RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Відомий український письменник присвятив блог загиблому журналісту з Чернівців

Відомий український письменник Андрій Любка присвятив новий текст своєму товаришеві з Чернівців, журналісту Володимиру Карагяуру.

Блог Любки опублікований на сайті газети "День".

Читайте також: Міністр каністр. Друзі із сумом згадують загиблого у ДТП журналіста з Чернівців Володимира Карагяура

Далі публікуємо текст письменника:

"Він відкрив багажник автомобіля і – наче герой чудесної перської казки – почав діставати звідти багатства. Каністру з червоним вином, пляшку розе, пляшку ракії (він казав – ракІя), різноманітні болгарські пасхальні наїдки, що спакувала йому бабуся, сири, фрукти, спальник і рюкзак з речами, а наостанок навіть цілий кальян. Не знаю, як весь цей об’ємний статок у тій машині вмістився. Вона була для нього другим домом. Того разу він цей свій дім замкнув – і ми піднялися сходами до квартири на п’ятому поверсі багатоповерхівки в Ізмаїлі.

Уже лише після його смерті усвідомив, наскільки відкритою людиною був Володя. Хоча тут доречне інше слово – щедрість. Він був щедрим, і тому роздавав себе всім навколо, аж після тої жахливої автотрощі виявилося, що сотні – ні, це не перебільшення! – сотні людей вважають його близьким, особливим другом. Володя вмів запам’ятовуватися, він одразу ж потрапляв у центр уваги – й притому ніколи не перетягував ковдру на себе. Йому самому увага не була потрібна, натомість він цікавився іншими – і не лише задля правил хорошого тону, ні; Вовчик умів продовжити розмову, яку ми не закінчили, прощаючись минулого року, він завжди все пам’ятав – дні народжень, імена, зацікавлення, ба навіть тип гумору, і міг через рік після зустрічі прислати в нічний чат якийсь лінк зі словами "до речі".

Навколо Володі завжди роїлося від людей, він увесь час усіх з усіма знайомив. Він світився, усміхався, жартував і смішив, розливав і запрошував, подавав ідеї й одразу ж кидався їх утілювати. Рідко від нього можна було почути погане слово про когось, він радше волів у такій ситуації змовчати чи змінити тему. Не знаю, чи це сум від трагедії так діє, але я взагалі можу пригадати лише хороше – веселощі й розмови про книжки, обговорення дівчат і нюансів Другої балканської війни, спільні поїздки, стріляння цигарок і риболовлю, неочікувані візити в гості і дегустацію вин на півдні Одещини.

До речі, повернімося до того півдня Бессарабії. Того вечора – а це був другий день після минулорічної Пасхи – ми піднялися у винайняту квартиру й залишилися самі. Назавтра було заплановано візит на винне шато, але до того завтра залишалася ціла вічність – кільканадцять годин. Ми не знали, що робити з такою кількістю часу. Тому причастилися вином і вирушили на набережну Дунаю, звідки плавно перейшли в центр міста, щоб звідти поволі й уже підпито повертатися додому. То був час довгих і щирих розмов, майже сповідей – ми говорили про дитинство, яке не завжди було радісним, згадували студентські пригоди, любові, з якими не склалося, плани, які так ніколи й не вдалося здійснити, про щось домовлялися на майбутнє. А потім повернулися на ту квартиру, де нас чекали лише вино і кальян, і продовжили розмову. Майже до ранку.

Тепер я розумію, що то була наша найкраща й найщиріша розмова. Бо – повторюся – Вовчик умів притягувати людей, і можна було незчутися, як навколо нього уже виростав галасливий гурт чи невеликий натовп. Усі знали, що Володя товариський і без проблем прийде на поміч, дехто навіть користувався цим. Вова ніколи не відмовляв – часто собі самому на шкоду – організовував, підвозив, зичив, зустрічав, носив, виступав, ділився. Така була людина – щедра. Він роздавав себе, як вайфай, діставалося кожному в зоні досяжності.

Його безпосередність і простота зачаровували. Після знайомства з Вовою люди цікавилися його віком – і тепер мені здається, що він справді був поза роками і поколіннями, національностями, мовами й культурами. Як людина з середохрестя – чи то українець, чи то болгарин, бессарабець, буковинець чи киянин, невизначеного віку й фаху; невідомо, звідки він з’являвся і чому зникав. З певністю про Вову можна сказати тільки одне – це був Друг.+

Який не любив сумувати й печалитися, а в скрутній ситуації радше поплескав би по плечу й запропонував випити чи вирушити в дорогу. Тому й тепер – серед цього холодного мороку – мені хочеться оговтатися від трагедії, розплющити очі й побачити перед собою це усміхнене, рідне бородате обличчя в далекій, майже потойбічній ізмаїльській квартирі.

- Та які спати, наливай ще!".

Нагадаємо, 6 вересня у Рівненській області у жахливій ДТП загинув журналіст Володимир Карагяур та ще четверо політологів.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
15-09-2017, 14:51
Коментарів 0 Переглядів 1 389

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!