RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Володимиру Івасюку сьогодні могло виповнитися 70: цікаві факти із життя митця

Буковинець Володимир Івасюк — постать унікальна, адже він фактично започаткував у 1960-х роках нову українську естрадну культуру. Сьогодні, 4 березня, відомому музиканту виповнилося б 70 років.

Його чудові пісні, які знають і співають далеко за межами України, є і завжди залишатимуться сучасними.

Усім відомо, що Володимир Івасюк чудово грав на фортепіано та гітарі. Та насправді у Володимира були всі шанси стати всесвітньовідомим скрипалем-віртуозом. Ще в дитячі роки його талант розгледів вчитель в рідному містечку Кіцмань. Саме він умовив батьків відпустити зовсім юного школяра Володю до Києва на навчання у школі обдарованих дітей імені Лисенка. Та основним інструментом, котрий так талановито опанував Івасюк був альт.

Свою першу пісню Володимир Івасюк написав у 1964 році. Вона називалась "Колискова". Сам Володя написав музику, вірші написав його батько.

Він створив у школі дівочий вокально – інструментальний ансамбль "Буковинка". За активну творчу діяльність та перемоги ансамбль нагородили поїздкою по Дніпру.

Він прожив досить мало — 30 років. Проте за цей короткий час він встиг написати 107 пісень, 53 інструментальних творів. Також був автором музичних супроводів до спектаклів. Івасюк вважається основоположником естрадної музики в Україні.

У віці 17 років Володимир із товаришами розважався у парку рідного Кіцманя. Звідки виникла ідея вдягнути на голову гіпсового погруддя Леніна картузика, достаменно невідомо. Такі витівки на той час жорстоко карались, тож хлопці поспішили якомога швидше зняти картуза з Ілліча. Спіх призвів до того, що незакріплене погруддя впало з постаменту та надбилось. Іншим хлопцям вдалося втекти, але Володю зловили. Покарання – 15 діб в міліції, питання про вигнання зі школи та невидачу атестату Володимиру, який мав отримати золоту медаль.

Всі знають Івасюка як легендарного музиканта та композитора. Та мало кому відомо, що за спеціальністю він — медик. Навесні 1972 починається львівський період у житті Володі: він переїжджає до Львова, де стає студентом підготовчого композиторського факультету Львівської консерваторії та переводиться на IV курс Львівського медичного інституту. Володя закінчує медичний інститут і вступає в аспірантуру на паталогічну фізіологію.

Радянський “Beatles” - саме так величали друзі та музичні критики перший "проект" Івасюка - ансамбль “Буковинка”. Володимир створив його ще під час навчання в школі. В той час, коли на радянському просторі тільки розпочинали створюватись поодинокі вокально-інструментальні ансамблі, “Буковинка” виступала на місцевому рівні з надзвичайно ритмічним та незвичним репертуаром.

Наприкінці 80-х років батько Володимира Михайло Івасюк отримав бандерольку з листом від Всесоюзного вгентства з авторських прав. В листі йшлося про таке: "З приємністю надсилаємо Вам екземпляр II тому збірника пісень вашого сина В.Івасюка, який вийшов у видавництві "Дума м’юзик" в обробці Олеся Кузишина". Знане в Нью-Йорку видавництво запланувало видати 6 збірок з понад 60-ма найбільш відомими піснями Володмира. Це було перше значне та якісне видання творів Івасюка.

Ще у 1975 році в Естонії була відзнята кінострічка “Смерічка в Карпатах”. Цей фільм вийшов лише на естонських екранах, бо в Україні його суворо заборонили до показу. Причиною заборони виявився… синьо-жовтий прапор. Так, саме на тлі українського прапору в кадрі виступали Василь Зінкевич, Назарій Яремчук та Софія Ротару.

У 30-річному віці планував одружитися на Тетяні Жуковій. Але так і не зміг – його було знайдено мертвим у лісі в передмісті Львова. Версія міліції — самогубство. Проте ніхто із родичів і знайомих у це не вірив. За неофіційною версією, ним зацікавилися працівники КГБ і його вбили за політичні погляди.


З архіву "МБ"


Володимир Івасюк (04.03.1949 – 22.05.1979)відомий український поет і композитор. Один із основоположників української радянської естрадної музики. Автор 107 пісень, музики до кількох спектаклів, 53 інструментальних творів. Загинув у Брюховицькому лісі під Львовом. У 2009 році Володимиру Івасюку присвоєно звання Героя України (посмертно). 12 червня 2014 року Генеральна прокуратура України поновила закриту кримінальну справу про смерть Володимира Івасюка. "Вбитий "співробітниками" КГБ", – заявив прокурор Львівщини Роман Федик в лютому 2015 року.

Матеріал написано за допомогою архівів, виданих Муніципальною бібліотекою, та спогадів друзів Володимира Івасюка
Редактор: MariaH
4-03-2019, 14:00
Коментарів 0 Переглядів 1 517

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!