RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Єпископ Чернівецької єпархії УГКЦ заявив про бажання порозумітися з різними конфесіями (ФОТО)

З нагоди створення Чернівецької єпархії Української Греко-Католицької Церкви до Чернівців прибув новопризначений єпископ, преосвященний Йосафат Мощич.

Як повідомляє кореспондент molbuk.ua, він зустрівся з журналістами у катедральному Соборі Успення Пресвятої Богородиці УГКЦ.

Як уже повідомлялося раніше, 12 вересня цього року Святіший Отець Франциск Папа Римський у Ватикані поблагословив рішення Синоду єпископів Української Греко-Католицької Церкви про створення Чернівецької єпархії з осідком у Чернівцях, а також про обрання єпископа Йосафата Мощича першим правлячим архієреєм новоствореної єпархії УГКЦ. Її територія буде виокремлена з дотеперішньої Коломийсько-Чернівецької єпархії та охоплюватиме Чернівецьку область. Нова єпархія належатиме до Івано-Франківської митрополії.

"Милостю Божою мені випала місія бути пастором для греко-католиків Чернівецької єпархії. Ніколи не думав, що буду саме тут, у вашому місті, – зізнався преосвященний владика Йосафат Мощич. – Таке рішення ухвалив синод єпископів. За понад 200 років сталася ця історична подія – створення Чернівецької єпархії. Мені випала честь молитися з вами. Ісус Христос мав 12 апостолів. Я маю більше – 13 священиків, які будуть моїми помічниками в цій місії".

Владика сподівається, що новостворена єпархія послужить тому, щоб Боже слово ще більше проникало в серця буковинських матерів і батьків, молоді, дітей, патріотів, волонтерів. Велику надію перший правлячий архієрей Чернівецької єпархії покладає на співпрацю з місцевою владою, передусім у створенні осередків духовності та розбудови нових храмів. До речі, у Чернівцях до 1946 року та за роки незалежності не було споруджено жодної греко-католицької церкви.

Єпископ Чернівецької єпархії УГКЦ заявив про бажання порозумітися з різними конфесіями (ФОТО)

Єпископ Чернівецької єпархії УГКЦ заявив про бажання порозумітися з різними конфесіями (ФОТО)

Єпископ Чернівецької єпархії УГКЦ заявив про бажання порозумітися з різними конфесіями (ФОТО)

Єпископ Чернівецької єпархії УГКЦ заявив про бажання порозумітися з різними конфесіями (ФОТО)


Єпископ Йосафат також молитиметься за порозуміння та плідний діалог з різними конфесіями, які є на Буковині, передусім з православними братами. На свою інтронізацію (введення на кафедру), яка відбудеться 18 листопада 0 12.00, він запросив владик усіх церковних конфесій. А на новому гербі молодої єпархії, який розробив чернівецький художник Орест Криворучко, є девіз "Боже, нам єдність подай!", під яким буде душпастирювати і провадити вірян владика Йосафат.

– Нашому собору вже понад 200 років, – розповів отець Валерій Сиротюк. –Перші греко-католицькі священики у Чернівцях відправляли Літургію в римо-католицькому костелі при вівтарі Успення Персвятої Богородиці. 31 травня 1820 року було освячено наріжний камінь фундаменту під будівництво церкви для греко-католиків. Через рік вона була освячена. У 1990 році до Чернівців уперше прибув митрополит Андрей Шептицький. Він відвідав усі парафії Буковини. У 1940 році в краї налічувалося 28 тисяч греко-католиків. З приходом більшовицької влади Греко-Католицька Церква зазнала нечуваного гоніння та переслідувань, було заборонено Богослужіння. Священики та громада були змушені перейти в підпілля. 8 січня 1990 року чернівецькі греко-католики провели першу легальну відправу біля дверей собору Успення Пресвятої Богородиці. Він був офіційно відчинений 6 жовтня 1991 року.

У 1990-х роках чернівецька громада УГКЦ входила до складу Івано-Франківської єпархії. Згодом було створено Коломийсько-Чернівецьку єпархію. Собор Успення Пресвятої Богородиці набув статусу прокатедрального. 2006 року правлячий єпископ владика Микола (Сімкайло) проголосив створення Буковинського вікаріату.

Владика новоствореної Чернівецької єпархії – наймолодший серед єпископів УГКЦ, йому лише 41рік. Він народився на Львівщині. Навчався в Івано-Франківській духовній семінарії. Протягом 2000-2003 років навчався в Римі, де здобув ліценціат з морального богослов’я та пройшов курс виховників покликань до богопосвяченого життя. Перебуваючи в Італії, забезпечував душпастирське служіння для українців греко-католиків в містечку Ґроссето. Від 2003 року є настоятелем місійного Згромадження Святого Андрія Первозванного. Від 2010-го очолює місійно-євангелізаційний відділ Івано-Франківської єпархії, від 2011-го – відповідальний за душпастирство мігрантів та Синкел у справах мирянських рухів Івано-Франківської архиєпархії. Крім рідної української мови, володіє польською та італійською.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
10-11-2017, 14:34
Коментарів 0 Переглядів 4 436

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.