RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях відзначили кращих працівників сільського господарства

Буковина – третя в Україні по обсягах виробництва валової продукції.

Про це заявив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександр Варжевський на урочистостях з нагоди Дня працівників сільського господарства.

Щоправда, мова йшла про підсумки роботи за 2017 рік. Але є всі підстави стверджувати про те, що так буде й цього року, адже лише за січень-жовтень, виробництво валової продукції зросло проти відповідного періоду минулого року на 6,1 відсотка.

До речі, відсоток сільського господарства у валовій доданій вартості є найбільшим серед областей Карпатського регіону та в 1,8 раза більший, ніж в Україні. А ще сільське господарство нашої області формує майже 25 % валового регіонального продукту регіону, а в сукупності з харчовою промисловістю понад 28%, а тому значною мірою визначає її соціально-економічний стан і перспективи подадьшого розвитку, забезпечує потреби населення у продуктах харчування та робить значний внесок у продовольчу безпеку регіону.

Цього сезону, незважаючи на несприятливі погодні умови, станом на першого листопада вдвоє збільшено обсяги виробництва сої в порівнянні до відповідного періоду минулого року, ріпаку, соняшнику, овочів, плодів та ягід.

Кращих результатів в рослинництві досягли понад 20 колективних формувань, серед яких ті, які очолюють відомі в краї аграрії: Микола Коваль, Іван Заянчуковський, Марія Войняк, Лілія Бортич, Григорій Турун, Михайло Попов, Олексій Керцоя, Степан Глігор, Іван Кубрак, Ольга Соломко, Віорел Швабу. Однією з найперспективніших галузей , яка динамічно розвивається, є садівництво.

Нині на Буковині є майже 9000 гектарів інтенсивних садів, з яких майже 1000 – обладнані системою крапельного зрошення. Для зберігання плодоягідної продукції є 56 фруктосховищ загальною ємністю 57,2 тисячі тонн, з яких 46 сховищ з регульованим газовим середовищем та холодильним обладнанням 50,1 тисячі тонн.

Найвищі показники в садівничій галузі отримали агроформування , керівниками яких є В’ячеслав Тодосійчук, Віталій Латошкін Василь Гаука, Сафрон Фарфуляк, Роман Кондрацький, Олександр Черкес, Віталій Нігалатій, Олександр Чобан та Олена Козак, які зібрали з гектара понад 200 центнерів плодів. Але напруженою залишається ситуація у тваринництві. Незважаючи на це, за 10 місяців всіма категоріями господарств вироблено 46,2 тисячі тонн м’яса, 229,7 тисячі тонн молока, 105,8 тонни вовни та майже 300 мільйонів штук яєць, що значно більше, ніж за аналогічний період минулого року.

В області функціонує комплексна програма підтримки розвитку сільського господарства до 2022 року. Цього року на виконання окремих її заходів з обласного бюджету виділено майже два мільйони гривень.Так, 54 господарі отримали 229 тисяч гривень за утриання трьох і більше корів, четверо господарів одержали 215 тисяч гривень за утримання та збереження племінного поголів’я овець.

- Така допомога є нагального для тих фермерів, які працюють у гірських умовах, - вважає Микола Штефуряк, керівник приватного сільгосппідприємства “Толока” з Усть-Путили Путильського району. – Бо тваринництво для нас є основою господарювання.

Звісно, відбулося й нагородження кращих аграріїв краю, яке здійснили голова ОДА Олександр Фмщук та голова облради Іван Мунтян. Всього ж отримало відзнаки понад 80 осіб. Зокрема, почесну грамоту прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана отримав начальник Кельменецького райуправління Держпродспоживслужби України Віктор Кувіла.

Василь Гринюк

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Василь Гринюк
19-11-2018, 20:33
Коментарів 0 Переглядів 1 659

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.