RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ігрища з історичною пам’яттю: чому депутати в Чернівцях так захопились декомунізацією

Поки дороги потопають у смітті, ямах і калюжах, окремі депутати взялися визначати, які події та люди мають або не мають історичне значення для Чернівців.

Такі висновки можна зробити із двох дивних проектів рішень, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Зокрема, міськрада хоче обмежити коло осіб, на честь яких можна називати вулиці та площі, а також встановлювати меморіальні дошки. Інша пропозиція – там хочуть виділити мільйон на створення управління декомунізації – реформи, яка практично завершена.

Що пропонують депутати

Міськрада має намір внести зміни до Положення про найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, мостів, встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дощок у місті Чернівцях. Такий проект рішення оприлюднено на сайті Чернівецької міськради. Його розгляд на сесії очікується 28 лютого 2019 року.

Згідно з проектом, до положення пропонується додати пункт 4 розділу IV "Порядок подання документів та прийняття рішення щодо встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дощок в місті Чернівцях", у новій редакції:

"Встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дощок, присвоєння імен вулицям, провулкам, іншим об’єктам, здійснюється визначним діячам та чернівчанам, які віддали життя у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України".

Наразі цей пункт Положення затверджений у такій редакції: "Встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дощок визначним діячам, присвоєння їхніх імен вулицям, провулкам, іншим об’єктам здійснюється не раніше, як через 10 років з дня смерті особи, пам’ять якої увічнюється, за винятком чернівчан, які віддали життя у боротьбі за незалежність, територіальну цілісність України. Ця норма не стосується встановлення меморіальних дощок у приміщеннях підприємств, організацій та установ".

Автором цього проекту рішення є юридичне управління міськради.

"Мікулі не заслужив на вшанування?"

Керівники обласних національно-культурних товариств негативно відреагували на наміри депутатів міськради. Про це вони розповіли кореспонденту "МБ".

"Ця пропозиція – дика. Тому що, за логікою депутатів міськради, зараз, наприклад, бургомістра Антона Кохановського треба послати далеко, бо він не був у загоні УПА,– говорить голова Товариства польської культури імені Адама Міцкевича Владислав Струтинський. – Багато моїх знайомих із інших міст вважають, що називати площі й вулиці міст треба на честь видатних людей, які внесли великий вклад у розвиток міста.

Одна з найвизначніших фігур – батько міста Кохановський. Слава Богу, і вулиця, і меморіальна табличка на його честь є. Кохановський – це практично всі старі Чернівці, трамваї, телефони, каналізації, університет, театр...".



"На мій погляд, така депутатська пропозиція недоречна, бо вона суттєво обмежує позитивний вклад наших земляків, які зробили багато для розбудови Буковини, – вважає Віктор Давидович, голова Чернівецького обласного вірменського національно-культурного товариства "Аревик". – Скажімо, ми місяць тому отримали дозвіл на встановлення меморіальної дошки Каролю Мікулі. Це видатний композитор, який був меценатом, і є одним із засновників університетської бібліотеки в Чернівцях. Якби ми тепер не отримали дозвіл на перейменування вулиці і встановлення меморіальної дошки на його честь, то, виходить, що після ухвалення цього рішення ми б і не змогли вшанувати пам’ять видатного чернівчанина?! Тобто Кароль Мікулі не заслужив би на це? Буковина – це поліетнічний регіон. І такий проект рішення викликає ненормальну реакцію в багатьох. І у мене принаймні – точно".

"Непогано було би, якби з цього питання міська влада провела громадські обговорення. Люди мають ознайомитися з ініціативою, провести з нами якісь консультації. Кожен має висловити свою думку", – сказав голова Чернівецького обласного Товариства румунської культури імені Емінеску Василь Бику.

Мільйон – на управління декомунізації

Інша пропозиція депутатів, яка викликала обурення, – створення нової структурної одиниці – управління національної пам’яті та декомунізації. Розгляд цього питання очікується на сесії міськради 28 березня. У проекті документа пропонується з 28 березня 2019 року утворити управління національної пам’яті та декомунізації Чернівецької міської ради чисельністю сім штатних одиниць.

У проекті положення про це управління зазначається, що структурна одиниця "проводить політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті українського народу в місті Чернівцях та забезпечує надання оцінки тоталітарним та окупаційним режимам XX століття в місті Чернівцях, діям кланово-політичних угруповань, примусовим депортаціям, політичним репресіям, політичним агітаціям спрямованим на дискримінацію українського національно-визвольного руху, діям організаторів і виконавців таких злочинів, а також наслідкам їх дій для міста Чернівців, як невід’ємної частини України".

Цей проект рішення зареєстрував депутат "Свободи" Назар Моклович.

На думку усунутого з посади мера Олексія Каспрука, метою створення цього управління є демонтаж пам’ятних дощок колишньому міському голові Чернівців Павлові Каспруку та заслуженому журналістові України Володимиру Пелеху.

Ігрища з історичною пам’яттю: чому депутати в Чернівцях так захопились декомунізацією


"Чернівчани, ви справді думаєте, що депутатам у голові дороги? Громадський транспорт? Водопостачання? Житловий фонд? Економіка міста? Нові робочі місця? Депутат Назар Моклович – людина, яка, згідно з матеріалами суду, перебувала на обліку в наркодиспансері, засуджений судом за кримінальний злочин, побиття жінки в стані алкогольного сп’яніння – вносить на розгляд "ради" проект рішення, яке, без сумніву, змінить наше життя в місті на краще... На думку цього "народного обранця", 7 (сім!) посадовців мерії мають займатись "декомунізацією" міста на постійній основі... Декомунізацією, яка в принципі, згідно із законом, уже завершена. Робота цих чиновників "з декомунізації" буде обходитись у понад один мільйон щорічно з наших кишень", – написав О. Каспрук у соцмережі.

"Але в порядку денному в цих маргіналів, знаю, є тільки два поточних завдання: перейменування вулиці Павла Каспрука та демонтаж пам’ятної дошки Володимиру Пелеху. Які ж ви убогі, Вася Продан та компанія... Ви здатні тільки знищувати... Що й успішно демонструєте останні кілька місяців", – додав О. Каспрук.

"Це абсолютно сталінська методика"

Ігор Буркут, політолог, історик:

"Це ж жахливо – те, що вони роблять. Тільки ті, що загинули за Україну, мають право, аби їхнім іменем називали вулиці? Ні світові поети, ні письменники, ні художники, ні діячі світової культури… Це взагалі маразм! Я так розумію, що ці пропозиції надійшли від "Свободи"? Схоже, депутати дійшли краю.

Відбувається повна самодискредитація. А щодо управління декомунізації: сім осіб-паразитів будуть визначати, що в історії – правда, а що ні? Це взагалі абсолютно сталінська методика. Влада визначає, як трактувати історію. Я різко проти цих речей, адже вони свідчать про те, що ми маємо справу з людьми, яких самих треба декомунізувати. У них комуністичне мислення, одномірне. Вони вважають, що ось вони мають рацію, а всі інші помиляються. І вони будуть робити так, як вважають за потрібне. Це – пережиток тоталітаризму, з чим треба боротися.

А чернівчанам треба добре подумати над тим, кого обрати наступного разу у міську раду, щоб ремонтувати дороги, тротуари, фасади будинків. Ті люди, яких ми обирали, це робити не вміють. А нав’язувати свої політичні погляди, дуже примітивні, ще з ХІХ століття – це вони роблять успішно".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
17-02-2019, 19:35
Коментарів 0 Переглядів 2 286

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.