RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

5 червня
Прпп. Михаїла сповідника" Євфросинії, ігумені Полоцької.

Преподобного Михаїла сповідника, єпископа Синадського

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий Михаїл був висвячений у єпископа міста Синад Святішим патріархом Тарасієм. У 787-му році він брав участь у Сьомому Вселенському Соборі в Нікеї. За святе життя і мудрість Михаїл заслужив велику любов у народі. Особливу увагу приділяли йому імператори Никифор Перший і Михаїл Перший. Коли на візантійський престол зійшов іконоборець-єретик Лев Армянин, святий відмовився винести ікони з храму і був засланий імператором у місто Євдокіаду, де й спочив. Мощі святителя Михаїла зберігаються в Лаврі святого Афанасія.



Преподобної Євфросинії Полоцької

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобна Євфросинія, в миру Предслава, походила з давнього княжого роду. Свята народилася на початку XII століття в сім'ї Полоцького князя Георгія і княгині Софії. З житія преподобної відомо, що свою юність вона присвятила читанню Священного Писання і творінь святих, і мала таку старанність до вчення, якому дивувався навіть її батько. Слава про мудрість і красу Предслави поширилася далеко за межі Полоцької землі. Багато іменитих князів шукали її руки. Однак, досягнувши повноліття, вона не захотіла вступати в шлюб.

Предслава таємно від батьків пішла в один з монастирів, в якому в той час ігуменею була її рідна тітка. Намір юної княжни залишити світське життя спочатку збентежило ігуменю. Вона стала вмовляти племінницю відмовитися від задуманого. Але після бесіди з Предславою ігуменя здивувалася розуму дівчини і її любові до Бога. Незабаром молоду княжну постригли з ім'ям Євфросинія.

Через деякий час з благословення єпископа Іллі черниця перейшла на проживання в келію при Полоцькому Софійському соборі. Обравши для духовних подвигів це святе місце, вона день і ніч славословила Бога, а у вільні від молитви і роздумів про Божественне години займалася переписуванням священних книг. Одного разу в сонному видінні преподобній з'явився ангел і повідомив про те, що їй варто йти на місце, яке називається Сільце. Отримавши благословення єпископа, преподобна з однієї з черниць незабаром вирушила в дорогу, взявши з собою тільки книги і три хліба. Прийшовши в заміське Сільце, вона там оселилася і стала ще старанніше трудитися на Славу Божу. Пропустить через 13 До преподобної почали приходити дівчата, які шукали спасіння душі, і незабаром утворилася нова обитель.

Стараннями святої Єфросинії в монастирі на місці старого дерев'яного храму був побудований новий кам'яний. З благословення преподобної Євфросинії, в 1161 році для Спаського храму майстер-ювелір Лазар Богша виготовив напрестольний хрест-ковчег, що містив у собі великі святині: частку Животворного Древа з краплею Крові Спасителя, частинки каміння Гробу Господнього і Гробу Божої Матері, частинки мощів першомученика архідиякона Стефана, великомученика і цілителя Пантелеймона і краплю крові великомученика Димитрія Солунського. Неподалік від Спаської обителі преподобна Єфросинія збудувала іншу кам'яну церкву на честь Пресвятої Богородиці. Саме для Богородицької обителі свята випросила у Візантії давню Ефеську ікону Пречистої Діви, написану, за переказами, самим апостолом і євангелістом Лукою.

Ще за життя блаженної Євфросинії Господь прославив засновані нею обителі. Вони стали центрами книжності і освіти Полоцької землі. Перед смертю свята відвідала Святу Землю. У червні 1173 року, причастившись Святих Христових Таїн, блаженна Єфросинія почила в Бозі. Чесне тіло її було покладено в монастирі преподобного Феодосія Великого, біля паперті церкви Пресвятої Богородиці. В 1187 році Єрусалим був захоплений Салах-ад-Діном і християни, залишаючи Святу Землю, взяли з собою нетлінні мощі Полоцької княжни.

Святі останки преподобної Євфросинії були принесені в Києво-Печерську Лавру. У Дальніх печерах цієї древньої обителі вони спочивали більше семи століть. У 1910 році мощі преподобної були урочисто перенесені з Києва в Полоцьк, в заснований нею Спаський монастир.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
5-06-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 064

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.