RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У пам'ять про професора Тараса Кияка. Слова на прощання

Він був науковою величиною, котрий здобув визнання та симпатію не лише серед германістів Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича наприкінці 1980-х-на початку 90-х років минулого сторіччя. Народжений 23 березня 1944 року у містечку Винники біля Львова, він як син греко-католицького священика разом зі своїми братами та сестрою дізнався про те, що значило за Радянського Союзу належати до родичів "ворога народу", адже його батько від підпільну боротьбу проти "нових визволителів зі Сходу".

Сороковини професора Тараса Кияка: Слова на прощання Сергія Осачука


Після успішного вивчення німецької філології у ЧНУ ім. Ю. Федьковича він пов’язав своє життя та діяльність із цим університетом, з 1965 по 1994 роки у якості доцента, професора та завідувача кафедри. Він також був політичним першовідкривачем демократичного та прозахідного руху для України. Із початком політичних змін на початку 90-х років Тарас Кияк відіграв ключову роль у відкритті радянської Буковини для Заходу, а також у відродженні та новому відкритті багатої української культури й історії.

Завдяки його особистим контактам було втілено у життя чимало суспільних, політичних і культурних ініціатив – від реставрації греко-католицької церкви до заснування Центру Буковинознавства у Чернівецькому національному університеті як партнерської інституції Аугсбурзького Буковина-Інституту, від догляду за могилами військових (часів Першої Світової війни), але і також до заснування соціальної установи "Volkshilfe" або ж Чернівецького Музею буковинської діаспори.

Блискучий оратор, який багатьма мовами, перш за все німецькою, вів свої незабутні виступи та лекції у Чернівцях, в Аугсбурзі чи у Відні, вибудовуючи ними такі важливі мости зі Сходу на Захід, він не міг уникнути української політики. У 1994 році його було обрано до парламенту України. З того часу він переважно перебував у столиці, займався двосторонніми зв’язками між Україною та Німеччиною. Важливим був також і його внесок у розробку Конституції України 1996 року, де у 10-й статті назавжди увіковічнено його почерк.

Сороковини професора Тараса Кияка: Слова на прощання Сергія Осачука


Провідні зусилля у Чернівцях не лише у співпраці з Буковина-Інститутом міста Аугсбург від початку належали професору, доктору наук Тарасу Кияку (на світлині зліва. Справа – перший голова цього інституту професор Йоханнес Хампель), але також він був й ініціатором у заснуванні першого німецького товариства у Чернівецькій області. Перший голова заснованого тоді німецько-австрійського культурного товариства, Франц Келлер, крайній зліва на світлині, пізніше присвоїв професорам Хампелю та Кияку почесне членство. Також на цьому фото 1993 року під час зустрічі у Чернівецькому національному університеті присутній тодішній виконавчий директор Аугсбурзького інституту доктор Оттфрід Коціан. Фото: Karin Ruff

Сороковини професора Тараса Кияка: Слова на прощання Сергія Осачука


Професор, доктор Тарас Кияк одного теплого вересневого дня 2017 року в якості гостя у залі для урочистостей у Німецькому Народному Домі у Чернівцях. Від часу його київського періоду життя це був перший і єдиний візит до товариства, біля витоків якого він перебував. Тоді професор Кияк згадував про те, з якими величезними зусиллями було тоді засноване перше німецьке товариство у Німецькому Народному Домі. Члени товариства вперше дізналися про ці факти, адже більшість із людей, долучилися до нього вже після заснування.

Сороковини професора Тараса Кияка: Слова на прощання Сергія Осачука


Професор, доктор наук Тарас Кияк, ініціатор і співзасновник (разом із професором Олегом Панчуком) Чернівецького Буковина-Інституту у якості спікера у рамках німецько-українського тижня у 2001 році в Українському Вільному університеті у Мюнхені, організованому спільно з Буковина-Інститутом міста Аугсбург.

Фото: Luzian Geier

Із сумом ми, чернівчани довідалися тоді про те, що після своєї парламентської діяльності професор Кияк працюватиме у Київському національному університеті ім. Т. Шевченка та не повернеться до Чернівців. Із того часу він повністю занурився у науку та викладання, розгорнув активну діяльність Української спілки германістів, завідував кафедрою перекладознавства Київського національного університету ім. Т. Шевченка та жив між двома містами - по роботі у Києві та в особистих справах у Чернівцях. За свою гідну працю отримав державну відзнаку (2012 рік) та почесну відзнаку Буковини (у серпні 2017 року за сприяння у партнерстві Буковини та Швабії).

Для мого покоління, котре студентами пережило яскравий та багатообіцяючий перехід від Радянської системи до незалежної України на початку 90-х років роль професора Кияка має надзвичайно велике значення. Він був нашим провідником, натхненником і вчителем. Під час нашої останньої розмови наприкінці серпня 2017 року на вулиці Головній у Чернівцях розповідав професор Кияк, сповнений гордістю, про своїх дітей, доньку Лесю, котра, як і її батько, є філологом, старшого сина Андрія, успішного фінансиста й особливо радів здобуткам молодшого сина Максима, чиї доробки як дослідника-політолога отримали міжнародне визнання. Професор Кияк був щасливим сім’янином.

Внаслідок тривалої хвороби 18 січня 2018 року професор, доктор Тарас Кияк у київській лікарні у віці 73 років пішов від нас. Із величезною скорботою з боку чернівчан він був похований на міському кладовищі. Величезна втрата для Чернівців і, особливо, для української германістики.

Спочивай із миром, мій Вчителю!

Доктор наук Сергій Осачук, Чернівці

("Augsburg", лютий 2018 р. Переклав з німецької Максим Кияк)

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
4-03-2018, 13:20
Коментарів 0 Переглядів 1 747

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.