7 квітня 2017 року в Чернівецькому обласному ендокринологічному центрі у рамках акції до Всесвітнього дня здоров’я провели майстер-клас з дієтичного харчування за участю дієтологів, ендокринологів, гастроентерологів, нефрологів, імунологів.
Присутні мали можливість прослухати лекції провідних фахівців, отримати відповіді на запитання та опанувати корисні навички здорового харчування.
Крім того, у поліклінічному відділенні Ендокринологічного центру всім охочим вимірювали рівень глюкози в крові, визначали індекс маси тіла. Пацієнти могли отримати консультацію ендокринолога, невролога, офтальмолога, судинного хірурга, акушера-гінеколога, імунолога, алерголога та інших фахівців.
– Нездорова їжа ослаблює організм, знижує працездатність та стійкість до різних зовнішніх впливів, а пізніше призводить й до хронічних захворювань, – каже
Наталія ПАШКОВСЬКА, завідувач кафедри хронічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ. – Переїдання, особливо на тлі зниження рухової активності, сприяє зайвій повноті вже в молодому віці, а в подальшому позначається на роботі серця і судин, вражає печінку, викликає хворобливі зміни в суглобах і хребті, призводить до діабету та багатьох інших хвороб.
Водночас дієтичне харчування є важливою частиною комплексного лікування захворювань. При багатьох хворобах, зокрема при цукровому діабеті, ожирінні тощо воно є вагомим самостійним терапевтичним фактором. Дієтичне харчування має бути індивідуальним, призначатися залежно від тяжкості хвороби, враховувати взаємодію харчових речовин в організмі, щадити пошкоджені ферментні системи, стимулювати відновлювальні процеси в органах і тканинах, компенсувати втрати харчових речовин організмом хворого. При цьому мають братися до уваги характер захворювання, хімічний склад і спосіб кулінарної обробки їжі, особисті звички або непереносимість окремих видів продуктів, місцеві і національні традиції в харчуванні тощо.
Саме ці питання обговорювалися під час майстер-класу з дієтичного харчування, організованого співробітниками кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології та студентами Буковинського державного медичного університету на базі ОКУ "Чернівецький обласний ендокринологічний центр".
У майстер-класі взяли участь провідні фахівці Буковини:
лікар-дієтолог Наталія Бочарова, професор Наталія Пашковська, професор Лілія Зуб, доцент Надія Паліброда, доктор медичних наук Галина Коваль. Особливу увагу учасників привернув майстер-клас, організований студентами-науковцями БДМУ, що пройшов під гаслом "А чи відомо вам, що ви їсте? Міфи і реалії здорового харчування".
Жвава дискусія наприкінці лекцій, численні питання аудиторії стосовно корекції харчування за наявності різноманітних захворювань свідчать про надзвичайну актуальність проведеного заходу, завершенням якого стало побажання всім учасникам "Харчуйтеся правильно! Будьте здоровими і щасливими! Живіть у мирі та злагоді!".
Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
10-04-2017, 23:16
0
4 010