RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як правильно дотримуватися Різдвяного посту: розповів священик з Чернівців

З 28 листопада розпочинається Різдвяний піст

Дотримання посту – це не лише відмова від їжі тваринного походження, а насамперед очищення душі.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Яким має бути правильний піст і кому від цього бажано утриматися, розповів священик храму Преподобної Параскеви Сербської Володимир Григорович.

– Маємо в році два великі пости – Різдвяний та Великодній. Чим ці пости відрізняються один від одного?

– Різдвяний піст присвячений підготовці до Різдва Христового, яке святкують 7 січня. Цей піст у народі називається Пилипівкою, тому що останній день посту припадає на Пилипа. Різдвяний піст припадає на кінець року, тому ми дякуємо Богові за прожитий.

Ще одна особливість Різдвяного посту – він послаблений, адже у цей період маємо кілька важливих християнських свят. Тож під час Різдвяного посту у неділю та суботу дозволяється вживати рибу. Великий піст більш строгий. Під час цього посту у церквах відправляють зовсім інші богослужіння.

– Поняття посту у багатьох людей зводиться лише до припинення споживання м'ясо-молочних продуктів. Священики не люблять такого ставлення до посту. То яким же має бути правильний піст?

– Під час посту очищаємо душу та тіло. Піст – не лише відмова від їжі. Бо якщо просто відмовитися від їжі – то це дієта. Священики кажуть, що піст – це період духовного вдосконалення. Піст – це відмова від їжі тваринного походження та умоспоглядання за своєю душею. Тому що саме у піст, коли людина постить певний період, відмовляється від багато чого, вона більше бачить свої гріхи. А коли побачила, то має можливість їх виправити. Тому в піст обов’язково потрібно сповідатися. Хоча це потрібно робити, коли душа цього потребує. Тож можна ходити сповідатися щонеділі або раз на два тижні.

Якщо 40 днів постилися, неодмінно за ці дні побачите свої гріхи.

У піст важливо відмовлятися не лише від їжі, а від певних звичок. Добре, якщо той, хто курить, під час посту відмовиться від цигарок, хто вживає спиртне, відмовитися від алкоголю, хто багато часу проводить в Інтернеті, відмовитися від цього. Піст – це подолання певної пристрасті, яка живе у тобі.

– Часто люди дотримуються посту перший тиждень і останній тиждень. Чи правильно так робити?

– Такий піст я би порівняв із фільмом: коли ти дивишся початок і кінець, а що всередині – не бачив. Тож в ідеалі піст мав би тривати 40 днів. Це рівно десята частина року. І цю частину ми віддаємо Богу у подяку за прожитий рік, за те, що нам даровано Ісуса Христа.

Мойсей 40 днів був на горі Сінай і там 40 днів тримав скрижалі. І він є праобразом посту. Тож 40 днів постять, бо стільки часу постив Мойсей.
Водночас церква пішла на уступки. Якщо людина постить перший та останній тиждень – то це її дар Богові. Якщо вдається поститися весь час – це краще, і Бог неодмінно бачить цей подвиг.

– Якщо людина налаштується на дотримання посту, їй буде простіше це зробити. Чи є якісь поради, щоби правильно налаштувати себе на піст?

– Є молитва, яку читають перед постом. Можна взяти благословення у духовного наставника, щоби він помолився, і це позитивно вплине на людину. Я би радив дотримуватися посту під наглядом свого духовного отця. Він у важливий момент підтримає порадою.

– Кому церква радить не дотримуватися посту?

- Піст позитивно впливає на здоров’я людини, бо він його очищає. Але піст має бути таким, щоб він не нашкодив здоров’ю. Є категорія людей, яким завжди дозволяється не постити – це вагітні жінки, жінки, які годують дітей, хворі. Також не варто примушувати постити дітей, бо молодий організм лише формується.

Правила Різдвяного посту

Згідно з церковним уставом, у піст не споживають м’яса. Але під час Різдвяного посту в суботу та неділю дозволяється вживати рибу. Також більш послаблений піст у день Введення Пресвятої Богородиці в храм – 4 грудня, щовівторка і щочетверга у дні шанованих святих. А в понеділок, середу та п’ятницю піст послаблений, якщо на цей день припадає престольне свято. У ті дні, коли немає особливого свята, потрібно готувати їжу на рослинній олії, без неї – у понеділок, середу і п’ятницю.

Людмила Осадчук

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
28-11-2018, 09:55
Коментарів 0 Переглядів 4 675


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!