RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

9 квітня, понеділок
Світла седмиця (Світлий тиждень)
Мучениці Матрони Солунської
Мучеників Мануїла і Феодосія
Преподобного Іоана, прозорливого, Єгипетського



Світла седмиця (Світлий тиждень)

9 квітня - Світлий понеділок

З апостольських часів свято християнської Пасхи продовжується сім днів, тобто весь тиждень, від власне Великодня до Неділі Фоми, або Антипасхи. Цей тиждень називається “Світла Пасхальна Седмиця”. Кожен день тижня теж називається світлим – Світлий Понеділок, Світлий вівторок і т. Д., А останній день – Світла Субота.

У Великодню Седмицю в храмах щодня відбуваються богослужіння по великоднього чину. Ранкові та вечірні молитви замінюються співом Пасхальних годин.
Весь тиждень, після Літургії, відбуваються хресні ходи біля церкви, в яких, носиться хрест Христовий. У продовження всієї седмиці покладається глумливою дзвін у всі дзвони.

Після кожної Божественної літургії здійснюється святковий хресний хід, що символізує хід жінок-мироносиць (жон-мироносиць) до гробу Христа. На Хресній ході моляться йдуть із запаленими свічками.

Вісім днів святкування Христового Воскресіння є як би одним днем, що належить вічності, де "часу вже не буде" (Одкр. 10, 6).
На Світлій седмиці скасовується піст в середу і п’ятницю, земні поклони.

Царські врата в іконостасі (відокремлюють вівтар від основного простору храму) залишаються в продовженні седмиці відкритими в знак того, що в ці дні перед віруючими якби відкривається невидимий, духовний, Небесний світ. Відкриті Царські Врата – образ Гробу Господнього, від якого Ангел відвалив камінь. У всю Світлу седмицю вони не закриваються навіть під час причащання священнослужителів, і тільки в суботу перед 9-ю годиною вони закриються.
На Світлій седмиці немає вінчань і заупокійних молитов. Відспівування покійних здійснюються, але і вони більш ніж наполовину складаються з піснеспівів Великодня.

Світлий понеділок.
Згідно з біблійним переказом, у перший день після воскресіння Ісус явився своїм учням і протягом 40 днів розповідав їм про Царство Небесне, після чого вознісся небо. Світлий понеділок – християнське свято на згадку про перший день після воскресіння Христа. Згідно з Біблією, Христос воскрес, незнанням з’явився двом своїм учням, розділив з ними шлях у село Еммаус, неподалік від Єрусалиму, і вечерю. "І Він увійшов, щоб із ними. І коли сів Він із ними, то взяв хліб, поблагословив, поламав і дав їм. Тоді відкрилися в них очі, і пізнали Його. Але Він став для них невидимий. І вони сказали один одному: Чи не палало нам серце обом, коли нас по дорозі, і коли виясняв нам Писання? І, вставши в ту ж годину, вернулися в Єрусалим і знайшли разом одинадцять Апостолів і тих, що з ними, які говорили, що Господь дійсно воскрес і явився Симонові. І вони розповіли, що сталось на дорозі, і як пізнали Його в ламанні хліба. Коли вони говорили оце, Сам Ісус став посеред них і сказав їм: Мир вам. "(Лк., 113-е зач., 24: 12-35)
Вечірню в перший день Пасхи настоятель здійснює, одягнувши в усі священні одягу. Після вечірнього входу з Євангелієм, читається Євангеліє про явлення Воскреслого Ісуса Христа апостолам увечері в перший день Свого воскресіння з мертвих (Ів. 29 гл. 19-25). Євангеліє читає настоятель, повернувшись обличчям до народу.

Свята мучениця Матрона Солунська

9 квітня - Світлий понеділок

Свята мучениця Матрона Солунська постраждала в III або IV столітті. Вона була рабинею юдейки Павтіли, дружини одного з солунських воєначальників. Павтіла примушувала свою рабиню до відступництва та навернення в іудейство, але свята Матрона, з юних років пізнала віру Христову, ще твердіше вірувала в Христа і таємно від злісної господині ходила до церкви.

Одного разу Павтіла, дізнавшись, що блаженна Матрона була в церкві, з гнівом запитала: "Чому ти не пішла в нашу синагогу, а ходила до церкви християнської?" Свята Матрона сміливо відповіла: "Тому що в християнській церкві присутній Бог, а від синагоги іудейської Він відступив". Павтіла прийшла в лють і без пощади била святу Матрону, а потім, зв'язавши, замкнула її в темній комірчині. Вранці Павтіла виявила, що свята Матрона невідомою Силою звільнена від уз. У гніві Павтіла побила мученицю майже до смерті, потім ще міцніше зв'язала її і уклала в тій же комірчині, запечатавши двері, щоб страждальниці ніхто не зміг допомогти. Протягом чотирьох днів свята мучениця перебувала без води і їжі, а коли Павтіла відкрила двері, знову побачила святу Матрону звільнену від уз і що стоїть на молитві. У страшній люті Павтіла стала бити святу мученицю товстими палицями і, коли свята вже ледве дихала, жорстока юдейка закрила її в тому ж приміщенні, де мучениця Матрона і віддала дух свій Богові.

Тіло святої мучениці за розпорядженням Павтіли було скинуто з міської стіни. Християни підняли багатостраждальне тіло святої мучениці Матрони і з честю поховали. Згодом Олександр, єпископ Солунський, побудував церкву в ім'я святої мучениці Матрони, в якій знаходилися її святі мощі, що прославилися чудесами.

