Етнограф розповів, як на Буковині у давнину готувались до Святвечора

Новини Чернівців / топ новини / Життя
3 506
0
Етнограф розповів, як на Буковині у давнину готувались до Святвечора

На Буковині до різдвяних свят починали готуватися ще від Введення або Миколая. Довгими зимовими вечорами старші розучували з молодими та дітьми колядки.

В одному селі могло бути до 30 кутів, і одна колядка могла звучати у декількох варіантах. Колядники збиралися в гурти, обговорювали, як одягатимуться, чи робитимуть вертеп. Усе це зберігалося в таємниці від інших. До Різдва буковинці завжди намагалися зробити щось нове до господи, придбати обновки для себе та дітей.

Випікали три види хліба

– У приготуваннях до цього великого свята брала участь уся сім’я – від найстаршого до найменшого, – розповів директор учбово-методичного центру культури Буковини, етнограф Микола ШКРІБЛЯК. – До Різдва готували господарство: білили хати, чистили стайні та стодоли. Перед тим, як місити тісто, жінка переодягалася у чистий одяг, молилася. Дякувала Богові та прохала, щоб гарно спеклися хліб і калачі на добрий спожиток. До хати в цей час намагалися не пускати нікого чужого. Колись на Буковині випікали три види хліба: чорний, білий і жовтий. Ця традиція збереглася ще з язичницьких часів. Чорний хліб символізував землю-годувальницю, жовтий – сонце, а білий пекли на догоду богам.

Головною стравою на Святій вечері була кутя. Вона складалася з обпиханої у ступі пшениці, маку та меду.

"Це вже потім жінки почали фантазувати і додавати, хто що хоче, – каже пан Микола. – На столі мало бути 12 пісних страв. Це сакральна цифра. Вона символізувала і 12 апостолів, і 12 місяців року. Якщо подивитися на набір продуктів, які входили до страв, то це все те, що виросло на городі, в полі, в саду, в лісі. Тобто все, що Бог дарує людині, аби вона могла вижити".

Розсівали по обійстю мак

На Святий вечір за столом збиралася вся родина. Ні хлопці, ні дівчата не йшли на гулянки чи побачення. Шостого січня навіть діти дотримувалися суворого посту. До вечері не можна було нічого їсти та пити.

– Старші дівчатка допомагали матері готувати їсти, а хлопчики обходили худобу, – говорить етнограф. – Кожен порядний господар колись тримав коня, корову, овець, свиню, пасіку. Вважалося, що на Святий вечір худобина розмовляє і може навіть поскаржитися Богові на погане ставлення до неї. У деяких гірських селах із трисвічником обходили все обійстя та розсівали освячений мак, закликаючи на вечерю злих духів. При цьому примовляли: "Тоді доступишся до нашого столу і Святої вечері, коли повизбируєш цей мак". На покуті ставили дідух, сплетений із колосків пшениці або різних зернових культур. Ця традиція збереглася з дохристиянських часів і символізувала зв’язок із предками. Дідух зазвичай робили на трьох ніжках, що означало світ померлих, світ сучасний і рай. У деяких буковинських селах побутувала традиція підвішувати до стелі солом’яних павучків, що символізували будову світу. Перед вечерею всі молилися навколішки. Найстарший член родини брав ложку куті та підкидав її до стелі, щоб наступного року гарно вродило збіжжя. Газдиня накладала в мисочки кожної страви, а діти несли їх за поману померлих родичів старим самотнім людям, бідним, сусідам. Тільки після цього родина сідала вечеряти.

Народні традиції Святої вечері

*Цього вечора не можна було сваритися, кричати, щось позичати.

*Як пройде Святий вечір, таким буде для родини весь рік.

*Перед вечерею у хаті мала бути помита підлога.

*Усі одягали святковий одяг.

*Господар заносив до хати сіно і клав його на стіл, зверху стелили білу скатертину. По кутках ставили чотири зубки часнику, який символізував здоров’я і захист від нечистої сили.

*Першими на стіл ставили кутю, хліб, калачі, сіль, свічку-трійцю. Потім розкладали інші страви.

*Ложок ставили на одну більше, ніж членів родини, щоб стало більше ще на одну душу. Подекуди ця ложка призначалася для духів померлих, які могли завітати на вечерю. Для ангелів на вікно ставили мисочку з кутею.

*Вечерю починали з молитви навколішки, запрошуючи всіх родичів до 12 коліна.

*Усі їли з однієї посудини, що символізувало єдність родини.

*Поки не закінчувалася вечеря, ніхто не вставав із-за столу, бо буде блудником увесь рік.

*Після вечері страви не забирали зі столу, а ложки не мили.

*Усю ніч в хаті мало горіти світло, бо син Божий народився.

*На Святий вечір ходили колядувати діти, а на Різдво – молодь та дорослі.


Що готували колись на Святу вечерю

1. Кутя (пшениця, мед, горіхи, мак).

2. Вареники з картоплею, грибами, капустою.

3. Смажена риба.

4. Пісний борщ з грибами.

5. Голубці з рисом і тушкованою морквою.

6. Салат із буряка та чищеного оселедця.

7. Варена картопля з часником та олією.

8. Пиріжки з грибами, горохом, капустою.

9. Колочена квасоля.

10. Квашена капуста із солоними огірками та цибулею.

11. Пампушки.

12.Узвар.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
22:00
У 4 знаків Зодіаку починається нове життя. Вони відродяться з попелу
21:36
Правила без винятків: 7 речей, які ніколи не варто прати в гарячій воді
21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
17:59
Ця консерва - найкращий продукт для здоров’я людей похилого віку: зміцнить серце та кістки
17:40
Як правильно рахувати зарплату: скільки реально отримуємо на руки та чи вигідніше працювати через ФОП
17:20
Україна очікує на нові постачання F-16 цього року, - Зеленський
17:00
Хотів купити інструмент: на Буковині аферисти видурили у чоловіка 56 тисяч
16:40
В Міненерго звернулись до українців: що варто зробити кожному
16:20
В Коордштабі розповіли, хто для РФ в пріоритеті на обмін і чому не видають "азовців"
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм