розпечатав перед князем Святославом цей заповіт і прочитав його, всі присутні були вражені: "Після моєї смерті не віддавайте похованню тіло моє, але, прив'язавши мотузки мені до ніг, витягніть мене з міста і киньте на поживу псам" .

Князь і єпископ здивувались великій покорі митрополита, і Антоній, хоча з жахом і багатьма слізьми, виконав, через клятву, його заповіт. Настрашився й народ нечуваній справі. Самозасуджене тіло лежало три дні і три ночі неушкодженим, жодний звір не міг до нього доторкнутися, і кожну ніч над ним видно було вогняні стовпи. Тоді князь Святослав, перейнявшись страхом Суду Божого, послав сказати про те до Києва великому князеві Ростиславу; звелів підняти святителя Христового та з великою честю нести в чернігівський Спасо-Преображенський собор. Там і поховано було тіло його, біля князя Ігоря Ярославовича. Усі три дні в Києві і в інших місцях вирувала буря. Гуркіт грому не припинявся, блискавка вразила двох пресвітерів, двох дияконів і чотирьох мирських людей. Але в Чернігові в усі ці дні яскраво світило сонце, і, як тільки було поховано священне тіло, всюди настала тиша, усі, дивуючись усьому, що сталося, славили Бога. Від мощів покійного святителя стали відбуватися численні чудові зцілення.

Святого благовірного князя Ігоря Чернігівського

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Великий князь Ігор Ольгович, у святому Хрещенні Георгій, у 1146 році був розгромлений і взятий у полон князем Ізяславом і заточений в одному з монастирів Переяславля Руського або Південного, сьогодні це місто Переяслав-Хмельницький. Далеко від світського життя, важко хворий, він почав каятися у своїх гріхах і просив дозволити йому постригтися в ченці.

5 січня 1147 року єпископ Переяславський Євфимій постриг його в чернецтво з ім'ям Гавриїл. Незабаром він одужав і був переведений у Київський Феодорівський монастир, де прийняв схиму з ім'ям Ігнатій і цілком віддався іночеським подвигам.

Тим часом дух братовбивчої ненависті бушував над Києвом. Чернігівські князі, двоюрідні брати Ігоря, замислили заманити Ізяслава Київського в спільний похід з метою захопити його або вбити. Змова відкрилася, коли князь був уже на шляху до Чернігова. Обурені кияни, дізнавшись про підступність чернігівців, обрушили свою помсту на безвинного князя-схимника.

19 вересня 1147 року святий Ігор був по-звірячому вбитий. Господь прославив страждальця чудесами. З благословення митрополита Климента Смолятича ігумен Феодорівського монастиря Ананія здійснив поховання мученика в храмі київського Симоновського монастиря.

У червні 1150 року, коли київський престол був зайнятий Юрієм Долгоруким, його союзник, князь Чернігівський Святослав Ольгович, рідний брат убитого Ігоря, урочисто переніс святі мощі князя Ігоря на батьківщину, у Чернігів, де вони були покладені в раку "з теремом" в кафедральному Спаському соборі. Тоді ж було встановлено святкування пам'яті святого.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
18-06-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 328

Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!