RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Як правильно розписувати писанки: у Чернівцях пройшов майстер-клас

Як треба писати писанку, а чого категорично не можна робити під час розпису, розповів майстер народного мистецтва, Василь Беженар. Сьогодні він у Чернівцях провів майстер-клас, у якому змогли взяти участь усі охочі.

"Писанка – це наш, традиційний витвір мистецтва. У ній закладено багато таємної інформації. Тому нам потрібно писанку берегти і відтворювати цю традицію", - розповідає майстер.

Писанку писали, традиційно, у страсний тиждень. У великий четвер дівчата та жінки, вдягаючи нове та чисте вбрання бралися за розпис писанок.

Як наголосив Василь, вік дівчат, які писали писанки не мав значення. Головне, аби дівчинка могла тримати добре яйце в руках, аби останнє не впало та не розбилося.

Спочатку потрібно сісти за стіл так, аби було зручно писати. Лікті мають торкатися столу, щоб при роботі над писанкою руки швидко не стомлювались і писанку було зручно тримати. Яйце тримаємо усіма п’ятьма пальцями, аби не впустити та не розбити його і не стискаємо його.

Для того, щоб писати писанку знадобиться яйце, звичайний олівець, бджолиний чистий віск, писачок (спеціальний інструмент, яким розписується яйце), свічка та анілінові фарби.

Як правильно розписувати писанки: у Чернівцях пройшов майстер-клас


Важливо, аби яйце було білим, чистим і обов’язково сирим. Якщо яйце буде вареним, фарба не буде триматися на ньому.

Для того, щоб яйце гарно розписалося, щоб воно було яскравим, потрібно спочатку сире яйце омити теплою водою. Або ж витерти його, легенько, серветкою з оцтом та дати йому висохнути.

У лівій руці тримаємо яйце, у правій – олівець. Спочатку потрібно за допомогою олівця поділити яйце на частини. Для цього спочатку ставимо олівцем крапки зверху та знизу яйця та з’єднуємо крапки прямими лініями. Таким чином у нас виходять дві рівні частини. Яйце ділимо спочатку вертикально, потім – горизонтально. За допомогою цього поділу буде легше наносити орнамент.

"Ми пишемо не олівцем, а яйцем. Тобто олівець тримаємо на місці і прокручуємо лише яйце. Таким чином у нас починають вимальовуватися лінії", - пояснює майстер.

Щоб лінії не вийшли хвилястими, потрібно підтримувати яйце мізинцем та крутити саме яйце, а не олівець. Важливо запам’ятати, що виводимо лінії та інші візерунки від себе.

Як правильно розписувати писанки: у Чернівцях пройшов майстер-клас


Наступним етапом є орнамент. Після того, як зроблено розпис потрібно заповнити виведені лінії воском та занурити яйце у першу фарбу. Слід пам’ятати послідовність кольорів, які чергуються від світлого до темного. Тобто першим білим кольором є тло яйця, другим – жовтий. Далі йде червоний та синій, або чорний. Після кожного занурення у фарбу потрібно наносити певний орнамент, аби в кінцевому результаті писанка вийшла багатою на візерунок та колір.

Як правильно розписувати писанки: у Чернівцях пройшов майстер-клас


Після того, як візерунок вже зроблений олівцем можна заповнювати його воском. Для цього потрібно у писачок набрати воску та розтопити його.

"Щоб легше було набрати віск, потрібно спочатку писачок нагріти. Тобто потримати над свічкою декілька секунд. Важливо не забувати про те, що ми виводимо малюнок від себе, аби віск випадково не капнув на шкіру", - каже Василь Беженар.

Перед тим, як виводити орнамент потрібно писачок потримати над свічкою, аби віск був розтоплений і ним можна було писати. Важливо запам’ятати, що нагрівати потрібно ту частину писачка, яка є ширшою, щоб він не забився.

Після того, як орнамент виведено воском можна занурити яйце у фарбу і залишити його на декілька хвилин, аби фарба краще увібралася.

"Коли ми розводимо фарбу з водою, важливо аби вода була кімнатної температури. Якщо вона буде холодною, то фарба не зафарбує добре яйце. Коли виймаєте яйце з фарби не треба його витирати. Достатньо загорнути його у серветку, щоб вона увібрала вологу. Потім потрібно яйце залишити на декілька хвилин, щоб воно висохло. Інакше віск не буде триматися", – наголошує Василь.

Після того, як усі орнаменти зроблені та яйце занурилося в усі кольори, потрібно зняти віск. Для цього треба тримати яйце над свічкою до 5 секунд. Після чого серветкою витирається.

Для того, аби писанка робота над писанкою була завершена, потрібно на чисту серветку додати кілька краплин олії та витерти нею яйце. завдяки олії яйце стане блищати а кольори будуть більш насиченішими.

Як правильно розписувати писанки: у Чернівцях пройшов майстер-клас

Як правильно розписувати писанки: у Чернівцях пройшов майстер-клас


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
2-04-2018, 19:58
Коментарів 0 Переглядів 5 909

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.