RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Метр за метром обійшла усе місто»: вийшла фото-книга, присвячена Чернівцям


Антоніна Вишневська, за фахом юрист, та справжнього задоволення їй приносить фотографія. Захоплення фотографією спонукало до того, аби вона видала книгу, яку присвятила Чернівцям і назвала її "Чернівці в деталях". Про те, як усе відбувалося розповіла сама авторка книги.

"Захоплення фотографією почалося ще у 7 класі, коли батьки подарували мені перший фотоапарат. Я ходила з фотоапаратом до школи, фотографувала своїх однокласників", - розповідає Антоніна

Все почалося у 2008 році. Тоді була страшна повінь у місті, зокрема на Калинівському ринку і Антоніна стала фотографувати наслідки повені. Тоді вона почала фотографувати саме місто. Це були події якісь, репортажні зйомки. Але, якщо репортажні зйомки були потрібні для роботи, то фото міста Антоніна робила для себе, у своє задоволення.

Через декретну відпустку Антоніна взяла тайм-аут на кілька років, оскільки через поповнення родини не могла приділяти час фотозйомці. Але вже у 2014 році вона знову взялася за фотографію. І вже кожного дня знаходила час для того зробити декілька знімків свого міста.

"Раніше я фотографувала людей, природу. Це було своєрідною розвагою. Потім я захопилася макрозйомкою. Я фотографувала метеликів, різних жучків, цікаві дрібні деталі. Іноді потрапляла в об’єктив і наша архітектура, окремі деталі будинків", - розповідає фотографиня.

На запитання, чому Ви все ж продовжила займатися фотографуванням після тривалої перерви, Антоніна каже, що не може без фотоапарату.

"Сталося так, що я загубила свій фотоапарат. Я рік була без нього і я усвідомила, що все ж таки без фотоапарата жити не можу. Тоді, влітку 2014 року чоловік мені сказав, що, певно, потрібно повертатися до того, що мені так подобалося. От саме тоді він купив мені фотоапарат і сказав, щоб я займалася зйомкою далі", - каже вона.

І вже починаючи з 2014 року Антоніна кожного дня фотографувала місто – вулиці, будівлі, підїзди, вітражі тощо. А починала вона фотографувати місто спочатку "зверху вниз", тобто з дахів будівель. Але, зрозумівши, що більше немає такої будівлі, на яку б вона могла піднятися та зробити світлину, Антоніна "спустилася на землю" та почала фотографувати місто зсередини.

"У мене була мрія написати та видати книгу ще коли мені було 15 років. І от ця мрія здійснилася. Але, попри це, за час фотозйомок у мене зібралася достатня кількість фотографій і виникло бажання поділитися ними з людьми. Я створила акант у соцмережі, де виставляла свої роботи. Чим більше я виставляла фотографій, тим більше було коментарів та запитань де це місце, яку історію має та чи та споруда. І я подумала. Що варто було б видати книгу, де були б представлені фотографії будівель або пам’ятників та подано до них історію", - розповідає Антоніна.

-Інформацію вона шукала в бібліотеках, зокрема у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка та Науковій бібліотеці ЧНУ. Фотографиня робила фотографію певної споруди, а потім вже цікавилася її історією, ходила в бібліотеку і розповідала працівницям що мені потрібно. Тоді вона разом з працівниками бібліотеки шукали книги, де можна було знайти інформацію.

"Рік безсонних ночей пішов на обробку фотографій, систематизації матеріалів. а ще один рік пошуком спонсорів.

Усе, що Антоніна втілила у своїй книзі – це все її власні ідї та дослідження. Щоб знайти якісь цікаві місця вона ходила по місту та фотографувала. Щоб не забути де вже була, а де ні, я ділила місто, умовно, на квадрати. За таким принципом, метр за метром Антоніна обійшла все місто. Хоча були випадки, коли деякі знайомі підказували, що можна в певному місці знайти щось цікаве. Так, наприклад, вона дізналася, що у Садгорі є літак, або що у Чернівцях десь зберігається локомотив. І як тільки вона дізнавалася про такі речі зразу ж починала шукати – і знаходила.

"Я хотіла, щоб читачі не тільки прочитали про цікаві місця і Чернівцях, але й змогли побачити їх. Є досить багато книг про наше місто, але деякі – суто історичні, інші – розповідають лише про архітектуру. А мені хотілося систематизувати це все в одну єдину книгу. Вона буде цікавою як для жителів міста, так і для туристів, яким вона стане у пригоді", - розповідає Антоніна

Книга видана в рамках міської програми підтримки книговидання імені Антона Кохановського. Також до фінансової допомоги долучилися Йозеф Зісельс та директору дитячого футбольного клубу "Спарта".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
29-03-2018, 16:09
Коментарів 0 Переглядів 2 295

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.