RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чи забагато нітратів у редисці й огірках: МБ перевірив ранні овочі на ринку в Чернівцях

Ранні полуниця, шпинат, капуста, томати, редиска тощо вже заполонили буковинські магазини та ринки. За кілька днів до Великодня кореспондентка "МБ" разом із фахівцями вирішила перевірити деякі овочі на вміст нітратів.

Зайшовши на ринок "Центральний" у Чернівцях, підходжу до першої ж продавчині у чорній кепці, яка набирає помідори покупцеві. Кажу, що шукаю нітрати.



– Та нема у нас нітратів, – впевнено вигукнула жінка. – Бувають хіба в редисці, але я й сама її не їм. Якщо сумніваєтесь, то не варто їсти.

Чи забагато нітратів у редисці й огірках: МБ перевірив ранні овочі на ринку в Чернівцях

Одразу біля прилавка – вхід до лабораторії. На столі у фахівця вже стоять кілька скляночок із подрібненими овочами, залитими рідиною.

– Якраз сьогодні перевіряли огірок, помідор і редиску. Це все в межах норми, – зауважила завідувачка лабораторії ринку Ольга Цапенко. – Серед ранніх овочів найбільше перевищення рівня нітратів – у червоній та білій редисці. Місяць тому було дуже багато випадків перевищення. Проте зараз рівень нітратів у редисці вже допустимий. Рідше перевищення виявляємо в молодій капусті. В огірках у нас поки що не було жодного випадку перевищення допустимого рівня.

Чи забагато нітратів у редисці й огірках: МБ перевірив ранні овочі на ринку в Чернівцях

Питаю про полуницю, адже на ринку бачила чимало контейнерів із великими гарними ягодами. За словами продавців, її везуть із теплиць Новоселиці.

– Із полуницею зараз все в порядку: при нормі 60 мг/кг в останніх зразках є 36-42 мг/кг, але не більше, – каже Ольга Цапенко. – Загалом перевіряємо всі овочі та фрукти щодня, щойно нову партію завозять на ринок. Але за всі роки, що я працюю, вже давно не бачила катастрофічних показників, які були раніше. Мова йде про перевищення у три-п’ять разів. Це пов’язано з тим, що аграрії використовують менше добрив і не таких шкідливих.

Цікаво, що в городині, яку вирощують у селах поблизу птахофабрик, може бути цілком природній підвищений рівень нітратів – через високий вміст азоту в курячому посліді, який використовують як добриво. Наприклад, за словами фахівця, таке було з овочами із села Тарасівці Новоселицького району.

Ольга Цапенко додає: щоб дізнатися точну кількість нітратів, краще нести овочі до лабораторій на ринках. Кишенькові нітратоміри, на її думку, не можуть показати точні дані, адже для цього потрібно потрапити чітко в центр морквини, цибулини чи помідора.

Зробити аналіз куплених овочів чи фруктів на ринку дуже швидко. До того ж це безкоштовно.

Щоби пересвідчитися в безпечності товару на "Центральному", просимо фахівців перевірити яку-небудь городину на вибір.

Чи забагато нітратів у редисці й огірках: МБ перевірив ранні овочі на ринку в Чернівцях

За дві хвилини лаборантка Наталія приносить кілька різних редисок та огірків, які натирає у маленькі скляні посудини. Пані Ольга зважує потрібну кількість першого зразка редиски, додає спеціальні розчини та перекладає суміш у спеціальний прилад. На панелі одразу починають "стрибати" цифри.

– Коли цифри зупиняться, це і буде наша кількість нітратів, – пояснює фахівець. – Ось, дивіться, ця редиска має 915 мг/кг при нормі 1200.

А ось у наступному зразку нам "пощастило" знайти більше допустимої норми нітратів: прилад показав 1456 мг/кг.

Чи забагато нітратів у редисці й огірках: МБ перевірив ранні овочі на ринку в Чернівцях
Чи забагато нітратів у редисці й огірках: МБ перевірив ранні овочі на ринку в Чернівцях

– Може бути, що ця редиска довше полежала. Редиска, огірок, яблуко завжди мають більше нітратів, коли трохи підсихають. Щодо кабачків, то найбільше нітратів у невеликих молодих овочах, бо їх зривають зарано, – припускає фахівець. – Зазвичай зараз у редисці, наприклад, при нормі 1200 мг/кг буває 1400-1800 мг/кг, не більше. У шпинаті допустимий вміст нітратів – до трьох тисяч. Зараз же показники – 400-500 мг/кг, тобто, ще дуже далеко до перевищення.

Тепличні огірки нині справді безпечні: кількість нітратів у перевіреному зразку в нормі.

Чи забагато нітратів у редисці й огірках: МБ перевірив ранні овочі на ринку в Чернівцях

Як зменшити кількість нітратів у овочах

– Можна пообрізати хвостики і занурити на півгодини у воду. Іноді це може допомогти. Але більш ефективно їх просто не переїдати. Кілограм за один раз їсти аж ніяк не варто, – розповіла О. Цапенко.

Також, щоби не сумніватися, просіть продавців показати експертний висновок лабораторії: там повинні бути вказані і кількість виявлених нітратів у тому чи іншому продукті, і допустимі норми.

З метою безпеки також краще обирати насамперед сезонні овочі та городину з відкритого ґрунту, а не з теплиці. Особливо обережно варто їсти ранні овочі та фрукти дітям і вагітним.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
27-04-2019, 12:03
Коментарів 0 Переглядів 3 013


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!