RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

«За сходження схуднув на 10 кілограмів», -альпініст із Чернівців розповів, як підкорив найвищу вершину Південної Америки


Альпініст із Чернівців підкорив найвищу вершину Південної Америки висотою майже сім кілометрів.

Олександр Коваль здійснив сходження на найвищу вершину гірської системи Анди в Південній Америці – гору Аконкагуа висотою 6960 метрів. Сходження Олександра Коваля відбувалося за стандартним маршрутом по північно-західній стіні. Альпініст підкорив цю вершину 24 січня.
Олександр більше 20 років тому переїхав до Чернівців із Луцька. Там почав займатися спортивним туризмом, спортивним орієнтуванням, гірським орієнтування, водним спортом.

Внизу – плюс 26, а на вершині – мінус 30
– Мені подобалися всі екстремальні види спорту. У 2001 році вперше побував на Кавказі, пройшов свій перший гірський похід другої категорії складності. Мені це сподобалося, і в 2002 році я вперше піднявся на Ельбрус (найвища вершина Кавказького хребта, - авт). Потім було багато маловідомих вершин в Тибеті. Старався кожен рік ходити у такі треки, – розповідає Олександр.

Серйозніше Олександр повернувся в альпінізм у 2012 році. Тоді він здійснив сходження на Кіліманджаро (найвища вершина Африки, - авт.), піднявся на Казбек (вершина на Кавказі, - авт.) вдруге підкорив вершину Ельбрус.

– Я вирішив піти програмою "семи вершин". Для цього взяв Ельбрус, який вважається найвищою точкою Європи. Французи вважають, що це Монблан, тож довелося підкорити і цю вершину, щоби вже точно, – жартує альпініст. – Минулого року піднявся на найкрасивішу гору – Маттерхорн, яка знаходиться в Альпах на кордоні Швейцарії та Італії. Цього року подолана вершина Аконкагуа, – ділиться здобутками Олександр.

Щоб здійснити цьогорічне сходження на найвищу точку в світі за межами Азії Олександру знадобилося 5 тисяч доларів.
До Аргентини діставався із трьома пересадками літаком.

– Для кожної вершини є свій сезон, коли краще підніматися. Я поїхав у січні на Аконкагуа, бо екваторіальні вершини краще брати тоді, коли там літо. Хоча в горах літо – відносне поняття, адже внизу була температура 26 градусів тепла, а на вершині 30 градусів морозу. Починаєш сходження у шортах, а до вершини ти надягаєш на себе ще три шари одягу.

Провідників на Аконкагуа немає
Сходження на цю гору відрізняється від інших тим, що тут для альпіністів немає провідників. Все сходження здійснюється без допомоги сторонніх.
– Є дві "чесних" гори – Аконкагуа та Деналі (у США). Тут альпініст все спорядження носить на собі. Це територія США, і там немає такого, що хтось за тебе все зробить. Це повністю автономне сходження. Тож довелося нести на собі рюкзак, який важив 40 кілограмів, – розповів Олександр.

Олександр також зізнається, що сходження було складним і морально.

– Цього року було більше снігу, ніж зазвичай. А ще моральна складова подіяла – ми приїхали 14 січня, і на той момент на цій вершині були дві смерті. Переживання і страх перед сходженням є завжди. Альпіністи щоразу йдуть на свідомий ризик. Гори – це хвороба, яка не лікується, – жартує альпініст.
Все сходження на Аконкагуа тривало 10 днів. Сам штурм гори – 11 годин.

– Прокинулися о другій ночі, вже о 4-тій почали сходження. Звичайно, перед цим не їли важкої їжі, тож за 10 днів я схуднув на 10 кілограмів.
На самій вершині Олександр був трохи більше 20 хвилин. Традиційно зробили фото із прапором.

В альпініста ще лишився час помилуватися красою гір.

– Я піднявся першим, тож просто приліг і дивився, чекав інших альпіністів. Ці відчуття не передати. Ти розумієш, що зробив це, і тебе переповнюють емоції.

"Планую підкорити Еверест"
Наступне сходження Олександр планує у травні. Це буде найвище точка Північної Америки Деналі (на Алясці, США).

– Хочу взяти сім найвищих вершин континентів. Звичайно, планую сходження на Еверест, але не дозволяють фінансові можливості. Якщо цьогорічне сходження мені коштувало 5 тисяч доларів, які я сам взяв зі свого сімейного бюджету, то Еверест коштуватиме тисяч 40. Тут без допомоги влади чи спонсорів не обійтися. Прикро, що у нас вкладають тільки у футбол, хоч наша команда не здатна перемогти і слабеньких суперників. В альпінізм ніхто не вкладає гроші, – говорить спортсмен.

Для того, щоби бути у формі і мати можливість підніматися на "семитисячники", Олександр двічі-тричі на рік має підкорити легші гори, аби легені були готові до сходження. Окрім цього, щотижня в нього тренування.

– Біг – це основне. Через день я займаюся у залі. Можу перелаштувати бігову доріжку і півтори години просто піднімаюся вгору. Іноді ще й вдягаю на себе рюкзак, який важить 30 кілограмів. Це дуже важко, але без такої підготовки гора вас на себе не пустить, – каже Олександр.


Довідка
Аконкагуа – найвища вершина в Андах, розташована на території Аргентини за 15 км від кордону з Чилі. Її висота 6960,8 м над рівнем моря. Це найвища вершина у світі за межами Азії, а також найвища вершина Західної та Південної півкуль.
Перше сходження на вершину було здійснено 14 січня 1897 року Маттіасом Цурбриггеном, який
Редактор: diana_vataman
9-03-2018, 19:05
Коментарів 0 Переглядів 2 509


Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
Всі за мир, а хто ж за війну? Блог Ярослава Волощука
Все більше і більше розмов із різних джерел та найрізноманітніших медіа-платформ ми чуємо заклики чи пропозиції про потенційне призупинення війни.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.