RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Робочі руки у Чернівцях – нарозхват

Не так давно кількість безробітних у Чернівцях ще перевищувала кількість вакансій, але за останній рік ситуація змінилася. Дедалі більше підприємства потребують працівників, а знайти їх усе важче. При цьому в деяких сферах зарплати уже наближаються до закордонних.

Десять тисяч і більше

Зарплата для фахівців з деревообробки нині сягає 10 тисяч гривень і вище. Плюс – допомога з житлом, навчання, соціальні бонуси. Так місцеві деревообробні підприємства намагаються забезпечити розвиток виробництва і втримати фахівців від виїзду за кордон.

Оголошення про роботу в вищому училищі №5 м.Чернівці висить навіть поряд із розкладом. Складальникам меблів пропонують 12 тисяч гривень.

– Зараз ми не встигаємо задовольняти всі заявки від роботодавців, – зізнається директор ВПХУ №5 Василь АНДРУСЯК. – Столярів і верстатників забезпечуємо роботою на 100 відсотків. Причому на провідних деревообробних підприємствах області такі фахівці отримують понад 10 тисяч гривень. Уже їм і в Польщу їхати не треба. Нещодавно зустрів нашого випускника, який працював столяром, одночасно здобув вищу освіту, освоїв сучасні верстати і зараз за місяць на виробництві дерев’яних меблів отримує до 25 тисяч грн.

За словами керівника училища, нині склалася цікава ситуація. По суті, дитина після 9 класу за три роки отримує професію, яка дозволяє їй заробляти більше, ніж спеціалісту з вищою освітою. Це при тому, що навчання безкоштовне. До речі, верстатники й живописці, яких готують в училищі, входять до переліку професій загальнодержавного значення. З вересня держава їм гарантує не лише стипендію, а й безкоштовне харчування для малозабезпечених учнів.

Ще під час навчання більшість учнів влаштовується підробляти за фахом.

– Я ще вчуся, але вечорами уже працюю, роблю меблі в столярній майстерні, – каже майбутній столяр-різьбяр, четвертокурсник училища №5 Андрій РУДЬКО. – Також вдома в селі Чагор виготовляю меблі, навчаю цьому чотирьох своїх братів. Дуже задоволений, що обрав цю професію. З таким фахом уже з другого курсу є можливість підробляти під час навчання. Більшість моїх одногрупників уже заробляють і одночасно вдосконалюють професійні навики: займаються різьбленням, роблять меблі з дерева й ДСП, дерев’яні вікна, мольберти… У випускників проблем з роботою немає. Як кваліфікований майстер можна отримувати понад 10 тисяч гривень у місяць. Нас навчають так, що ми можемо працювати не просто робітниками, не просто стояти за верстатом і виконувати лише певні операції чи окремі деталі виготовляти. Ми здатні виготовити меблі чи іншу річ починаючи від креслення і закінчуючи готовим виробом. Тобто цілком реально працювати на себе, створити власну справу.

Шафи в Чернівцях роблять навіть львів’яни

На деревообробних підприємствах кажуть, що фахівців бракує, бо галузь розвивається. У Європі великий попит на вироби з карпатської деревини.

- 99% наших меблів ми експортуємо до Європи, там вони утричі дорожчі, - розповіли у відділі кадрів підприємства "Меблі ТОКАБО". – Це продукція з натуральної деревини, дуба і бука. Виробництво розвивається і розширюється, тому нам потрібні різні фахівці з деревообробки і не тільки: столяри, верстатники, токарі, слюсарі, електрики, інженери-конструктори, механіки тощо. У кваліфікованих працівників зарплата така, що вони вже не мають потреби їхати на заробітки за кордон. Людям забезпечуємо нормальні умови праці, виробництво оснащене сучасним автоматизованим устаткуванням. На Буковині дуже сприятливі умови для розвитку деревообробки, а фахівців цієї галузі замало. Випускникам шкіл варто б це врахувати, не всім же бути економістами й програмістами.

