RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як голосувала Буковина на всіх президентських виборах

Поки Центральна виборча комісія проводить підрахунок голосів виборців у першому турі виборів президента України, редакція molbuk.ua пропонує пригадати, як Чернівецька область голосувала за різних кандидатів на посаду глави держави у всі попередні роки.



1 грудня 1991 року відбулися перші в історії незалежної України вибори президента України. На них використовувалася система абсолютної більшості. У разі відсутності кандидата, що набрав абсолютну більшість від числа тих, що взяли участь у виборах, передбачався 2-й тур, у якому б змагалися двоє, що набрали найбільше голосів. Але другий тур не знадобився. Леонід Кравчук посів 1-ше місце у всіх регіонах, за вийнятком трьох областей Галичини, де переміг В'ячеслав Чорновіл.



Чернівецька область опинилась у списку тих регіонів, більшість виборців у яких підтримала кандидатуру Леоніда Кравчука – 43,56% виборців тоді проголосували за нього. У той же час 42,67% буковинців, які прийшли на вибори, проголосували за В’ячеслава Чорновола. Водночас Левко Лук’яненко отримав 4,40% підтримки жителів Чернівецької області.

Як голосувала Буковина на всіх президентських виборах


У 1994 році в Україні відбулися дострокові вибори президента України. На них також використовувалася система абсолютної більшості. Вибори проведені достроково після досягнення компромісу між президентом і Верховною Радою. Виконувач обов'язків президента Леонід Кравчук втратив президентство на користь колишнього прем'єр-міністра Леоніда Кучми.

Як голосувала Буковина на всіх президентських виборах


Чернівецька область на цих виборах найактивніше підтримала кандидатуру Кравчука. У другому турі за нього проголосував 61,8% виборців, у той час як за його конкурента Кучму – 35,3%.

Як голосувала Буковина на всіх президентських виборах


Треті вибори президента відбулись у 1999 році (31 жовтня — перший тур і 14 листопада — другий тур).

Як голосувала Буковина на всіх президентських виборах


За підсумками голосування у другому турі, 73,21% виборців Чернівецької області підтримали кандидата Леоніда Кучму. Натомість, 21,4% буковинців проголосував за лідера комуністів Петра Симоненка.

Як голосувала Буковина на всіх президентських виборах


Наступні президентські вибори відбулись у 2004 році. Вони були проведені 31 жовтня, 21 листопада та 26 грудня 2004-го. На останніх етапах результати були оскаржені між лідером опозиції Віктором Ющенком і тодішнім прем'єр-міністром Віктором Януковичем з Партії регіонів. Вибори проходили у вкрай напруженій політичній атмосфері, із звинуваченнями в упередженості ЗМІ, залякуванні виборців і отруєнні кандидата Ющенка.

Як голосувала Буковина на всіх президентських виборах


У повторному другому турі, який відбувся 26 грудня 2004 року, жителі Чернівецької області віддали більшу перевагу кандидату в президенти Віктору Ющенку. Зокрема, за нього тоді проголосували 79.75% (506 824 осіб). Натомість за Януковича проголосували 17,4% виборців у Чернівецькій області.

Як голосувала Буковина на всіх президентських виборах


17 січня 2010 року відбулись наступні чергові вибори президента.

Спочатку їх призначили на 25 жовтня 2009 року, але ця дата була оскаржена чинним президентом України Віктором Ющенком у Конституційному Суді. Після того, як Конституційний Суд визнав таке рішення протиправним, Верховна Рада призначила вибори на нову дату.

Як голосувала Буковина на всіх президентських виборах


Тоді більша частина жителів Чернівецької області підтримала на виборах кандидата Юлію Тимошенко, яка в регіоні отримала результат 66,47%, у той час, коли Янукович здобув на Буковині 27,64 % підтримки. Ще 4,11% буковинців на виборах проголосували "проти всіх".

Як голосувала Буковина на всіх президентських виборах


Через чотири роки в Україні відбулися позачергові вибори президента України, на яких у першому турі главою держави був обраний Петро Порошенко.

Як голосувала Буковина на всіх президентських виборах


Виборці Чернівецької області дали йому 56,72% підтримки, у той час, як за Юлію Тимошенко проголосували 18,84% виборців. Третє місце на виборах на Буковині здобув Олег Ляшко – 10,5%.

Як голосувала Буковина на всіх президентських виборах


Нагадаємо, попередні результати першого туру виборів президента України у Чернівецькій області можна переглянути тут.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
1-04-2019, 14:49
Коментарів 0 Переглядів 3 218

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.