RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як школярам перейти на новий режим дня після канікул: психолог з Чернівців пояснив

Психолог з Чернівців Ігор Огданський розповів, як школярам перейти на новий режим дня після канікул та як уникнути стресу їхнім батькам, пише molbuk.ua.

"Навчання у школі зобов’язує дітей дотримуватися певного режиму дня, – говорить Ігор Орданський, психолог. – Чим швидше дитина перелаштується, тим краще вона сприйматиме навчання. Якщо школяр, припустимо, вкінці серпня буде прокидатися десь о 10.00, а вже з першого вересня треба о 07.00, то його організм матиме неабиякий стрес".

Психолог каже, що чим раніше дитина перейде на новий режим дня, тим менше вона витратить сил для адаптації: "Школяра треба починати привчати прокидатися зранку приблизно з середини серпня. Можна і раніше, на початку місяця, а можна і за тиждень до школи. Все залежить від індивідуальних особливостей дитини. Батьками тут треба бути вкрай чутливими, адже тільки їм краще знати, як швидко перейде їхня дитина на новий режим".

"Якщо дитина вчасно не перейде на новий графік, то їй важче даватиметься навчання. Не варто забувати і про батьків. Різка зміна може також позначитися на їхньому самопочутті і призвести до стресу. Якщо ж батьки почуватимуться стабільно, то зможуть і дитину підтримати, заспокоїти, щоб вона легше перенесла стрес", – розповідає фахівець

"Не варто забувати також і про вікові особливості дітей: для першачків школа – це своєрідний виклик. Дитина має бути готова не тільки інтелектуально, а й психологічно. Щоб зрозуміти, чи дитина готова до школи, проводять медичну перевірку. З дітьми працюють у садочку психологи, педагоги. Якщо ж вона не зацікавлена, виникають складнощі, то батькам варто звернутися до фахівців, вчителів, які допоможуть і підкажуть. Старшокласники почуваються вже впевненіше. Та бувають такі випадки, коли й у них не складаються стосунки з однокласниками, вчителями. Це уповільнить процес адаптації до школи. Важливо, що кожну ситуацію треба розглядати індивідуально. У критичних ситуаціях варто навіть змінити школу", – радить психолог.

Фахівець радить батькам провести екскурсію майбутньому першокласникові школою. Познайомити його з першою вчителькою заздалегідь: "Можна це зробити тоді, коли батьки подають документи. На мою думку, це не універсальна порада, але багатьом може допомогти".

"Не треба забувати батькам і про те, що дитину в процесі навчання треба запитувати про самопочуття, цікавитися її справами. Якщо вона охоче розповідає про свої переживання і стосунки з іншим ровесниками, то це вже хороший знак", – додає Ігор Огданський.

Поради від міністерства охорони здоров’я

1.Оберіть лікаря для дитини та пройдіть профілактичний огляд. Отримайте довідку для школи й корисні поради від вашого лікаря про профілактику хвороб у навчальному закладі.

2.Перед початком навчального року надолужте всі пропущені щеплення.

3.Придбайте необхідні для школи речі. Існують чіткі вимоги до шкільного одягу та приладдя. Безпечний і якісний шкільний портфель має важити не більше одного кілограма, мати ортопедичну спинку і світловідбивні елементи. Шкільна форма має містити до 50% натуральних волокон.

4.Обов’язково подбайте про робоче місце дитини. Тут мають значення все – від висоти парти і розміру шрифту в підручнику до освітленості.

5.Привчіть дитину дотримуватись гігієни. Мити руки перед їжею і після туалету – найпростіше правило, яке захистить її від десятка хвороб.

6.І головне – налаштуйтесь психологічно. Психологічний комфорт дуже важливий як для дітей, так і для батьків.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
20-08-2018, 11:15
Коментарів 0 Переглядів 2 015

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.