RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кисневі коктейлі й незаконні права: 8 дивних пропозицій депутатів міськради у 2018 році

Популізм, протягування "шкурняків" та відірваність від реальних проблем чернівчан – цим запам’яталась робота депутатів Чернівецької міськради у 2018 році. Обранці упродовж року традиційно вели тривалі й часом беззмістовні дискусії з приводу питань, які не мали для міста важливого значення.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



"МБ" зібрав 8 популістських і часом зовсім дивних проектів рішень, які депутати з цілковитою серйозністю намагалися просунути через сесії.

Демонтаж пам’ятної дошки журналісту

Кисневі коктейлі й незаконні права: 8 дивних пропозицій депутатів міськради у 2018 році


На тлі політичних міжусобиць депутат фракції "Свобода" Назар Моклович зареєстрував проект рішення, яким пропонувалося демонтувати пам’ятну дошку заслуженому журналісту України Володимиру Пелеху, яка розміщена на фасаді будинку на вулиці Райса. У документі пропонувалося скасувати рішення виконкому від 9 грудня 2014 року "Про встановлення меморіальної дошки Володимиру Пелеху", а меру рекомендувалося дати доручення виконавчим органам щодо демонтажу пам’ятної дошки.

"Свободівці" разом із представниками "Рідного міста" звинувачували покійного журналіста у його нібито причетності до комуністичної пропаганди. Натомість син Володимира Пелеха, журналіст Вадим Пелех заявив про політичні переслідування, адже він часто критикує діяльність депутатів міської ради.

Проект рішення розглянули на сесії, проте підтримки серед депутатів він не отримав. Щоправда, секретар міськради Василь Продан заявив, що у майбутньому міськрада ще повернеться до розгляду цього питання.

Заборона проведення гей-парадів

Кисневі коктейлі й незаконні права: 8 дивних пропозицій депутатів міськради у 2018 році


Досить емоційно депутати міськради цього року поставились до проведення у місті ЛГБТ-фестивалю громадською організацією "Інсайт". Частина депутатського корпусу буквально очолила ініціативу проведення позачергової сесії для розгляду петиції щодо заборони проведення фестивалю рівності у місті.

Як наслідок – міськрада запропонувала ЛГБТ-спільноті утриматись від проведення своїх публічних заходів на території міста, а також підтвердила, що вона підтримує гомофобське звернення облради до уряду щодо "захисту інституції сім’ї в Україні".

Згодом депутат міськради Анатолій Чесанов "оконфузився" у соцмережі, заявивши, що він "гордий, що обранці "заборонили ЛГБТ-паради" в місті. Також обранець підтвердив, що він є гомофобом (щоправда, це слово спочатку написав з помилкою – "гонофоб").

Чернівці відмовились створювати ОТГ

Кисневі коктейлі й незаконні права: 8 дивних пропозицій депутатів міськради у 2018 році


Тоді, як сотні населених пунктів успішно користуються перевагами децентралізації, Чернівецька міськрада робить впевнені кроки назад. Раніше депутати відмовилися підтримувати пропозицію про об’єднання з селом Чорнівка Новоселицького району. Мотивація обранців була зрозумілою: на той час законодавство передбачало процедуру проведення перевиборів міськради після такого об’єднання, чого депутатам дуже не хотілося. Проте згодом законодавці суттєво спростили цей процес, тож нині об’єднання сіл з містами обласного значення проводиться без нових виборів.

Однак цього року міськрада вирішила не давати згоду на добровільне приєднання Топорівської сільської територіальної громади до складу майбутньої Чернівецької міської ОТГ. У ратуші пояснили це банальною бюрократичною деталлю: Топорівська сільська рада не є суміжною територіальною громадою, а опосередковується іншою територіальною громадою села Чорнівка Новоселицького району.

