Витримати довгий піст – нелегке випробування, та не менш складно після нього правильно розговітися.
Медики наголошують, що чимало людей саме після свята звертаються зі скаргами на погане самопочуттям, адже після тривалого утримання від м’яса, яєць, ми звикли святкувати Великдень щедрим застіллям і часто не контролюємо кількість важкої їжі.
"Краще не накидатися відразу на шматок сала або запечене порося. Не повинно бути багато страв, особливо різних салатів із майонезом. У кращому випадку після прийому такої їжі ви відчуватимете важкість у животі, а в гіршому – нудоту, біль і навіть блювоту", – зазначив лікар-гастроентеролог Вадим Шипулін.
Непомірне поїдання смаженої їжі і вживання алкогольних напоїв може також закінчитися гострим панкреатитом, виразковою хворобою, колітом.
Фахівці радять для початку випити склянку води та з’їсти, наприклад, шматок яйця чи молодого сиру і трохи зачекати. Це дозволить поступово запустити потрібні ферменти у шлунку.
Особливо в перші кілька днів краще їсти маленькими порціями, уникаючи гострих і смажених страв.
Прості правила, як правильно вийти з посту 1. М’ясо, рибу і молоко вводьте поступово. З м’ясного їжте варену або тушковану яловичину, курку, індичку чи кролика, а не свинину чи ковбасу. Яйця також засвоюються важко, тому в пасхальну неділю обмежтеся одним-двома.
2. Насамперед їжте кисломолочні продукти. Молочний білок засвоюється набагато легше, ніж м’ясний або рибний, тому почніть поповнювати свій раціон молочними продуктами, бажано зі зниженою жирністю. Кисломолочні продукти (сир, кефір, йогурт) допоможуть організму звикнути до непісної їжі.
3. Більше овочів. Зелень, овочі та фрукти допомагають засвоєнню більш важкої їжі. Не варто їсти сирі овочі надміру, щоб не подразнювати шлунок.
4. Спеції. Щоб стимулювати травлення, м’ясо та інші страви можна вживати з ароматними травами – петрушкою, розмарином, чебрецем, кропом і м’ятою. Під час виходу з посту намагайтеся не пересолювати їжу і не робити її надто гострою.
5. Вино і солодощі. Не варто накидатися на випічку. Також будьте обережні з алкоголем, доречно випити хіба трохи червоного вина.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
27-04-2019, 11:43
0
2 290