RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Екс-чернівчанин рятував дітей у печері в Таїланді: що відомо про нього

Колишній чернівчанин Олег Чистов брав участь в операції порятунку дітей, які на понад два тижні опинилися замкненими у печері в Таїланді.

Як повідомляє molbuk.ua, раніше Олег проживав у Чернівцях, а нині, судячи з даних на його Facebook-сторінці, проживає в курортному місті Патайя.

Як повідомила користувач Наталка Бешта у Facebook, чоловік працював у міжнародній групі з метою обстеження ландшафту над печерою та пошуку альтернативних каналів/розщелин, за допомогою яких можна було б дістатися до місця дислокації дітей.

Водночас Олег Чистов у коментарі сайту Мetronews розповів про свою діяльність у рятувальній операції.

"Я колись займався скелелазінням, гірської технікою, ходив до печер, тому мене запросили як спелеолога-скелелаза. Під час операції ми лазили по скелях, шукали тріщини, печери, через які можна було знайти альтернативний вхід до печери. Але всюди знаходили тупики або непрохідні тріщини. Я там був потрібен, тому що сам по комплекції маленький, міг пролазити в важкодоступні місця. Було багато роботи - так, під час операції ми знайшли величезну печеру, 30 метрів глибиною, від неї відгалужуються десятки дрібних ходів, які потрібно було дослідити. Ми бували в місцях, де можна було тільки повзти, десь орудували відбійними молотками, збивали шматочки, щоб пролізти", - розповів Олег.

Екс-чернівчанин рятував дітей у печері в Таїланді: що відомо про нього


Він зізнався, що під час робіт практично не відчував емоцій.

"Це зараз, коли переглядаю фото і відео, страшнувато - але тоді ні про що таке не думав. Багато нам допомагали, навіть військові. Всі були привітними, дружніми, згуртованими. У мого товариша кросівки порвалися, так тайка підбігла і запропонувала йому свої гумові чоботи. Військові зазвичай всіх ігнорують, але тут ходили з геолокаторами, радилися з нами. Питали, може, треба щось підвезти. Пам'ятаю, коли відпрацювали ніч в печері, як повернулися - всі готелі були забиті журналістами та рятувальниками. Ми прийшли в ресторан, і там нас запитали, а не рятувальники ми випадково. Ми були брудними і втомленими. Так нас зустрічали мало не як героїв! Пропонували знижки на їжу, хоча у нас гроші були. Знаєте, зазвичай до туристів погане ставлення, але тут люди зовсім помінялися", - повідомив колишній чернівчанин.

За його словами, батьки заблокованих у печері дітей не знаходили в собі місця, поки їх дітей шукали - молилися, навіть вдавалися до язичницьких обрядів.

Екс-чернівчанин рятував дітей у печері в Таїланді: що відомо про нього


"Слава богу, дітей знайшли. До речі, не знаю, наскільки це правда, але ходять чутки, що тайський вчитель не винен - діти самі пішли в печеру, а він як дізнався, просто за ними побіг. Зараз не ясна його доля. Але за чутками, батьки не збираються подавати на нього до суду - аби всі були живі", - повідомив Олег Чистов.

"Я сам займаюся дайвінгом - і завжди є панічний страх раптом опинитися без маски. На навчаннях зазвичай моделюють позаштатну ситуацію, коли потрібно долати цей страх, і у більшості людей він панічний. Якщо ж дитину здолає паніка, її не зупинити. Там же вода як кава, нічого не видно. Печера - це мережа коридорів, там ширина проходу може бути дуже вузькою. А ви ніколи не знаєте в каламутній воді, куди плисти, куди підпірнути - якщо помилитеся навіть на 20-30 сантиметрів, то ніколи не зрозумієте, куди далі плисти. Так що поставте себе на місце дитини, яка, знову ж таки, може в будь-який момент злякатися, навіть якщо крапля в ніс потрапить - вони ж усі "гірські" діти, які рідко бувають на морі. Але їх потрібно було, звичайно, швидше рятувати - так, кисень їм можуть доставити, але в печері накопичується вуглекислий газ, який осідає знизу. Це може і до смерті привести!", - розповів рятувальник.

Екс-чернівчанин рятував дітей у печері в Таїланді: що відомо про нього


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
11-07-2018, 14:49
Коментарів 0 Переглядів 4 961

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.