RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Священики та фізик прокоментували «диво», яке зняли на відео у соборі в Чернівцях

На початку липня Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ повідомив, що у Чернівцях під час богослужіння був явлений яскравий силует Жінки, яка схилилися в молитві під час кадіння Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм чудотворного образу Пресвятої Богородиці "Десятинна".



Над місцем молитви, біля ікони Богородиці, видно білий яскравий жіночий силует. Дехто з вірян певен, що це була сама Божа Матір. А відео навіть уміщено на офіційний сторінці УПЦ у соцмережах. Водночас є й скептики, які вважають це дефектом зйомки або фальшивкою, пише газета Експрес.

Видання поспілкувалося про це явище із секретарем Чернівецько-Буковинської єпархії архимандритом Микитою Сторожуком, протоєреєм УПЦ Ярославом Коверчуком та інженером і популяризатором наукових експериментів Ігорем Білецьким.

- То що ж, власне, було в соборі Святого Духа під час урочистого богослужіння? Невже диво?

М. Сторожук: - Конкретно той випадок, на мою думку, важко назвати дивом. Адже він закарбувався лише на одній камері. Люди у храмі нічого не помітили. А загалом до таких фотографій та відеокадрів слід ставитися дуже обережно - аби не визнати за диво звичайний ефект знімання.

І. Білецький: - З наукового погляду такі дивні прояви можна пояснити. Я переглянув відео з цього храму. В око впадає передовсім нечіткість зображення. Причому знято інтер'єр храму здаля - з хорів. Неякісна оптика розмиває контури. За таких умов будь-який яскравий предмет (а таких у храмі завжди багато) може набути інших образів - приміром, фігури. Що й видно на відео.

- А як, з погляду Церкви, правдиві дива відрізнити від звичайних ефектів природи чи дефектів знімання?

Я. Коверчук: - У Євангелії від Луки є епізод, який багато в чому пояснює критерії чудес. До Христа прийшли учні Йоана Хрестителя, передавши йому запитання пророка: “Ти є той, хто має прийти, - чи чекати нам іншого?” Що відповів Господь? “Скажіть Йоану, що ви бачили і чули. Сліпі розрівають, кульгаві ходять, прокажені очищаються, глухі чують, мертві воскресають... І блаженний є той, хто не спокуситься про Мене!” Ці слова дуже важливі. Чудеса від Бога були, є і будуть. Сам Христос показав їх. Але дуже важливо - слід правильно зрозуміти зміст чуда. Щоби не впасти у спокусу. Не забуваймо, що є чудеса й не від Бога. Ще в часи апостолів був такий собі Симон Волхв. Власне кажучи, чаклун. Його “колеги” є й сьогодні. Це ціла армія нинішніх знахарів, волхвів, екстрасенсів, віщунів тощо.

Читайте також: "Такого факту не фіксували": у Чернівецькій єпархії прокоментували відео із силуетом жінки у соборі

- Чому в давнину було дуже багато чудес, а нині - майже нема?

- Бо в ті давні часи Церква лише зароджувалася. Просто розповідати язичникам чи юдеям про Євангеліє було важко. Потрібні були неймовірні, чудесні явища. І Господь посилав їх через апостолів. Тоді й віра ширилася швидше. А в наш вік такої потреби вже немає. Мільйони людей вірять у Бога, не вимагаючи при цьому чудес. Це як з деревом. Посадивши його в землю, ми якийсь час поливаємо його. А надалі воно вже росте - і не потребує поливання. Так і з вірою та чудесами. Кожен знак на іконі, якісь обриси на стіні чи на склі першим зазвичай помічає настоятель храму. Він зобов'язаний поставити до відома правлячого архиєрея. Якщо явище не зникає або повторюються - скликають комісію зі священиків і науковців. Вона намагається пояснити причину дивовижного явища. Коли наукових пояснень немає - Церква визнає його чудом.

- А як тоді пояснити часті випадки мироточення ікон?

І. Білецький: Ось якраз щодо цього явища у мене немає пояснення. Якби такий випадок був разовим, можна було б поміркувати про випадкове потрапляння мира на ікону на етапі її виготовлення. Мовляв, хтось пролив, а потім воно просочилося... Але якщо такі явища фіксують досить часто - тут я розводжу руками. Немає логічного пояснення.

Я. Коверчук: Раціональний та скептичний розум завжди шукає логічного пояснення непоясненному. Загалом, віруючим людям ніяких чудес не потрібно. А такі дивовижні й непоясненні випадки Господь посилає передовсім невіруючим чи скептикам - щоби навернути їх. Або принаймні зупинити в цій шаленій круговерті життя і змусити задуматися про незбагненне і вічне...

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
19-07-2017, 22:13
Коментарів 0 Переглядів 6 915


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!