RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

5 оригінальних рецептів страв з яблуками на Спаса


Завтра, 19 серпня свято Яблучного Спаса. У це свято обов’язково треба скуштувати якийсь із дарів цьогорічного врожаю, а обрядовими стравами вважаються печені яблука, пироги з яблуками, узвар і компот.

Ми підготували 5 оригінальних рецептів страв з яблук, які допоможуть зробити традиційний святковий стіл на Спаса цікавішим.

Двошаровий яблучний самбук

Самбук – це повітряний десерт-желе, приготований на основі яєчних білків. Окрім білків, до рецептури самбуків входять попередньо подрібнені фрукти чи ягоди, приправлені цукром і спеціями. Фруктово-білкову суміш акуратно змішують із розведеним желатином, розкладають у формочки і залишають застигати на холоді від декількох годин до доби.

Інгредієнти: яблука кисло-солодкі (щільні) – 3 шт. (близько 400 г); цукор – 100 г; желатин – 8 г; яйце (білки) – 2 шт.; вода для желатину – 5 ст. л.
Желатин замочити у холодній воді до набухання. Свіжі яблука зі щільною хрумкою м’якоттю промити, розрізати на половинки, вирізати ножем насіннєву коробочку. Вкласти яблучні половинки на деко чи в жаростійку форму, вливши трохи води, щоб яблука не пригорали. Накрити яблука фольгою і запікати в духовці до готовності. Готові яблука стануть м’якими й дуже ароматними.

Печені яблука дістати з духовки, дати їм вистигнути, акуратно перетерти через решето. Яблучну шкірку, звісно, викидаємо. В утворене яблучне пюре додаємо цукор і збиваємо міксером доти, доки маса не стане світлою (не білою, але бежевою).

Частину пюре (не більш як 5 ст. л.) перекласти в окрему миску. Потім додати у збиті яблука яєчні білки і далі збивати до цілковитого побіління пишної повітряної маси. Розпушений набряклий желатин проварити (не даючи закипіти!) на водяній бані, процідити і влити, постійно помішуючи, тонким струменем у відкладене яблучне пюре (не більше столової ложки) і в яблучно-білкову масу (решту желатину).

На дно форми для самбуку влити яблучне пюре, потім – яблучно-яєчну суміш. Форму прикрити плівкою і поставити в холодильник на 2 – 3 години. Готовий самбук має бути доволі щільним і рівномірно охолодженим. Перш ніж подати на стіл, форму з самбуком на лічені секунди опустити в теплу воду (стежте, щоб вода не потрапила на поверхню самбука) і переверніть на таріль. Прикрасьте цукровою пудрою чи тертим шоколадом.
Внизу можна класти готовий корж для торту, тоді десерт стає схожим на легкий пиріг.

5 оригінальних рецептів страв з яблуками на Спаса


Грінки з копченою рибою і яблуками

Якщо не знаєте, як однією копченою рибиною пригостити друзів на вечерю, приготуйте такі бутерброди. Пікантний смак з кислинкою яблука сподобається усім.

Інгредієнти:
4-6 шматків хліба, 50 г маргарину, 250 г копченої риби, 1 ст. ложка борошна, 1/2 склянки бульйону чи сметани, 2-3 кислі яблука, 1 маленька цибулина, сіль, перець.

Почищену копчену рибу подрібнити, потушкувати в маргарині разом з дрібно посіченою чи натертою цибулею, тонкими шматочками яблука, борошном і бульйоном чи сметаною. Суміш заправити, намастити на хліб, можна посипати сиром. Запекти в духовці, щоб поверхня бутерброда підрум’янилася.

5 оригінальних рецептів страв з яблуками на Спаса


Смоква зі слив та яблук

Якщо варення у вашій сім’ї не дуже йде, а фрукти із саду кудись дівати треба, приготуйте смокву. Таке варення залюбки жують діти, його зручно брати на роботу або в дорогу як перекус. А ще воно надзвичайно смачне, економне (треба зовсім мало цукру), низькокалорійне і корисне.

Інгредієнти:
1 кг слив або яблук (або по півкілограма кожного фрукту), 1 склянка цукру. Можна додати 0,5 ч. ложки кориці, 1 ст. ложку меду.
Сливи (краще м’які) або яблука вимити, обсушити, видалити кісточки. Викласти на застелене пергаментом деко і поставити в розігріту до 180 °С духовку на 25–30 хв до розм’якшення. Або протушкувати у каструлі. Злегка остудити, змолоти блендером до однорідного стану. Додати цукор (до солодких яблук цукор не додавати) і добре перемішати. Викласти пюре шаром товщиною 5 мм на пергамент, злегка змащений олією, або силіконовий килимок, або рукав для запікання, покладений на деко.

Сушити в розігрітій до 70 °С духовці близько 8 год. Можна сушити три дні у теплому місці або спершу підсушити 3–4 год у духовці, а потім досушувати 2–3 дні у теплому місці, на сонці. Нарізати смужками, згорнути рулетиками. Для тривалого зберігання скласти в банку, пересипаючи цукровою пудрою або цукром, і щільно закрити. Відкриту банку зберігати в холодильнику.

5 оригінальних рецептів страв з яблуками на Спаса


Чізкейк "Хмаринка"

Такий чізкейк набуває особливої ніжності завдяки незвичним інгредієнтам — яблукам. А ще потрібно підібрати не сухий однорідний домашній сир.

Інгредієнти:
850 г нежирного однорідного не сухого сиру, 5 великих яєць, 160 г цукру, 3 ст. ложки з невеликим чубком крохмалю, 2 невеликі яблука, 1 ст. ложка лимонного соку.

Яблука очистити від шкірки, дрібно потерти, щоб утворилося пюре. Якщо сир рідкуватий, цього не робити. Збити сир із жовтками, крохмалем, яблучним пюре. До білків додати лимонний сік, збити до стійких піків, поступово ввести цукор. Акуратно ложкою змішати білки із сирною масою. Чашу мультиварки змастити маслом, обсипати борошном, надлишки струсити.

Викласти сирну масу, пекти у мультиварці 1 год 20 хв. або у духовці. Поставити форму з тістом у миску, наповнену окропом до половини, випікати 1 год. Після завершення випікання не відкривати 20 хв, відкрити, провести лопаткою по краях, дати повністю охолонути, дістати з форми, поставити на ніч у холодильник. Чізкейк буде ідеально різатися, якщо перед нарізанням ніж обдати окропом і насухо витерти. Можна пекти на основі з пісочного тіста, з фруктами, ягодами, шоколадом. Надзвичайно ніжний!

5 оригінальних рецептів страв з яблуками на Спаса


Пісний яблучний пляцок

Для тих, хто на Спаса дотримується посту, пропонуємо смачний рецепт без традиційного тіста. Крихти, олія та яблучний сік самі утворять його в процесі випічки! Яблука для пирога треба брати соковиті.

Інгредієнти:
По 1 скл. борошна, манної крупи та цукру, 2 ч. ложки розпушувача, 1 ч. ложка кориці, 100 мл олії, ваніль, 1 кг дуже соковитих яблук.
Змішати всі сухі інгредієнти. Яблука очистити від шкірки, натерти. У форму покласти пергаментний папір. Викласти 1/3 сухої суміші й половину натертих яблук, 1/3 сухої суміші, решту яблук і решту суміші. Рівномірно залити верх олією. Пекти приблизно 40 хв. за температури 180 °С.

5 оригінальних рецептів страв з яблуками на Спаса


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
18-08-2018, 18:50
Коментарів 0 Переглядів 5 202


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!