RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

22 травня
Прор. Ісаї. Мч. Христофора. Перенес. мощів свт. Миколи чудотворця в м. Барі. Половина до П'ятидесятниці.

Пророка Ісаї

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Один з чотирьох великих пророків - святий Ісая - жив за 700 років до Різдва Христового. На пророче служіння він був покликаний Богом під час правління в Іудеї царя Озії.



За ясність пророцтв про народження, життя і особливо стражданні та воскресіння Ісуса Христа з мертвих Ісаю називають ще "старозавітним євангелістом". Служіння пророка тривало понад шістдесят років і охопило періоди правління чотирьох іудейських царів.

Своє життя він закінчив мученицькою смертю: за наказом царя Манасії святого пророка перепиляли дерев`яною пилкою. Згодом при імператорі Феодосії Другому останки Ісаї були перенесені до Константинополя. Нині частина мощей пророка зберігається на Афоні в Хілендарському монастирі.

Мученика Христофора

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Про святого мученика Христофора святий Амвросій свідчить, що до сорока восьми тисяч людей з еллінського ідолопоклоніння до Христа Бога навернув чудами своїми. Палицю-бо свою суху застромив у землю — проросла вона, і коли двомстам воїнів, що прийшли його взяти, забракло в дорозі хліба, — молитвою його примножив, їх же і навернув, привів до хрещення і до мучеництва за Христа. Двох блудниць, що прийшли до нього звабити його, цноти і святої віри навчив і до вінця мученичого наставив. Вогнем же великим на дошці залізній палений був — цілий і живий, благодаттю Христовою, виявився. Тоді стрілами цілий день воїни в нього стріляли — неушкоджений залишився. Стріли-бо від тіла його, наче від стовпа кам'яного, відскакували, з них же одна, відскочивши, стрільця свого в око вдарила і вибила його. Той же, взявши із землі кров мученикову, із землею змішану, до проколеного свого ока приклав — і зразу зцілилося око, і прозрів ясно. Це Амвросій святий написав про святого мученика Христофора. Инше ж про нього дивись у Пролозі.

День пам’яті перенесення мощей святого Миколая Чудотворця з Мир Лікійських у Барі

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


У XI столітті мусульмани намірялися знищити мощі святителя Миколая, але християни вирішили врятувати їх і привезли раку з мощами святого з Мир Лікійських у Барі.

Cвято зародилося на Заході, але прижилося в церковному календарі східних слов’ян, куди було внесено митрополитом Єфремом. 22 травня Православна Церква вшановує день пам’яті перенесення мощей святого Миколая Чудотворця з Лікії до італійського міста Барі. У XI столітті мусульмани намірялися знищити мощі святителя Миколая.

З благословення самого святителя, який з’явився пресвітеру цього міста, містяни перевезли раку з мощами в місто Барі. Мощі великого Божого угодника розмістили в церкві св. Іоанна Предтечі. Нині мощі Миколая Чудотворця зберігаються в Барі в базиліці Сан Сабіно.

Вперше святкування перенесення мощей святителя Миколая було встановлене папою Урбаном II у XI столітті. Cвято зародилося на Заході, але прижилося в церковному календарі східних слов’ян, куди було внесено митрополитом Єфремом наприкінці XI ст.

У Київській державі свято перенесення мощей святителя Миколая з міста Міри до Барі встановлене за часів Київського митрополита Іоанна ІІ і Київського князя Всеволода. У народі цей день має назву Миколи Весняного або Теплого. У побуті святого вважають покровителем тварин та хліборобів.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
22-05-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 141

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.