RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Де безпечніше: експерти з Чернівців перевірили якість молока

Науковці харчової промисловості з Чернівців перевірили якість молока, яка купили на базарі і стихійній точці.

Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua.

Продавці на стихійних точках міста активно хвалять і просять купити їхню молочну продукцію. Переконують, що все свіже і без жодних домішок. Щоправда, продавчиня може стояти під пекучим сонцем ледь не весь день, коли поряд проїжджають сотні автомобілів.

Натомість на ринках продаж молочки контролюють фахівці лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи і видають спеціальний дозвіл на продаж.

Кореспондент molbuk.ua віднесла на аналіз два зразки молока в Інститут біології, хімії та біоресурсів ЧНУ, де діє сучасна навчальна лабораторія з експертизи якості та безпечності харчової продукції.

Зразок ми придбали на ринку "Центральний", перевіривши у продавчині наявність дозволу на торгівлю. Зразок №2 купили на стихійній точці поблизу ринку "Буковинський". Тут поруч – спальний район і у вихідні десятки людей купують молочну продукцію на тротуарі, а найбільше матусі для діток.

Де безпечніше: експерти з Чернівців перевірили якість молока


"Дослідження проводили студенти IV курсу спеціальності "Харчові технології". Більшу частину показників якості визначали за допомогою приладу для аналізу молока Milkotester, – говорить Марія Воробець, кандидат хімічних наук, доцент кафедри хімічного аналізу експертизи та безпеки харчової продукції. –Два аналізовані зразки практично відповідають вимогам нормативних документів: у них відсутній крохмаль, сода і нітрати. У зразку №1 запах і смак студенти-харчовики оцінили у чотири бали, можливо, через підвищену кислотність (25 °Тернера). Це означає, що молоко несвіже (свіже має кислотність 16 – 19 °Тернера, достатньо свіже – 20–22 °Тернера, несвіже – 23 і більше °Тернера). За аналізом на вміст сухих речовин обидва зразки можна віднести до другого ґатунку (за вимогами нормативних документів: питома вага – 28-34. °Кевена; масова частка сухих речовин – ≥11,8 % (вищий ґатунок), ≥11,5 % (перший ґатунок), ≥10,6 % (другий ґатунок). Щодо кислотності: вищий ґатунок ≥16-17 °Тернера, перший ґатунок ≥19 °Тернера, другий ґатунок – ≥20°Тернера)".

Фахівець-харчовик не радить купувати молоко на стихійних точках. "Купуючи там, людина ризикує придбати кота у мішку: одного разу можна натрапити на добросовісного продавця, а іншого – ні. Минулого року ми на цьому приладі також досліджували зразки молока, і у багатьох виявили нітрати, а деякі господині підсипали навіть соду, щоб продовжити термін придатності. На ринках таку продукцію перевіряють".

"Від молока не варто відмовлятися зовсім, адже це джерело кальцію. Та краще купувати його у супермаркетах, бо, як засвідчують наші дослідження, саме у цих зразках вміст етикетки відповідає вмісту продукту, а виробник дорожить своєю репутацією", – додає Ігор Кобаса, професор, доктор хімічних наук, завідувач кафедри хімічного аналізу, експертизи та безпеки харчової продукції.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
24-06-2018, 14:41
Коментарів 0 Переглядів 3 251


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.