RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Райони Чернівецької області скоротять майже в 4 рази: чому потрібні ці зміни

Наприкінці 2018 року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував масштабні скорочення районів в Україні. За його словами, з 490 нині діючих районів в України залишиться близько ста.

Урядовець розповів, що у 2020-му в Україні буде нараховуватися 24 області та понад півтори тисячі територіальних громад. За словами Гройсмана, краще в країні буде 100 районів, проте вони будуть з якісними повноваженнями, якісними фінансовими ресурсами та адекватно сприйматимуть запити громадян.



"Справа не в кількості, а в якості. Головне - це комфортне життя людей в цих районах", - сказав Гройсман.

Чернівці могли залишитись без власного району

Не оминуть ці зміни й Буковину. У Чернівецькій області замість нині діючих 11-ти районів можуть залишитись лише три.

За словами нардепа Максима Бурбака, кількість районів у кожній області, швидше за все, співпадатиме із кількістю госпітальних округів.

"Саме тоді мешканці Чернівецької області вдячно згадають нашу з Миколою Федоруком принципову позицію, завдяки якій у Чернівецькій області було вирішено утворити три госпітальних округи замість двох – як запланував спочатку Київ. Тобто, тоді Чернівці не мали би шансів бути центром майбутнього укрупненого району", - сказав Бурбак.

Райони Чернівецької області скоротять майже в 4 рази: чому потрібні ці зміни


За словами нардепа Миколи Федорука, наразі цей процес стартував у Полтавській області. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає створення в області чотирьох районів замість нинішніх 25-ти.

"Позаяк у Комітеті я відповідаю саме за цей напрямок, можу доповісти, що подібні законопроекти готуються щодо Хмельницької, Волинської, Миколаївської областей. Проте першою буде Полтавська область, яку очолює Валерій Головко. Поки готується загальний законопроект про адміністративно-територіальний устрій, який передбачатиме внесення відповідних змін до Конституції України, Комітет рекомендував ухвалювати окремі закони щодо кількості районів у кожній окремій області. Тим часом буде завершено розробку закону про основи адміністративно-територіального устрою України", - повідомив народний депутат М. Федорук.

За даними журналістів "МБ", очікується, що у майбутньому парламент затвердить три райони у складі Чернівецької області: Хотинський, Чернівецький та Вижницький. Такі висновки випливають з огляду на структуру затверджених Кабміном меж госпітальних округів Чернівецької області, на які, за словами експертів, владники опиратимуться під час нових поділів районів. Щоправда, наразі жодних документів чи законопроектів із намірами змін меж областей публічно не оприлюднювалося.

Так, до складу Вижницького району можуть увійти межі нинішніх Вижницького, Путильського і Сторожинецького районів. Чернівецький район планується сформувати із теперішніх Герцаївського, Глибоцького, Заставнівського, Кіцманського районів та міста Чернівців. Водночас Хотинський район незабаром може включати в себе межі Новоселицького, Кельменецького, Сокирянського, Хотинського районів та міста Новодністровська.

Чому необхідно укрупнювати райони

– На сьогодні в Україні є 488 районів, - каже нардеп Федорук. – А після змін у адміністративно-територіальному устрої їх має залишитись приблизно 100-120. Річ у тім, що у них функції зовсім інші будуть. Основні функції виконуватимуть саме об’єднані територіальні громади. І весь тягар відповідальності та вирішення питань ляже саме на ОТГ. Райони виконуватимуть лише певні обмежені функції – зокрема, пов’язані з охороною здоров’я та іншою соціальною сферою. Цей процес неминучий.

Існують міркування, що в Чернівецькій області може виникнути три райони, і прообразом їх будуть госпітальні округи.

При цьому, районні державні адміністрації будуть ліквідовані, натомість їх замінять префекти. Вони виконуватимуть функції загального нагляду і додержання органами місцевого самоврядування Конституції та законів України. Для того, щоб закрити дискусії щодо цього питання, необхідно ухвалювати закон про адміністративно-територіальний устрій. Відповідний законопроект, між іншим, вже зареєстрований і розглянутий на нашому комітеті, а також підтриманий у першому читанні.

- Що, на вашу думку, дадуть ці зміни? Буде якась економія грошей?

- Не стільки буде економія, скільки наближення послуг до людей. В чому суть децентралізації? Наближення послуг, які має надавати влада, до громадянина. Якщо когось хвилює питання про працевлаштування людей, які працюють сьогодні в РДА і райрадах, то можу однозначно сказати – у державі дефіцит кадрів. Не тільки в промисловості, економіці, а й у кадрах управлінців. І чим швидше кваліфіковані кадри переходитимуть на роботу в об’єднані територіальні громади, тим буде краще для них. Для всіх толкових людей робота завжди знайдеться.

Думки

Довідки видаватимуть в ОТГ

Тарас Халавка, консультант з комунікацій Асоціації міст України

Райони Чернівецької області скоротять майже в 4 рази: чому потрібні ці зміни


"Реформа децентралізації, в рамках якої почали утворюватись об’єднані громади, передбачає, що у подальшому ці ОТГ заберуть більшість повноважень у районних державних адміністрацій. І на районному рівні у майбутньому залишиться геть мало таких повноважень.

Це – спеціалізована освіта, спорт, надання вторинної медичної допомоги. Власне, тому і говорять, що в Чернівецькій області може бути три райони, адже в нас передбачається утворення трьох госпітальних округів. Ці округи будуть прообразами нових Чернівецьких районів. Можливо, і центри будуть там, де передбачені центри госпітальних округів.

Мова про те, що в районах зменшуються повноваження, і воно спонукає до того, щоб їх укрупнювати. Але на мою гадку, це відбудеться вже після того, як ОТГ покриють всю територію держави. Тобто, це буде наступний етап реформи. Але для цього треба завершити реформування і створення всіх ОТГ в регіоні, і, можливо навіть адміністративним шляхом.

Щодо дискусій людей про те, що "за довідками доведеться їздити далеко". Це міф. У районах більше таких повноважень не буде, а всі довідки будуть видаватися в центрі об’єднаної громади".

Анатолій Ткачук, головний експерт групи "Децентралізація Реформаційного пакета реформ"

Райони Чернівецької області скоротять майже в 4 рази: чому потрібні ці зміни


"Без укрупнення районів збалансувати бюджетну систему буде надзвичайно складно, а адміністративна система взагалі втратить свою логіку. Наразі необхідно встановити новий районний поділ України. Досягти цього можна двома шляхами: перший — системний, через ухвалення Закону "Про засади адміністративно-територіального устрою України" та подальше затвердження нового районного поділу; другий — компромісний, поетапне ухвалення Верховною Радою України рішень про утворення нових районів через злиття сусідніх районів, у яких створено ОТГ".

Як може виглядати новий районний поділ Буковини:

Райони Чернівецької області скоротять майже в 4 рази: чому потрібні ці зміни


Вижницький район (межі Вижницького, Путильського і Сторожинецького районів).

Чернівецький район (межі м. Чернівців, Герцаївського, Глибоцького, Заставнівського та Кіцманського районів).

Хотинський район (межі м. Новодністровськ, Хотинського, Новоселицького, Кельменецького та Сокирянського районів).

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
13-01-2019, 10:38
Коментарів 0 Переглядів 23 737

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.