У ранніх овочах на ринках Чернівців виявили перевищення рівня нітратів

Новини Чернівців / новини / топ новини
2 592
0
У ранніх овочах на ринках Чернівців виявили перевищення рівня нітратів

На ринках Чернівецької області з початку березня фахівці виявили перевищення норми нітратів в огірках, редисці та капусті.

Про це molbuk.ua повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.



За даними експертів, продукція на ринки Буковини надходить з Умані, Івано-Франківська, Заліщиків, Херсону, Тарасівців Новоселицького району та з несанкціонованого ринку, що по вулиці Зеленій у Чернівцях.

"Огірки прореагували в 12 випадках, редис в 14 випадках, в одному випадку - капуста", - зазначили у держпродспоживслужбі.

Щоб не натрапити на небезпечні овочі, фахівці радять просити у продавців документи, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На продукцію, що реалізується на ринках повинні бути експертні висновки лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де конкретно зазначаються фактичні рівні нітратів, їх норми.

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна.

Як зменшити кількість нітратів в овочах:

Первинна обробка рослинних продуктів: зняття зеленого листя, що покриває качани: видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – дозволяє знизити вміст нітратів на 20-30%.

Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%.

Замочуйте продукти у чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30%.

Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Одержаний відвар зливається одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі. (При нарізанні овочів у відвар переходить більше нітратів. Сам відвар вживати не можна, саме в нього і перейшли нітрати. Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2-6 разів підвищує перехід нітратів у воду при відварюванні).

Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, а на 18 день дана сполука майже не визначається.

При годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються в її центральній частині.

Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

13:45
Що їсти, щоби залишатися здоровими у 70 років? Відповідь науковців
13:33
Не стало військового лікаря із Буковини Юрія Руснака
13:11
Яку рибу категорично не можна їсти, хоча її продають в усіх супермаркетах
12:59
Пістолети і боєприпаси: у буковинця вдома знайшли незаконну зброю
12:39
У тренди вривається інстаграмний напій Ube latte: чим корисний
12:18
Курс валют у Чернівцях 26 березня
11:59
Місячний посівний календар на квітень 2025: сприятливі дні для кожної справи
11:52
Сучасні тепловізори: як працюють та де використовуються*
реклама
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм