Буковина – третя в Україні по обсягах виробництва валової продукції.
Про це заявив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександр Варжевський на урочистостях з нагоди Дня працівників сільського господарства.
Щоправда, мова йшла про підсумки роботи за 2017 рік. Але є всі підстави стверджувати про те, що так буде й цього року, адже лише за січень-жовтень, виробництво валової продукції зросло проти відповідного періоду минулого року на 6,1 відсотка.
До речі, відсоток сільського господарства у валовій доданій вартості є найбільшим серед областей Карпатського регіону та в 1,8 раза більший, ніж в Україні. А ще сільське господарство нашої області формує майже 25 % валового регіонального продукту регіону, а в сукупності з харчовою промисловістю понад 28%, а тому значною мірою визначає її соціально-економічний стан і перспективи подадьшого розвитку, забезпечує потреби населення у продуктах харчування та робить значний внесок у продовольчу безпеку регіону.
Цього сезону, незважаючи на несприятливі погодні умови, станом на першого листопада вдвоє збільшено обсяги виробництва сої в порівнянні до відповідного періоду минулого року, ріпаку, соняшнику, овочів, плодів та ягід.
Кращих результатів в рослинництві досягли понад 20 колективних формувань, серед яких ті, які очолюють відомі в краї аграрії: Микола Коваль, Іван Заянчуковський, Марія Войняк, Лілія Бортич, Григорій Турун, Михайло Попов, Олексій Керцоя, Степан Глігор, Іван Кубрак, Ольга Соломко, Віорел Швабу. Однією з найперспективніших галузей , яка динамічно розвивається, є садівництво.
Нині на Буковині є майже 9000 гектарів інтенсивних садів, з яких майже 1000 – обладнані системою крапельного зрошення. Для зберігання плодоягідної продукції є 56 фруктосховищ загальною ємністю 57,2 тисячі тонн, з яких 46 сховищ з регульованим газовим середовищем та холодильним обладнанням 50,1 тисячі тонн.
Найвищі показники в садівничій галузі отримали агроформування , керівниками яких є В’ячеслав Тодосійчук, Віталій Латошкін Василь Гаука, Сафрон Фарфуляк, Роман Кондрацький, Олександр Черкес, Віталій Нігалатій, Олександр Чобан та Олена Козак, які зібрали з гектара понад 200 центнерів плодів. Але напруженою залишається ситуація у тваринництві. Незважаючи на це, за 10 місяців всіма категоріями господарств вироблено 46,2 тисячі тонн м’яса, 229,7 тисячі тонн молока, 105,8 тонни вовни та майже 300 мільйонів штук яєць, що значно більше, ніж за аналогічний період минулого року.
В області функціонує комплексна програма підтримки розвитку сільського господарства до 2022 року. Цього року на виконання окремих її заходів з обласного бюджету виділено майже два мільйони гривень.Так, 54 господарі отримали 229 тисяч гривень за утриання трьох і більше корів, четверо господарів одержали 215 тисяч гривень за утримання та збереження племінного поголів’я овець.
- Така допомога є нагального для тих фермерів, які працюють у гірських умовах, - вважає Микола Штефуряк, керівник приватного сільгосппідприємства “Толока” з Усть-Путили Путильського району. – Бо тваринництво для нас є основою господарювання.
Звісно, відбулося й нагородження кращих аграріїв краю, яке здійснили голова ОДА Олександр Фмщук та голова облради Іван Мунтян. Всього ж отримало відзнаки понад 80 осіб. Зокрема, почесну грамоту прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана отримав начальник Кельменецького райуправління Держпродспоживслужби України Віктор Кувіла.
Василь ГринюкЧитайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
19-11-2018, 20:33
0
1 714