RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Що у банці зі згущеним молоком: науковці ЧНУ перевірили популярний  продукт


Згущене молоко – улюблений продукт і водночас один із тих, у яких важко визначити візуально якість. Що справді міститься усередині банки, можуть визначити лише фахівці.

Згущене молоко перевірили на кафедрі хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ, пише molbuk.ua.



Для перевірки обрали три банки згущеного молока: вартістю 36 гривень, 32 гривні та 25 гривень. Усі виготовлені за ДСТУ (державними стандартами України).

Проаналізували зразки згущеного молока за показниками: кислотність, вологість, вміст жиру, вміст цукру та вміст білка.

"Кислотність засвідчує, скільки у харчовому продукті є вільних кислот. Цей показник не повинен перевищувати цифру 48°Т. Якщо би він був вищим, значить продукт зіпсований, тобто прокис. За цими показниками у всіх трьох зразках норма не перевищена – у двох дорожчих вона становить 28°Т, у найдешевшому – 12°Т. Найменша кислотність із одного боку це добре, а з іншого може свідчити про те, що до продукту додавали якісь хімічні інгредієнти для тривалішого зберігання" , – пояснює завідувач кафедри хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції Ігор Кобаса.

Вологість вказує, скільки у продукті є води. Тут теж без перевищення норм.
Вміст жиру характеризує енергетичну цінність продукту, тобто калорій. Його норма не менше 8,5%. У двох зразках жирність становила 8,7% (так само було вказано на етикетці).
"За кількістю білка можна визначати корисність продукту. Наприклад, за європейськими стандартами, кориснішим вважається продукт зі збільшеною кількістю білка, а не жиру. Але у згущеному молоці вміст білка нижчий, ніж вміст жиру. І їхній вміст виробник на етикетках вказав нечесно. У дорожчих зразках зазначений вміст білка 7,2%, а насправді виявили 6,4-6,7%. У найдешевшому зразку було вказано вміст білка 11%, а за результатами аналізів він був вдвічі нижчим – 4,6%", - каже Ігор Кобаса.

На спеціальному обладнанні під ультрафіолетовим опроміненням перевіряли згущене молоко на наявність рослинних олій. Аналіз показав, що у тих зразках їх не містилося.
"Загалом, за хімічними показниками у всіх трьох зразках згущеного молока немає значних відхилень. Лише у найдешевшому зразку виявилося їх найбільше. Як фахівець, я б вибирав той продукт, де найменше цукру і більше білка. Це зразок за найвищою ціною", – порадив Ігор Кобаса.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
10-03-2019, 20:48
Коментарів 0 Переглядів 4 674

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.