Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають кишкові інфекції.
До організму вони найчастіше потрапляють із зіпсованими харчовими продуктами, пише molbuk.ua.
"Уявіть, який рай для небезпечних мікроорганізмів виникає на шампурі в кіоску за температури близько 40 градусів. Або ж на стихійному ринку, коли м’ясо чи риба просто лежить на дерев’яних розкладках і годинами слугує летовищем для мух. Хот-доги, пиріжки, біляші та інший фаст-фуд, який можна придбати в кіоску на вулиці чи на ринку, завжди є потенційно небезпечні для здоров’я. Передусім через м’ясо й соуси на основі майонезу", – зауважує в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, коментуючи останнє масове отруєння в столичній ятці з шаурмою.
Після інциденту в Києві перевірки точок із продажу фаст-фуду почали по всій країні, зокрема й на Буковині.
Станом на сьоме серпня в області перевірили низку магазинів, заправок, точок на ринках та вокзалах, де продають їжу швидкого приготування. В результаті чотири місця з реалізації шаурми призупинили діяльність.
Як пояснив molbuk.ua начальник управління Держпродспоживслужби Олександр Александрюк, точки закрились самостійно, ще до перевірки. За його словами, перевірки точок продажу фаст-фуду тривають. Насамперед, на Калинівському ринку, в центрі міста та райцентрах.
У Держпродспоживслужбі наголошують: проблеми після вживання фастфуду можуть бути різноманітними: дизентерія, харчові інфекції, сальмонельоз і навіть черевний тиф, якщо їжу готує інфікований працівник. Захворіти можна через неправильну обробку продукції, недотримання температурних режимів при зберіганні сировини, через продукти сумнівного походження, відсутність елементарних умов гігієни у місці приготування.
Важливо дбати про безпечність їжі, яку ви берете із собою на пікніки.
"На пікніки можна брати все за умови, що під час транспортування до місця споживання продукти будуть зберігатися за температури до +5, – зазначив О. Александрюк. – Для цього можна використовувати термосумки з холодогенами. Останнім може бути звичайна пляшка із замороженою водою всередині. Якщо немає таких, можна складати продукти у ящик із пінопластом, всередину якого поставити дві-три заморожені пляшки води. Це дасть змогу зберігати продукти до восьми годин".
Якщо будь-яке джерело холоду відсутнє, то фахівець радить спожити продукти харчування та готові страви протягом найближчої години.
Під час появи симптомів харчової інтоксикації дуже важлива своєчасна медична допомога. Одразу звертайтесь до лікаря у разі підвищення температури тіла, головного болю, блювання, болю у животі, діареї, висипання на шкірі. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Профілактика кишкових інфекцій:• Особиста гігієна – понад усе. Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після відвідування туалету.
• Чистота на кухні. Мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі. Користуйтеся індивідуальним посудом. Не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти. Регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.
• Правильне зберігання і термічна обробка. Окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчі (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо). Мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді. Уважно перевіряйте м’ясо та рибу на готовність. Не вживайте продукти із закінченим терміном придатності. Не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
• Вживайте безпечну воду. Не пийте воду з неперевірених джерел, краще споживайте бутильовану та охолоджену кип’ячену воду. Не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.
Купуючи готову їжу:• не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях стихійної торгівлі;
• не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;
• у магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими;
• не залишайте готову їжу на столі довше, ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
11-08-2018, 15:24
0
1 321