RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З чергами і недешево: як розмитнюють «євробляхи» на Буковині

Кореспондентка "МБ" поцікавилась у водіїв, які стоять у чергах на Чернівецькій митниці ДФС, чи складно розмитнити автомобілі з іноземною реєстрацією.

Заходжу на третій поверх Чернівецької митниці.



Цікавлюся, де можна дізнатися про необхідні документи на розмитнення. Один з чоловіків пояснює, що спочатку потрібно звернутися до митних брокерів. Вони оцінять вартість розмитнення машини. Знаходяться митні брокери у іншому приміщенні на вулиці Руській.

Знаходжу необхідне приміщення за скупченням "євроблях". Біля зеленого будинку стоїть десяток чоловіків. Звертаюся до двох із них і прошу пояснити, як, куди і що робити. Один із них детально пояснює, що спочатку машину потрібно зняти з обліку у Польщі, Литві чи Болгарії. Тоді там оформити договір купівлі-продажу. Вже з цими документами приходити до митних брокерів на оцінювання машини, пройти технічну експертизу, сплатити кошти і стати на облік. Побачивши мої здивовані очі, чоловік одразу пропонує свої послуги.

“Ми допоможемо зняти вашу машину з реєстрації за кордоном. У нас є люди у Польщі, Болгарії та Литві, вони знімають там машини з обліку і оформляють договір купівлі на вас, – пояснює чоловік. – Ви повинні дати техпаспорт машини, закордонний паспорт. Ці документи надсилаємо через Вайбер. За день-два все оформляють на місці і надсилають Вайбером готові документи. Я їх роздруковую і даю вам”.

Звісно, така послуга не безкоштовна. За таке оформлення документів чоловіки просять 200 євро. Цікавлюся, чи дешевше буде зробити це самостійно. Чоловік пояснює: "50 євро – квиток, 100 євро – вся процедура. Ви нічого не виграєте, а час втратите".

Після розмови заходжу у приміщення, де знаходяться митні брокери. Маленький коридор, в якому стоїть кілька чоловіків. Питаю, хто крайній. Знизують плечима, тож заходжу до кабінету, де вже більше людей. Один із працівників просить вийти і почекати. Тим часом спілкуюся з водіями, дехто тримає у руках папку з документами.

“Я вже третій день приходжу. Прийшов сьогодні о восьмій ранку. Вже 11.00, а я ще не зайшов. Переді мною зайшов чоловік, який прийшов о п’ятій ранку”, – скаржиться мій співрозмовник.

Дивуюся, чому так довго, адже великої черги немає. Чоловік пояснює: "То знайомі приходять, то ще якісь папір потрібен. Так і бігаю".
Інший чоловік рахує, у скільки приблизно може обійтися розмитнення.

“Розмитнення обійдеться не менше, ніж у півтори тисячі євро. Але це не остаточна сума, – каже чоловік. – 200 гривень – за те, щоби розрахувати вартість розмитнення. Готуйте ще 8,5 тисяч гривень на штраф, якщо ваша машина була записана на поляка чи молдованина, як це поширено. Бо громадянин України не може їздити на машині резидента. Потім – пройти експертизу, поставити на облік. Тож додайте до тієї суми ще 600-1000 євро. Я маю BMW, 2003 року, заплатив за неї 3,5 тисячі євро. Розмитнення обійдеться десь у три тисячі євро. А що робити?”

Постоявши у коридорі перед кабінетом 15 хвилин зрозуміла, що жодної організованості немає. Одні заходять, інші виходять, хто за ким – не зрозуміло.

На вулиці знову підходжу до чоловіків, які пропонували допомогу. Зізнаюся, що зрозуміла складність процедури розмитнення. Вони посміхаються.

“Це справді забирає багато часу. Підете на технічну експертизу, постоїте у черзі півдня. Потім тут черга. А ми вам дамо людину, яка допоможе оформити всі документи. За це заплатите йому сто євро. Якщо надумаєте розмитнити машину, приходьте. Робити це бажано швидко, бо всі хочуть вкластися у тримісячний термін, коли дали 50-відсоткову знижку, – радить чоловік. – У мене самого машина на розмитненні. Пригнав її за дві години до того, як закрили кордон. Знав, що так буде, але не знав коли. Я ганяв машини з Польщі. Тепер не знаю, чи це буде вигідно”.

Цікавлюся: можливо, краще чекати, доки спаде ажіотаж за кілька тижнів. Чоловіки переконують, що менше людей не стане: "Коли залишиться два тижні до закінчення терміну знижки, побачите, скільки людей буде".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
7-12-2018, 19:56
Коментарів 0 Переглядів 6 706

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.