RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Подружжя з Чернівців звільнилося з роботи і заробляє на весільних запрошеннях (ФОТО)

Чернівчани Тетяна та Іван Раділови розробили новий бренд хенд-мейду. За один сезон пара прийняла замовлення на виготовлення запрошень для понад 100 весіль.

Вінтаж із печатками з сургуча, з фото наречених та індивідуальним дизайном… Подружжя з Чернівців виготовляє оригінальні листівки та запрошення на весілля ручної роботи.

Бренду Lastivka тільки рік, та про цю сімейну дизайнерську студію вже активно говорять. За один сезон пара прийняла замовлення на виготовлення запрошень для понад 100 весіль.

Подружжя з Чернівців звільнилося з роботи і заробляє на весільних запрошеннях (ФОТО)


Про ідею. Засновники Lastivka – Тетяна Раділова та її чоловік Іван. Таня займалася хенд-мейдом із дитинства, пізніше захоплювалася фотографуванням. Після закінчення університету працювала на різних роботах і зрозуміла, що не хоче працювати на когось.

– Існує ця проблема керівників та підлеглих, не завжди хорошого ставлення до працівників. Я працювала в офісі досить багато часу і зрозуміла, що не хочу робити те, що мені диктують. Із роботи я постійно приходила виснажена і роздратована. Одного вечора чоловік розізлився і сказав, аби я звільнилася. "Краще не займайся нічим, ніж ти щовечора така приходитимеш додому!" Тоді я звільнилася. Два тижні відпочила і придумала цей стартап. Це наше хобі. Те, що ми робимо із задоволенням, і це ще приносить гроші, – розповідає Тетяна.

Подружжя з Чернівців звільнилося з роботи і заробляє на весільних запрошеннях (ФОТО)


Про початок бізнесу. Перше замовлення Тані надійшло у квітні минулого року. Колишня співробітниця дівчини знала про її захоплення і замовила для своєї сестри на весілля запрошення.

– Тоді мені допомагали всі: і сестра, і чоловік, і подруги... Нас запитали, скільки це замовлення буде коштувати, і ми навіть не знали, що відповісти. Ми спочатку назвали ціну, а потім купували матеріали. Вийшло не зовсім логічно. Фото першого замовлення ми виклали в соцмережі, і нам прийшло нове замовлення. Так все і почалося…

Спочатку подружжя друкувало запрошення у спеціалізованих підприємствах, папір купували теж у Чернівцях. Із часом вони зрозуміли, що це невигідно, і облаштували собі вдома маленький офіс. Стартовий капітал для створення сімейної студії складав 7 тисяч гривень.

– Ми купили собі хороший принтер, коштував він тоді до 7 тисяч гривень. Папір почали купувати у постачальників, які везуть його з Європи. Всіх знаходили через Інтернет. Частково купуємо папір й досі у Чернівцях. Пізніше купили ще один принтер, яким друкуємо тільки "золото" та "срібло". І я, і чоловік непогано заробляли на роботі, тож гроші зібрали самі, – розповідає подружжя.

Подружжя з Чернівців звільнилося з роботи і заробляє на весільних запрошеннях (ФОТО)


Чоловік Тетяни Іван працював піцайоло в одному із відомих чернівецьких закладів, у неробочий час постійно допомагав дружині. Проте замовлень на весільні запрошення у них стає дедалі більше, тому він вирішив також присвятити себе маленькій сімейній справі.

– Я скептично ставився до цього "бізнесу", думав: хай дружина розважається і займається для себе чим хоче. Проте потім я збагнув, що на цьому можна непогано заробити. Бачив, що ми не встигаємо із замовленнями, і теж звільнився. Зараз ми так за кілька днів можемо заробити стільки, скільки на роботі за місяць. Коли знаєш, що то для себе – то вставати о 07.00 не так то й складно , – вважає Іван.

Для кожного клієнта окремо Таня розробляє самостійно макет листівки, відповідно до кольорової гами та тематики весілля. Друкують все самі, вручну роблять святкові конверти та прикраси для них. Кажуть, складність роботи у тому, що у літній період у них немає вихідних. Одночасно в роботі можуть бути і по 1000 запрошень – тоді працюють ледь не цілодобово.

Подружжя з Чернівців звільнилося з роботи і заробляє на весільних запрошеннях (ФОТО)


– Буває, навіть стрічку чи папір треба фарбувати самій у каві чи чаї, щоб отримати бажаний відтінок. Абсолютно все робимо вручну. Якщо якийсь конверт виходить не таким, як треба, – викидаємо. Багато паперу було так зіпсовано, та доки робота не буде гарною і для мене, клієнтові я її не віддаю, – розповідає Таня.

– Ми стараємося робити все, як у Європі. Наші люди до цього не готові ще, не всі взагалі розуміють, нащо платити ще й за весільні запрошення. У нас ця культура свята тільки почала розвиватися.

Запрошення у Lastivka коштують від 10 до 50 гривень. Середнє замовлення зараз – 25-30 гривень.

Подружжя з Чернівців звільнилося з роботи і заробляє на весільних запрошеннях (ФОТО)


Про плани. "Вирішили, що будемо займатися відтепер тільки цим. Із часом, варто буде цей виробничий цех із нашої квартири десь вивезти. Ми віримо в те, що такого роду бізнес буде тільки розвиватися і рости".

Поради початківцям

- Якщо у вас "прогорить власна справа" – завжди можете повернутися в офіс.

- Починайте бізнес, який не потребує великого стартового капіталу.

- Робіть те, що можна розвивати в Інтернеті, адже це швидше і дешевше.

- Подорожуйте і аналізуйте, який товар продається в інших країнах.

Подружжя з Чернівців звільнилося з роботи і заробляє на весільних запрошеннях (ФОТО)


Діана ВАТАМАН

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: diana_vataman
14-07-2017, 16:40
Коментарів 0 Переглядів 11 469

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.