RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Коли буковинцям видаватимуть «живі» гроші за субсидію

На Буковині субсидії отримує понад 57 тисяч осіб. Їм незабаром почнуть перераховувати гроші за комунальні послуги на рахунки.

В Україні розпочалася монетизація субсидій. Замість того, щоби гроші переказувати на рахунки підприємств-надавачів комунальних послуг, їх переказуватимуть на рахунки мешканцям, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".

Перші "живі" гроші за субсидії люди зможуть отримати вже у березні.

Як буде відбуватися процес нарахування грошей за субсидії, розповів заступник начальника департаменту соціального захисту Чернівецької ОДА Юрій Півень.

Пенсіонери отримуватимуть кошти на свої рахунки


– Люди, які подають документи на субсидію у 2019 році, отримуватимуть монетизовану субсидію на спеціальні рахунки у "Ощадбанку", – розповідає Юрій Півень. – Для тих, хто подав на субсидію у жовтні-грудні 2018 року, призначення субсидій відбувається по-старому: гроші нараховуються постачальникам житлово-комунальних послуг. У березні ці домогосподарства отримають субсидійні кошти готівкою. Пенсіонерам гроші, які є соціальною виплатою, будуть нараховуватись на їх пенсійні карти у відповідних банках. Для субсидіантів, які працюють, кошти будуть надходити через філії "Ощадбанку". Остаточно механізм виплати грошей ще не налагоджений. Але якщо це робитимуть на рахунки "Ощадбанку", то людям не потрібно йти у банк – рахунок банк відкриватиме самостійно.

Щоби знати, скільки грошей отримаєте, подивіться у документи з нарахування субсидії – там вказано суми, які має вам доплатити держава.

Отриману у березні готівку потрібно сплатити насамперед за комунальні послуги, бо від цього буде залежати її подальша виплата у наступні періоди. Після аналізу оплати за комунальні послуги фахівці будуть визначати: виплачувати гроші за субсидію готівкою чи залишити лише безготівковий варіант.

– Не здивуюся, якщо люди, отримавши субсидійні кошти, витратять їх на свої потреби. І у цьому є протиріччя цієї системи монетизації. Але, думаю, це питання буде вивчатись вже у процесі, – каже Юрій Півень.

Гроші сплачувати лише за "комуналку"

Щодо виплати зекономлених коштів для субсидіантів за заявами від 2019 року, то після закінчення опалювального сезону – у червні – суми невикористаних коштів переказуватимуть на поточні рахунки одержувачів житлової субсидії. Рахунок кожному "Ощадбанк" відкриє автоматично, без додаткового звернення у банк, зазначають у департаменті соцзахисту.

–Таким чином, основні етапи монетизації зараз ідуть двома гілками, – продовжує Юрій Півень. – Перший етап, коли всі заявники після 1 січня 2019 року йдуть на монетизацію, тобто усі гроші будуть йти на їх спеціальні рахунки в "Ощадбанку" для сплати комунальних послуг. Вони отримують кошти вже з січня, але не готівкою, а на спеціальні рахунки в "Ощадбанку".

Другий етап, для тих, хто у системі субсидій із жовтня 2018 року. Вони почнуть отримувати кошти готівкою у березні.

За нашими підрахунками, більшість буковинців почнуть отримувати готівкою субсидію у березні. В області загалом субсидії отримує 57 тисяч осіб, і лише 2,5 тисячі подали документи на субсидію у січні 2019 року.

Гроші, які надійшли на рахунки за субсидії, можна буде сплатити лише за комунальні послуги. Якщо не сплатили за комуналку з "живих" грошей, будуть нарощуватись борги, і при перевищенні заборгованості у 340 гривень субсидія на наступний період буде припинена до погашення боргу.

Чи потрібно повторно подавати документи

Так, усім отримувачам пільг і субсидій обов’язково потрібно у травні подати заяву на монетизацію і декларацію про доходи в управління соціального захисту та надати дозвіл на обробку персональних даних. В "Ощадбанк" йти не потрібно. Уряд максимально автоматизував процес монетизації.

Тим, хто звернеться по допомогу вперше у 2019 році, у травні вже не потрібно поновлювати документи.

Чи потрібно в банку самостійно відкривати рахунок

На кожного одержувача субсидій, після опрацювання заяви на монетизацію, буде автоматично відкритий персональний обліковий запис у банку, на якому будуть відображатися житлові субсидії у грошовій формі.

Персональний обліковий запис матиме спеціальний режим використання. Тобто кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду.

"Ощадбанк" щомісяця інформуватиме субсидіантів та пільговиків SMS-повідомленням про надходження коштів від держави, їх використання та залишок.
Як відбуватиметься оплата комуналки

Все відбуватиметься автоматично. Щомісяця надавачі комунальних послуг для "банку формуватимуть онлайн-платіжку субсидіанта. Банк, згідно з наданою інформацією, перераховуватиме їм субсидію. Про це та про те, скільки залишається заплатити за комуналку, "Ощадбанк" одразу інформуватиме субсидіанта SMS-повідомленням.

Для субсидіантів будуть створені персональні кабінети, де можна буде відстежувати інформацію про розмір нарахованої допомоги, перелік комунальних послуг, які сплачені за рахунок субсидії, залишок коштів. Додаткові консультації можна буде отримати у контакт-центрі Ощадбанку за телефоном: 0 800 210 800.
Чому гроші не роздадуть одразу "на руки"

В Україні субсидію отримує майже половина сімей. Якщо одразу роздати такій кількості людей гроші "на руки", є ризик гіперінфляції та кризи комунальних неплатежів.

Уявімо ситуацію, що 8 млрд. грн щомісяця, замість оплати комуналки, потраплятимуть на споживчий ринок. Уже через два місяці житлово-комунальне господарство спіткає колапс, адже надавачі послуг не зможуть розрахуватися з тим-таки "Нафтогазом" за придбаний газ.

Тому допомога надходитиме на персональний обліковий запис субсидіанта та пільговика в "Ощадбанк", а все, що залишиться після оплати комунальних послуг протягом року, за результатами опалювального сезону українці зможуть забрати з банку готівкою.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
3-02-2019, 22:13
Коментарів 0 Переглядів 2 099


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!