"У зв’язку з цим питання щодо добровільного приєднання до Чернівецької міської об’єднаної територіальної громади можливо розглянути при одночасному зверненні Чорнівської сільської ради та Топорівської сільської ради Новоселицького району Чернівецької області", – йдеться в ухваленому рішенні.
Нині місто й сусідні села продовжують втрачати значні гроші від уряду на розвиток інфраструктури та можливість участі в різних грантових проектах за міжнародні кошти.



Депутат пропонував те, що закон не дозволяє

Кисневі коктейлі й незаконні права: 8 дивних пропозицій депутатів міськради у 2018 році


Влітку жителів міста здивував проект рішення про затвердження секретарем виконавчого комітету міськради місцевого підприємця, лояльної до фракції "Рідне місто", Антоніни Бабюк. Щоправда, не так проект рішення здивував, а те, хто його вніс – депутат від фракції "БПП" Андрій Кавуля. І, як виявилося, зробив він це даремно, адже, згідно з чинним законодавством, кандидатури на цю посаду може пропонувати лише міський голова або особа, яка виконує його повноваження.

Секретар міськради Василь Продан скористався цією нагодою й повторно – уже від себе – зареєстрував проект документа. Як і очікувалося, депутати це питання ухвалили, а секретар ради "укомплектував" структуру виконкому черговою "своєю" людиною.

Наділили себе значними правами

Кисневі коктейлі й незаконні права: 8 дивних пропозицій депутатів міськради у 2018 році


А ось "експерт" із регламентних питань міськради, депутат Богдан Ковалюк, який раніше пропонував у Чернівцях вирити тунель під аеропортом, відзначився цього року щонайменше двома дивними проектами рішень. Зокрема, він ініціював зміни до регламенту, які передбачають, що депутати наділяються правом призначати та звільняти заступників мера, а також секретаря виконавчого комітету. Іншими словами, обранці можуть самі, без мера, визначати, з ким повинен останній працювати.

Не перебивати!

Кисневі коктейлі й незаконні права: 8 дивних пропозицій депутатів міськради у 2018 році


Ще один сумнівний проект рішення, запропонований Ковалюком, – заборонити головуючому виконкому перебивати осіб, яким надано право виступу на засіданні виконкому. Цю ініціативу депутат "протягнув" на листопадовій сесії міськради.

Школярів хотіли годувати кисневими коктейлями

Кисневі коктейлі й незаконні права: 8 дивних пропозицій депутатів міськради у 2018 році


Депутат Моклович минулого року пропонував витратити понад 17 млн грн з міського бюджету на нетрадиційну медицину школярів.

У проекті документа обранець навів страшні цифри – начебто понад 25 відсотків дітей мають відхилення у розвитку. У проекті рішення Моклович пропонував застосовувати нетрадиційну медицину, а саме кисневі коктейлі. Однак, схоже, він не знає, що такими методами, як фітотерапія чи вживання лікувальних напоїв можна радше нашкодити дитині, ніж допомогти.

Зрештою, проект рішення не отримав підтримки у депутатів і був розкритикований навіть найближчим товаришем Мокловича – Василем Проданом.

Продавцям розмовляти – тільки державною

Кисневі коктейлі й незаконні права: 8 дивних пропозицій депутатів міськради у 2018 році


Ще одне популістське рішення ухвалила міськрада за ініціативи "Свободи" – про запровадження обов’язкового вживання української мови у сфері обслуговування. І справа не у патріотичних поривах депутатів, які проголосували за це рішення, а в нерозумінні того, як воно має виконуватися.

Згідно з рішенням, на території міста всі назви установ, підприємств, організацій, вивіски, плакати, афіші, публічні повідомлення, рекламні оголошення та будь-які інші форми аудіо- і візуальної рекламної продукції, інформація для споживачів товарів та послуг виконується державною мовою і, на розсуд власника такої інформації, англійською та будь-якою іншою мовою, окрім мов країн-агресорів. Окрім того, документ передбачає, що в усіх сферах громадського обслуговування громадян під час реалізації товарів чи наданні послуг використовується виключно державна мова.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
5-01-2019, 15:34
Коментарів 0 Переглядів 1 992

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.