RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У бджіл треба вчитись порядку: подружжя з Чернівців розповіло про невтомну працю біля вуликів

У Чернівцях подружжя бджолярів Івана та Юлії Филипчуків володіє майже 150 вуликами. На їхній пасіці проходять практику студенти ЧНУ, а за досвідом приїжджають навіть із-за кордону.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".

Іван закінчив фізкультурний факультет ЧНУ, він майстер спорту з панкратіону, працює дитячим тренером. В Юлі теж вища – економічна – освіта. Бджоли стали їхнім спільним захопленням. Обоє – члени обласної асоціації "Буковинський бджоляр".

Напередодні професійного свята бджолярів, яке відзначають 19 серпня, ми поїхали на пасіку "Медок" родини Филипчуків, що за 35 кілометрів від Чернівців.

– Бджільництвом займався ще мій прадід, – пригадує 34-річний Іван, який сидить за кермом буса. – Але любов до цих комах-трудівниць передав мені сусід, в якого була пасіка. Школярем я заходив до нього, дивився, як він відкриває вулики, викачує мед. Коли навчався у дев’ятому класі, батько придбав для мене один вулик у колгоспі. Але серйозно займатися бджільництвом я почав на третьому курсі університету. Перечитав мішки книжок, шукав матеріали в Інтернеті. Цю справу треба любити. І бджіл треба любити. У них можна багато чому повчитися: порядку, працьовитості, злагодженості в роботі. Якби так було в нашій державі, то ми би жили, як у Бога за пазухою (сміється, – автор).

– У мого дідуся теж була пасіка. Ще малою я любила спостерігати за його роботою, хоча ніколи не думала, що буду серйозно цим займатися. Усе почалося після одруження з Іваном, – зізналася 32-річна Юля. – Зараз разом із науковцями біофаку ЧНУ вивчаю під мікроскопом крильця бджіл різних порід, зокрема карпатської, яка найбільш поширена в нас. Це дуже цікаво. Останніми роками бджільництво на Буковині відроджується. Радує, що цим почали займатися не тільки літні люди, а й молодь. Ми з Іваном хочемо закінчити училище на Полтавщині, де готують професійних бджолярів.

Вдалині видніється соняшникове поле. Зֹ’їжджаємо з дороги на галявину, де під деревами стоять вулики. Чується злагоджене гудіння, ніби грає цілий оркестр. Бджоли настільки зайняті своєю роботою, що не звертають на мене уваги. Підходжу ближче і бачу, що на кожному вулику прикріплений номерок. Як пояснила Юля, по ньому ведуться записи про кількість зібраного меду протягом сезону, родовід королеви-бджоломатки, догляд.
Пасічники одягають світлі комбінезони, на голови – капелюхи із сіткою. Іван бере в руки димар, відкриває вулик, показує з чого він складається.

"Це багатокорпусний сосновий вулик з десяти рамок, який зручно перевозити, – пояснює. – Внизу знаходиться "пологовий будинок", де розвивається бджолина сім’я, а у верхній частині комахи складають у стільники чистий нектар. Бачите, на лапках жовтіє пилок. Ми встановлюємо на вуликах спеціальні контейнери, на яких бджоли залишають його".

– Комусь може здатися, що тримати пасіку досить просто: поставив вулик з бджолами і качаєш собі мед. Насправді це досить важка праця, – запевнив Іван. – Починаючи з квітня, вулики треба постійно перевозити з одного місця на інше, де є медоноси: ріпак, акація, липа, різнотрав’я, соняшник, золотарник. Гречку на Буковині майже не сіють. Ми співпрацюємо з порядними агрохолдингами, які не захоплюються отрутохімікатами. Про бджіл слід постійно піклуватися, наче про малих дітей, готувати їх до зими. Але мені це подобається. На пасіці відпочиваємо з дружиною душею, заряджаємося енергією. Коли відкриваю вулик, вдихаю запах меду та пилку, то всі проблеми ніби кудись зникають, з’являється відчуття неймовірного спокою. Можу весь день працювати – не їсти, не пити. Зараз будуємо лікувальний еко-будиночок, де можна буде полежати на вулику з бджолами. А ще мріємо експортувати за кордон наш мед під власним брендом.

У бджіл треба вчитись порядку: подружжя з Чернівців розповіло про невтомну працю біля вуликів
У бджіл треба вчитись порядку: подружжя з Чернівців розповіло про невтомну працю біля вуликів
У бджіл треба вчитись порядку: подружжя з Чернівців розповіло про невтомну працю біля вуликів
У бджіл треба вчитись порядку: подружжя з Чернівців розповіло про невтомну працю біля вуликів
У бджіл треба вчитись порядку: подружжя з Чернівців розповіло про невтомну працю біля вуликів
У бджіл треба вчитись порядку: подружжя з Чернівців розповіло про невтомну працю біля вуликів
У бджіл треба вчитись порядку: подружжя з Чернівців розповіло про невтомну працю біля вуликів


Публікацію про подружжя Филипчуків та їхню пасіку читайте у черговому номері "МБ" у четвер, 16 серпня.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
15-08-2018, 13:39
Коментарів 0 Переглядів 8 604

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги