RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях безкоштовно показують фільми про права людей

Побачити реальні історії, на основі яких розповідається про права людей, мають змогу всі охочі буковинці. В рамках засідання клубу Docudays Ua у приміщенні Чернівецької універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка щомісяця відбуваються перегляди документальних кінострічок. Зокрема 21 лютого 2017 року відбувся перегляд документального фільму "Рожеві сарі".

Події відбуваються у Північній Індії. Головна героїня фільму Сампат Пал. Її молодою дівчиною віддали заміж у родину, де її часто били. Попри все це вона не зневірилась, жінка покинула чоловіка, зрештою навіть стала борцем проти поневолення жінок у штаті Уттар-Прадеш. Фільм режисера з Британії Кім Лонжинотто розповідає про жіночий рух в Індії, до якого увійшли жінки, які вирішили боротися за свої права.

"Мета цього заходу вкотре звернути увагу буковинців на проблему домашнього насильства. Навчити і закликати тих, кому довелося страждати і терпіти знущання, не мовчати, – розповіла завідувач відділу Чернівецької універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка Галина Добровольська. – Для того, щоб буковинці дізнавались, як діяти у таких випадках та куди варто звертатись, ми запрошуємо фахівців системи безоплатної правової допомоги, представників поліції, громадських організацій і не лише".

"Цікавий фільм, я, дійсно, вражена. Досить часто жертви насильства замовчують проблему, бояться суспільної думки. Через це залишаються наодинці зі своєю проблемою, хоча мають можливість отримати і захист, і підтримку, - зауважила заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жана Патєхіна. - 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України "Про запобігання та протидію домашньому насильству", тож відтепер скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава, мають змогу також жертви насильства. Завдяки таким заходам, які проводяться у бібліотеці імені Михайла Івасюка, завдяки загальнонаціональному правопросвітницьку проекту "Я маю право", буковинці більше дізнаються про свої права і навчаються їх відстоювати".

"Якщо вам довелося стати жертвою насильства або ви знаєте про такі випадки, ви можете звертатись до працівників поліції. На жаль, досить часто, коли ми приїжджаємо, постраждалі відмовляються писати заяву, а без цього ми не маємо права проводити ніяких дій, - зауважила інспектор роти №2 батальйону Управління патрульної поліції в Чернівецькій області Анна Харена. – Чомусь більшість вважає, що насилля може стосуватись лише жінок та дітей, але до нас по допомогу звертаються і чоловіки. 2-3 відсотки викликів саме від них, вони скаржаться, що жінка здійснює насилля, наприклад, якщо жінка майстер спорту".

Від питань домашнього насильства до питань перевищення службових повноважень тих, хто мав би ставати на захист буковинців.

"Стосовно фіксації регіональним представництвом Омбудсмана випадків щодо здійснення працівниками поліції дій, які пов'язані з проявами насилля, то, звичайно, у ході поточної роботи виявляються особи, які стверджують про надмірне застосування поліцейськими фізичної сили та перевищення службових повноважень, - розповів Уповноважений Верховної Ради України з прав людини в Чернівецькій області Леонід Ілюк. - Є випадки, коли спільно з адвокатами системи безоплатної вторинної правової допомоги допомагаємо потерпілим оформити звернення до прокуратури, що призводить до внесення в Єдиний реєстр досудових розслідувань відомостей щодо можливих кримінальних правопорушень з боку працівників поліції. Є випадки притягнення поліцейських до дисциплінарної відповідальності".

До заходу долучились також студенти, представники юридичної клініки юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, фахівець управління юстиції і не лише. Насамкінець,було проанонсовано нову правопросвітницьку акцію, всі присутні отримали інформаційні буклети.

Контактна інформація. Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103

(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
24-02-2018, 11:42
Коментарів 0 Переглядів 1 072

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.