Знаходять працівників на підприємстві "Меблі ТОКАБО" навіть у Львові. Оголошення розміщують у лістотехнічному університеті, а випускникам допомагають орендувати житло в Чернівцях.
Більшість продукції чернівецького підприємства "Авторембуд", а це мольберти, підставки для картин та фото та інші вироби з дерева, також іде на експорт. Тому й вимоги до якості дуже високі. Тож кваліфікованих столярів доводиться всіляко заохочувати, зізнається генеральний директор підприємства Франц ФЕДОРОВИЧ:

– Є великі проблеми з кадрами насамперед через конкуренцію з закордонними роботодавцями. Буває, робітник усього рік пропрацює і збирається до Польщі, бо там зарплати вищі. Але уже п’ятеро наших фахівців пропрацювали в Польщі від шести місяців до року і повернулися. Там робота значно важча, по 12 годин на день і довше, без вихідних, дороге проживання, далеко від сім’ї. А вдома є вдома. Зарплата офіційна, залежить від розряду і трудової участі працівника. Також даємо можливість підвищити кваліфікацію.

Гадаю, все йде до того, щоб навчання у наших училищах і коледжах відбувалося без відриву від виробництва. Діти там навчаються за держзамовленням, тому мають бути і певні замовлення від роботодавців. Треба думати про укладання контракту з працівниками хоча б на три роки. А старшокласникам також варто врахувати під час вибору професії, який фах дасть їм у майбутньому гарантоване робоче місце.

Зарплати ще відстають

Центри зайнятості нині пропонують чималий перелік вакансій за найрізноманітнішими спеціальностями. За офіційними даними, в Україні порівняно з аналогічним періодом 2016 року (11 місяців) кількість вакансій збільшилась на 11 відсотків.

Найбільший попит в Україні на робітничі спеціальності. Роботу для фахівців, які працюють "руками", знайти найпростіше, і зарплата для таких вакансій пропорційно збільшується від рівня кваліфікації спеціаліста.

На Буковині традиційно великий попит також на швачок, заплати яких уже стали конкурентними. Шукають робітників різних спеціальностей, кухарів, водіїв, але також потрібні й бухгалтери, працівники банків, службовці.

Середній розмір зарплати у вакансіях склав 4094 гривень проти 2545 у січні-листопаді 2016 року. За видами економічної діяльності, найбільша кількість вакансій є на підприємствах переробної промисловості (19,8%), сільському, лісовому господарствах (13,4%).

Попит на популярні серед молоді професії економістів і юристів незначний.

– Поки що певний прорив відчутний лише у кількох галузях, які переважно працюють на експорт, – розповів "МБ" керівник одного з підприємств Чернівців. – Вони можуть підвищувати зарплати і пропонувати досвідченим фахівцям певні бонуси й заохочення. Але більшість підприємств має проблеми з кадрами через те, що не можуть багато платити.

Коментар

Світлана ХАЛУС, керівник відділу кадрового агентства "Leader":

– У сфері деревообробки, виробництва майже всі розширюються і кадрів не вистачає. На підприємства області потрібні столяри, збиральники меблів, склярі, верстатники. Загалом більшість вакансій – для робітників. Зарплати їм пропонують залежно від виробітку, але здебільшого за кордоном заробітки десь у 2,5 рази вищі, ніж в Україні. Якщо той же скляр у Чернівцях може заробити 8-10 тисяч гривень, то у Польщі 700-800 євро, а в Чехії чи Литві ще більше. Деяким фахівцям, таким, як каменярі, зварювальники, водії, закордонні роботодавці навіть за свій рахунок готують документи для виїзду на заробітки.
Часто буває так, що робітники з області їдуть за кордон, там підвищують свою кваліфікацію, вчаться працювати з сучасними матеріалами. А потім повертаються додому, організовують власні бригади і залишаються працювати тут, на себе. Це насамперед стосується фахівців з євроремонту, вони сьогодні вдома можуть заробити практично стільки ж, як у Європі. Так само майже зрівнялися зарплати для швачок: хороша майстриня на весільних сукнях в області здатна заробити 16-18 тисяч гривень, це стільки ж, як і за кордоном.
Добрих спеціалістів мало, і їх уже під час навчання розбирають.


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Igor
16-12-2017, 17:03
Коментарів 0 Переглядів 6 130


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги