RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

21 березня
Прпп. Феофілакта, Лазаря і Дометія. Сщмч. Феодорита.


Святитель Феофілакт сповідник

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий Феофілакт жив у Константинополі в VIII столітті під час іконоборчої єресі. Після смерті імператора-іконоборця Льва IV Хазара на престол вступив імператор Костянтин VI. Відбулася також зміна патріархів: святий патріарх Павло добровільно залишив кафедру. На його місце був обраний святий Тарасій - на той час перший царський радник. За наполяганням нового патріарха був скликаний VII Вселенський Собор, який засудив іконоборчу єресь.



Святий Феофілакт, відданий учень святого Тарасія, з благословення патріарха разом зі святим на ім’я Михайло пішов у монастир на берег Чорного моря. Ревні подвижники своїми молитовними трудами отримали від Бога дар чудотворення.

Після декількох років перебування в монастирі вони обидва були висвячені патріархом Тарасієм в єпископський сан - святий Михайло був поставлений єпископом Синадським, а святий Феофілакт - єпископом Нікомидійським.

Святитель Феофілакт будував храми, лікарні, будинки для прочан, щедро роздавав милостиню, опікав сиріт, вдів і хворих, сам доглядав за прокаженими, не гребуючи обмивати їх рани.

Коли імператорський трон зайняв іконоборець Лев V Вірменин, страшна єресь спалахнула з новою силою. Одного разу під час переговорів з імператором, святий Феофілакт, передбачив йому швидку загибель. За сміливе пророцтво святитель був відправлений у заслання у фортецю Стровіль. Тут він перебував впродовж тридцяти років до самої смерті, яка настала близько 845 року.


Житіє священномученика Феодорита Антіохійського


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий Феодорит був пресвітером і сосудохранітелем соборної церкви в Антіохії. Ця церква була побудована і багато прикрашена імператором, святим рівноапостольним Костянтином Великим (306-337; пам'ять 21 травня), і його сином Констанцієм і називалася в народі "Золотий церквою". Зайнявши престол після смерті імператора Констанція (337-361), Юліан Відступник (361-363) вирішив відновити язичництво по всій Римській імперії. Імператор призначив свого дядька, теж Юліана, правителем Антіохії. Він звелів йому закривати християнські храми, а ті, що вилучаються з них цінності передавати в імператорську скарбницю. Бажаючи догодити імператорові, правитель, теж відступив від християнської віри, з ревнощами взявся за нечестиве справу. Прибувши в Антіохію з сановником Феліксом, він наказав укласти пресвітера Феодорита під варту, а сам приступив до грабунку, осквернив вівтар і святий престол. Один з присутніх, Евзой, пробував присоромити безбожник, але був за це побитий. Юліан звинуватив святого Феодорита в приховуванні церковних цінностей, але чесний сосудохранітель спростував звинувачення і відкрито викрив Юліана у відступництві.

Незважаючи на звірячі тортури, святий мученик до кінця захищав віру в Христа Спасителя, а Юліану і імператору передбачив швидку смерть за святотатство.

Воїни, що мучили вірного пресвітера, уражені його твердістю і терпінням і укріплені силою Слова Божого, звернулися до віри Христової, за що були потоплені в морі.

Сам святий сповідник був обезголовлений. Наруга і блюзнірство над святинями не залишилося безкарним - пророкування святого Феодорита незабаром збулося: правитель Юліан в муках помер від важкої хвороби, а імператор Юліан загинув у поході проти персів.


Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
21-03-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 767

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.