Мучительку Павтілу незабаром посягнув суд Божий. На тому місці, де було скинуто з високої стіни тіло святої Матрони, вона сама оступилась, впала і розбилася, отримавши заслужену відплату.

Святі мученики Мануїл і Феодосій
Святі мученики Мануїл і Феодосій постраждали за віру в Христа в 304 році в Сірмії. Бачачи, як язичники щодня віддавали на смерть християн, вони увірували в Христа і вирішили постраждати за свою віру. Перед правителем вони сміливо сповідали себе християнами. Правитель і ті, що оточували його здивувалися їх мужності. За наказом правителя святих Мануїла і Феодосія вкинули до темницю і веліли варті строго охороняти їх. Через кілька днів правитель наказав привести з в'язниці святих і став їх переконувати відректися від Христа і принести жертву ідолам. Однак святі мученики були тверді у сповіданні. Тоді правитель наказав підвісити святих Мануїла і Феодосія на дереві і стругати їх тіла гострими залізними гаками, після чого мучеників поклали на відточені тризубці і, нарешті, обезголовили.

Преподобний Іоанн, прозорливий Єгипетський

9 квітня - Світлий понеділок

Преподобний Іоанн Прозорливий Єгипетський народився на початку IV століття, жив у місті Лікополі (Середній Єгипет) і був теслею. У віці двадцяти п'яти років він пішов у монастир, де прийняв чернечий постриг. Протягом п'ятнадцяти років преподобний Іоанн трудився в різних обителях, потім, бажаючи повного усамітнення, віддалився в Фіваїду на Вовчу гору. У самоті святий Іоанн провів п'ятдесят років, ніколи не залишаючи місця своїх подвигів. З людьми, що приходили до нього він розмовляв через невелике віконце, через яке приймав і принесену йому скромну їжу. Преподобний Іоанн вже після тридцятирічного перебування в затворі сподобився від Бога благодатного дару прозорливості. Так, імператору Феодосію Великому (379-395) він передбачив перемогу над його супротивниками, Максимом та Євгенієм, і переможну війну проти галлів. Багатьом тим, що відвідувала його, він передбачав події їх життя і давав настанови. Святий подвижник роздавав, хворим, які приходили освячений єлей, помазуючись яким, вони зцілювалися від різних недуг. Преподобний Іоанн передбачив іноку Палладію, описувачу його житія, що він буде єпископом. Передбачення прозорливця виповнилося, і Палладій був поставлений єпископом в Віфінії (Мала Азія).
Преподобний Іоанн у своїх настановах заповідав перш за все мати смирення: "Наслідуйте в міру сил ваших доброчесне життя святих отців і, якщо виконаєте все, то на себе не надійтесь і собою не хваліться. Є багато таких людей, які, досягнувши досконалості в чеснотах і возгордившись , впав з висоти в прірву. - Ретельно спостерігайте: чи старанні ваші молитви? Чи не порушена чистота серця вашого? Чи не зайнятий розум ваш сторонніми думками під час молитви? Спостерігайте, чи всією душею своєю ви відвернулись від світу? Чи не ходите спостерігати за чужими чеснотами, марнославствуючи в той же час своїми власними чеснотами? Чи піклуєтеся про те, щоб представити собою добрий приклад іншим людям? Дивіться, не вважає себе праведними, не загордиться яким не будь своїм добрим ділом. Дивіться, щоб під час молитви вам не приходили в голову думки про речі мирські, тому що немає нічого більш безрозсудного, як устами розмовляти з Богом, думкою ж бути далеко від Нього. Це часто трапляється з тими, які не стільки відрікаються від світу, скільки піклуються про те, щоб догодити світу. Людина, що думає про багато речей, віддається піклуванням про мирське і тління, але, віддаючись піклуванню про мирське, людина не може вже духовними своїми очима бачити Бога. Людині, яка завжди думає про Бога, повинні бути чужі думки про все суєтне. Тій же людині, яка досягла деякого пізнання Бога (повного пізнання Бога ніхто не може досягти), відкриваються таємниці Божі, і вона бачить майбутнє як сьогодення і, подібно святим, творить чудеса і отримує за своєю молитвою все, що тільки попросить від Бога ...
Любіть безмовність, чада, перебуваючи завжди в Богомисленні і благаючи завжди Бога про те, щоб Він дарував вам розум чистий, вільний від гріховних помислів. Гідний похвали, звичайно, і той подвижник, який, живучи в світі, вправляється в чеснотах, приймаючи подорожніх, або подаючи милостиню, або допомагаючи в трудах іншим, або перебуваючи постійно без гніву. Така людина гідна похвали, тому що перебуває в чесноті, виконує заповіді Господні, не залишаючи і земних справ. Але краще того й гідний більшої похвали буде той, хто, перебуваючи постійно в Богомисленні, від речового сходить до нематеріального, надаючи речове піклуванню і турботі інших, сам же прагнучи до Небесного, постійно стоячи перед Богом, відмовившись від усього мирського і вже не прив'язуючись знову до світу турботами про земне. Така людина близька до Бога, Якого вона прославляє невпинно в молитвах і псалмоспівах ".
Цими та подібними спасенними настановами, повчальними розповідями і прикладом равноангельского життя преподобний приніс багато духовної користі людям.
Преподобний Іоанн Єгипетський дожив до глибокої старості і відійшов до Господа в 395 році, у віці дев'яноста років.
9-04-2018, 09:12
Коментарів 0 Переглядів 2 200

Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!