RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«До школи – гроші космічні!»: скільки цьогоріч коштують збори першокласника

Близько трьох тисяч гривень потрібно витратити батькам на першачків цього року, зважаючи на ціни на усе необхідне - від щоденника та пеналу до костюму і спортивної форми.

Мінімальний набір приладдя для школяра обійдеться у понад дві сотні гривень.

У цю суму кореспондент molbuk.ua порахувала десять простих зошитів на 12 аркушів, дешевий щоденник, олівець і кулькову ручку, лінійку, недорогий пенал, набір із 12-ти олівців, маленькі фарби, альбом для малювання, пластилін та набір обкладинок для книжок. Зауважимо, для підрахунків ми обрали найнижчі пропозиції у магазинах канцтоварів. Бажаєте приладдя кращої якості – відповідно, сума зросте.

У кілька разів дорожче за цей набір обійдеться хороший портфель із ортопедичною спинкою. Найнижча їхня вартість на ринках і в магазинах – від 250 гривень за найпростіші, без ортопедичних або твердих вставок. За невеличкі ортопедичні ранці просять і по 400, і по тисячі гривень. Більші рюкзаки дотягають і до 1800 гривень – за дизайн, марку і високу зносостійкість, як пояснюють продавці.

Із цінами на портфелі конкурують костюми для першачків та взуття.

"Гроші просять космічні! 700-800 гривень за штани з піджаком, з яких дитина виросте вже до кінця року, – бідкається мама майбутнього школяра Оксана Кузьма. – Пощастило знайти костюм зі знижкою, взяли за 450 гривень. Докупили ще сорочку за 150 гривень. Ще шукаємо туфлі. Все дуже дорого, а син так швидко росте, скільки він їх поносить?"

Жінка додає, що також придбали спортивний костюм і кросівки – по 400 гривень. Портфель і шкільне приладдя ще не купували.

Інша мама першокласниці, чернівчанка Яна каже, що донька вже повністю готова до школи.

"Уже все є: портфель, зошити, щоденник, фарби. Тут ще важливо не стільки не переплатити за це все, а вибрати за розумну ціну таке, щоби подобалось дочці. Наприклад, за щоденник заплатили 55 гривень, вона вибрала і захотіла тільки такий", – розповіла пані Яна.

За словами жінки, найдовше шукали хороше взуття та одяг до школи.

"У нашій школі однакової форми для всіх немає, тому брали окремо. Туфельки купили за 400 гривень, спідницю і блузку по 250. Здався би ще якийсь інший комплект на зміну, штани треба", - каже.

Питаю про портфель, за якими критеріями обирали.

"За портфель дали 640 гривень, купували на "Калинці". Звичайно, брали ортопедичний, щоб дитина потім не мала проблем зі спиною. Вибирали не з найдешевших, зважали на якість. Бо бачили деякі по триста, але з них нитки стирчать, замок якийсь поганий. Думаю, краще взяти дорожчий, щоб вистачило на довше, ніж через рік міняти", – вважає чернівчанка.

Загалом, щоб одягнути першокласника, доведеться викласти більше двох тисяч гривень за готовий костюм, верх та низ окремо, спортивний костюм, туфлі та кросівки. Найдорожче, традиційно, обійдуться костюми (піджак і штани або сарафан) та взуття.

Діапазон цін дуже широкий і залежить від якості, матеріалу, виробника, а також місця продажу. Наприклад, хлоп’ячий костюм вітчизняного пошиву пропонують за 500-600 гривень, а імпортований із Польщі може потягнути на 900 гривень.

Спортивні костюми на ринку – від 400 гривень до тисячі. Продавці рекомендують не економити на якості, адже їх потрібно буде часто прати, тому краще брати міцніший і з кращої тканини.

Істотно різниться ціна на спортивне взуття: легкі кеди можна придбати за 200-300 гривень, кросівки середньої якості – від чотирьох сотень, за фірмові можуть попросити тисячу і більше.

Щодо взуття, спортивного і повсякденного, медики радять звертати увагу на моделі з ортопедичною підошвою, щоб у дитини не деформувалась стопа.
Крім того, важливо правильно підібрати розмір взуття: воно не має стискати стопу. Краще залишити деякий простір, оскільки діти швидко ростуть, і взуття, яке у серпні було саме в пору, через кілька місяців вже може тиснути.
Редактор: Марина Кавкало
11-08-2018, 12:21
Коментарів 0 Переглядів 2 582

Теги -

До них можна дістатися за допомогою спеціальної карти

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.