RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Майстриня з Буковини створює гігантські писанки зі страусиних яєць - фото

Сторожинчанка Наталія Руда займається писанкарством більшу частину життя - більше 25 років.

Кожна з писанок пані Наталії – ексклюзивна: за давніми традиційними символами вона щоразу створює нові узори, йдеться в публікації газети "Молодий буковинець".



Писанкарством жінка захопилася ще у школі рідного селища Берегомет на Вижниччині: тоді вона брала уроки в місцевої писанкарки Марії Граб.

Окрім курячих яєць, Наталія розписує гусячі, качачі, мініатюрні перепелині. Віднедавна полотном для майстрині стали й гігантські яйця страусів.

Майстриня з Буковини створює гігантські писанки зі страусиних яєць - фото

"Ідея використовувати для писанок страусині яйця виникла торік. Як виявилося, їх можна легко замовити в Інтернеті. Я довго вагалася, – пояснює вона. – Першу страусину писанку робила два тижні, робота кропітка, але результат того вартує. Узори я ніколи не копіюю в когось, а створюю щось своє. Буває, писанка мені сниться "від і до". Буває так, що беру чисте яйце до рук, а візерунок уже сам лягає. Кожна писанка – від душі і натхнення".

Для нанесення візерунка на страусині яйця майстриня часто використовує унікальну техніку травлення – із застосуванням кислоти, яка роз’їдає потрібні частини шкаралупи.

Майстриня з Буковини створює гігантські писанки зі страусиних яєць - фото

"Таким способом можна робити й однотонні білі писанки, і кольорові, які перед роботою занурюються у яку-небудь фарбу. Спочатку воском наноситься візерунок, а потім яйце опускають у кислоту, де воно лежить кілька годин. Коли я проводжу майстер-класи для дітей, то беру для цього звичайний оцет. Із ним процес довший, але безпечніший", – зауважила Наталія.

На витравлені писанки майстриня додає ще й мереживо, продірявлюючи шкаралупку. Виглядають вони вражаюче! З такими писанками варто поводитись обережно, проте жінка переконує: вони не крихкі.

Майстриня з Буковини створює гігантські писанки зі страусиних яєць - фото

"Коли зі страусиною писанкою мені допомагав син, то зацікавився, як пташенята можуть пробити таку міцну шкаралупу. Крім того, після витравлювання треба берегти пальці: "роз’їдені" краї візерунків досить гострі, і нерідко руки вкриваються мозолями", – додала майстриня.

"Звичайно, буває, що писанки тріскають. Але я помітила цікавий момент: яєць із тріщинами буває більше, коли під час майстер-класу занадто шумно чи є якісь негативні емоції. Писанка любить тишу, спокій і радість, власне, саме ці відчуття вона дарує під час створення. Я вважаю, що коли на писанці з’являється тріщина, це означає, що вона забрала від людини якийсь негатив або навіть відвернула якісь недобрі події. Це сильний оберіг. Тому перш, ніж братися за роботу, потрібно бути здоровими, мати гарний настрій і помолитися. Тоді писанка буде віддавати лише добру енергію", – вважає Наталія.

Саме тому, на її думку, важливо передавати знання з писанкарства далі, щоб про нього знало якомога більше людей. Над цим майстриня активно працює і віднедавна відправляє писанки в подарунок по світу, зокрема до США, Канади та Японії.

Майстриня з Буковини створює гігантські писанки зі страусиних яєць - фото

Крім того, майстриня займається писанкарством зі школярами: в ліцеї у Сторожинці до неї на гурток ходять і дівчата, і чимало хлопців. Захопилися цим також її сини, Дмитро і Павло.

Майстриня з Буковини створює гігантські писанки зі страусиних яєць - фото


Фото зі сторінки Наталії Рудої

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
20-04-2019, 21:33
Коментарів 0 Переглядів 5 714

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.