RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Винюхують і зброю, і наркоту»: буковинські кінологи розповіли про чотирилапих помічників

Нещодавно на пункті пропуску "Порубне" службовий собака допоміг прикордонникам виявити водія, що намагався вивезти з України наркотики та валюту. Ще раніше собаки прикордонників знаходили зброю, допомагали затримувати порушників…

Кореспондент "МБ" поспілкувалася із кінологом, який розповів, як воно – працювати з таким помічником.



– У народі кажуть, що собака – друг людини, а для прикордонника – це права рука. Половину зловмисників ми затримуємо за допомогою собак, – каже старший інструктор кінологічної служби Василь Слюсаряк.

Допомагають собаки і великих, і малих порід


Якщо завжди було прийнято, що у правоохоронних органах, зокрема, у прикордонній службі працюють лише німецькі вівчарки, то кінолог розвіяв цей міф і розповів, що чотирилапі помічники у них є різних порід.

«Винюхують і зброю, і наркоту»: буковинські кінологи розповіли про чотирилапих помічників


– Так склалося історично, що німецька вівчарка – найкращий службовий собака. Але у нас собаки поділені на два напрямки підготовки: розшуковий, який застосовується на так званій "зеленій" ділянці кордону. Тобто вони виявляють сліди порушників кордону та затримують їх. Другий напрямок – це собаки, які використовуються у пунктах пропуску. Це спеціальні собаки для пошуку наркотичних та інших заборонених речовин, боєприпасів, – пояснює кінолог.

До першого типу відносяться собаки великих порід: німецька вівчарка, малінуа – бельгійська вівчарка – вони працюють на "зеленому" кордоні. Вони відпрацьовують зворотний слід для пошуку порушників, затримання та конвоювання.

Для роботи на контрольно-пропускних пунктах частіше використовують собак менших порід.

– На пунктах пропуску прикордонники перевіряють авто, часто доводиться заходити в рейсові автобуси із собакою. Але є люди, які бояться собак, тому ми й використовуємо собак малих порід, щоб не лякати пасажирів. Маленьким собакам легше оглянути авто зсередини, причепи тощо. Були випадки, коли серед вантажу в причепах прикордонники за допомогою пошукових собак виявляли незаконних мігрантів та контрабандні товари, – каже пан Василь.

Він додав, що останнім часом почали підготовку собак, які виявляють тютюнові вироби. У собак дуже розвинені нюхові рецептори, тому під час огляду автівок вони виявляють як незаконних мігрантів, так і заборонені товари. Собака вже на відстані понад п’ять метрів відчуває і виявляє вищезгадані об’єкти.

Собаки проходять навчання та складають іспити


«Винюхують і зброю, і наркоту»: буковинські кінологи розповіли про чотирилапих помічників


Потрапити у прикордонну службу не так легко, і не всі собаки отримують такий шанс.

– Для того, щоб працювати у прикордонній службі, собаки проходять навчання у кінологічному навчальному центрі, що на Львівщині, який діє понад 70 років. Там готують службових собак для різних військових формувань. У віці шести місяців собак вже починають готувати до служби. Їх навчають, як виявляти порушників, як їх правильно затримувати, і забороняють кусати людей за інші частини тіла, окрім ніг та рук. Тому собака гавкає біля порушника, допоки на допомогу не приходить прикордонник і затримує. У кінці навчання собаки складають іспити, і кожних три роки проходять таку собі переатестацію, – розповідає кінолог.

Також останні кілька років собак навчають виявляти вибухові пристрої.

– Відбувається відбір собак, які зможуть займатися пошуком та виявленням вибухонебезпечних пристроїв. Нещодавно я зі своїм службовим собакою був у кінологічному центрі, де його відібрали для пошуку вибухівки, – каже Василь.

«Винюхують і зброю, і наркоту»: буковинські кінологи розповіли про чотирилапих помічників


Для прикордонників собака не просто колега, а друг, ба більше – член сім’ї.

– Із самого початку навчання собаки прикордонник теж проходить курс із ним. На службу вони заступають разом, а після служби прикордонник забирає собаку додому. Якщо з собакою щось трапилося, то призначають службове розслідування, і прикордонник може понести покарання, якщо нещастя сталося через нього. Ми несемо відповідальність за собаку, тому маємо його відповідно годувати, доглядати як за зовнішнім виглядом, так і за фізичною підготовкою. З часом собака може забути деякі команди, тому ми маємо цього не допустити. До того ж, якщо собака захворів, то довідку про хворобу виписують прикордоннику, який має подбати про чотирилапого та вилікувати його, – каже Василь.

Загалом у Чернівецькому прикордонному загоні є більше ста собак. Про них піклуються, і якщо собака вже не може нести службу, його не викидають, а забирають як охоронців для військових об’єктів. Або ж прикордонник забирає свого вірного товариша до себе.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
9-03-2019, 09:10
Коментарів 0 Переглядів 2 554

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.